Jejich zájmy jsou zcela jinde

30. 11. 2011 / Vladimír Rott

čas čtení 3 minuty

(Reakce na články "Není pravda, že nevěděli", Jaroslav Teplý, 24.11.11 a "Pohled zpět: Byla před 22 lety v Československu možná jiná cesta k blahobytu?", Jan Čulík, 21.11.11)

Dotýkáte se zajímavého tématu -- teoretických vědomostí, v závislosti na prameni někdy a někde často fundovaných, a politiky. A společnosti a zejména pak každého jejího jedince.

Podobně pestrá a široká jako paleta ekonomie, nebo "ekonomie", je pestrá a široká paleta politiky, nebo "politiky".

Pro některé kultury a společnosti je politika otázkou čiré moci. V extrému -- jakkoliv třeba rozšířeném -- věc "těch nahoře", kterým a jejichž úzkým zajmům je vyhrazena. Ostatním je to "jedno", neboť o ničem jiném neví, vědět asi ani nechtějí -- neboť jejich zájmy jsou zřejmě zcela jinde.

p> Pro některé jiné kultury a společnosti je politika věcí společnou, uměním jak uspořádávat věci společné.

Ano, také české společnosti někdo něco předložil. Jenže jde o to jak a komu a jestli to předložení bylo dost povšimnutelné, srozumitelné. Dále jde o schopnosti a o zájem každého jedince o věc, věci jeho, jeho oboru, řemesla, a věci společné. A o schopnosti dialogu, dávat se dohromady a společně tvořit.

Předloženo bylo už mnoho moudrosti, vědomostí, v dobách -- poměrně nebo dost -- otevřené společnosti. Nebo -- po jejím uzavření, ať dobrovolné nebo "vnuceném", nebo v "zájemné spolupráci" -- v její tradici.

Jedno z dalších předložení... Například o probléch s čs. "ekonomy" a jejich do nebes volající tuposti, ignoraci a nafoukanosti kdysi psal do BL Sid Bláha. Velmi zajímavě, z pohledu klasického západního finančního experta. Myslím že i toto tehdy dostatečně předloženo.

Další z mnoha předložení, ne jen z úzkého hlediska ekonomie? Bylo, ale bylo. Například program Cesty změny, ten je velmi dobře, pěkně a kvalifikovaně napsán, taky že kvalifikovanými lidmi (a ne jenom jedním:-).

  • Political Program (in English, 20 pages, 428 kb) ZDE
  • Ethical Code (in English, 4 pages, 148 kb) ZDE
  • ( najdete archivováno na CESTA ZMĚNY (Path of Change) - CZ ZDE

No, inspirováno Švýcarskem a vyspělou ekonomikou, politikou, věděním a -- podržte se -- etikou. V tradici osvícení a pokroku pár století... Ale sdělte to, že ano:-) Bohužel -- ne příliš povedeným -- překladem do češtiny začaly problémy... ale to byl jenom počátek nesdělitelnosti a mnoha nedorozumění.

Problémy Česka, a jiných východoevropských zemí, dnes už přes dvacet let s otevřenými geografickými hranicemi, je možné řešit jenom a pouze všeobecným vzděláváním, trpělivým a mnoholetým.

A ano, milý JČ, jak píšete: "Dnes už ... existuje možnost věci změnit. Jen by holt lidi museli vzít záležitosti do vlastních rukou."

Těším se na dobu, kdy se jak domácí, tak se o svůj původní domov zajímající domluví a začnou věci v jedné z mnoha postižených zemích měnit.

Zdravím, Vladimír Rott

PS - Vím, mohl bych to napsat lépe, ale leželo by to tu několik týdnů, ne-li měsíců, a zdržovalo od jiného, konkrétního, tak raději pošlu. Ale zejména si myslím, že i nejmenší čin je lepší než další množství slov...

0
Vytisknout
10550

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2011