Ruská milenka britského poslance není špionka, rozhodl britský soud

30. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Tvrzení britské rozvědky MI5, podpořené názorem konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové, že Jekaterina Zatuliveter, šestadvacetiletá ruská milenka stárnoucího liberálnědemokratického poslance Mika Hanckocka je ruskou špionkou, odmítl britský státní bezpečnostní soud.

Ministryně vnitra loni na doporučení MI5 nařídila, aby byla Zatuliveterová z Británie deportována, a to z důvodů ohrožení státní bezpečnosti.

Poslanec Hancock reagoval o zprávu o tom, že soud obvinění Zatulveterová odmítl:" Jsem naprosto potěšen, že to slyším. Dokazuje to, že jsou bezpečnostní orgány tedy hodně nekompetentní. Jsem překvapen, že byl přijat tento rozsudek. Nevěřil jsem, že jí establishment dovolí, aby vyhrála. Ale jsem naprosto potěšen, že se tak stalo."

Poté, co soud vyslechl důkazy, které se týkaly daleko více osobního života Zatuliveterové než špionáže, předseda soudu soudce Mitting uzavřel: "Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, ať se to může zdát jakkoliv podivné, že se do něho zamilovala." Soud dodal: "Vztah s panem Hanckockem byl trvalý a autentický z obou stran."

Kromě toho, uzavřel soud, neexistují žádné důkazy, že by Zatuliveterová předávala jakékoliv informace do Moskvy. Obhájce Zatuliveterové Tim OWen charakterizoval vyšetřování prováděné rozvědkou MI5 jako "podobné spíš něčemu, co dělal inspektor Clouseau". "Byla by to hodně podivná osoba, která se rozhodne v zemi zůstat a bojovat za svou pověst, jestliže by to byla opravdu špionka," dodal.

Zatuliveterová měla v minulosti poměr s jakýmsi holandským poslancem a s jedním činitelem NATO. Soudce uvedl, že není vyloučeno, že soud Zatuliveterová ošálila, ale to by znamenalo, že by musela být neuvěřitelně kompetentním a dokonale vycvičeným špionem". Vzhledem k jejímu útlému věku je to prý nepravděpodobné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6725

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2011