Velký úpadek evropského průmyslu

25. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Průmyslová výroba ve většině zemí Evropské unie klesá, z velké části kvůli nedostatečné konkurenceschopnosti vůči Číně a USA. Nedávná Draghiho zpráva vyzvala k významným investicím, aby se zabránilo "stagnaci" ekonomiky, upozorňuje Bastien Bonnefous.

Tento symbol je pozoruhodný a znepokojivý zároveň: Průmyslová výroba ve čtyřech největších evropských ekonomikách klesá. Podle údajů zveřejněných veřejnou agenturou Eurostat v pátek 13. září zaznamenaly Německo, Francie, Itálie a Španělsko meziroční pokles výroby kapitálových statků a zboží dlouhodobé spotřeby. Tento trend přesahuje tyto klíčové země a ovlivňuje celý kontinent.

Mezi červencem 2023 a červencem 2024 klesla průmyslová výroba v eurozóně o 2,2 % a v Evropské unii (EU) o 1,7 %. V tomto období však Eurostat zaznamenal nejstrmější pokles v Maďarsku (-6,4 %), Německu (-5,5 %), Itálii (-3,3 %) a Francii (-2,3 %). Na druhou stranu menší počet zemí zaznamenal růst, například Dánsko (+19,8 %), Řecko (+10,8 %) a Finsko (+6,4 %).

Pokles odráží nedostatek konkurenceschopnosti evropského průmyslu tváří v tvář konkurenci ze Spojených států a Asie, zatímco bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi vyjádřil ve své zprávě předložené Evropské komisi v pondělí 9. září obavy, že EU "zaostává" za Čínou a USA. a že EU-27 se odsuzuje k "pomalé agónii", pokud nebude reagovat.

Evropští výrobci trpí slabou domácí poptávkou, nedostatkem kvalifikované pracovní síly a především energetickou krizí vyvolanou válkou na Ukrajině v únoru 2022, která ukončila přístup k levnému ruskému plynu. "EU se potýká s průměrnými cenami energií, které jsou téměř dvakrát vyšší než v USA a Číně. Jedná se o hlavní strukturální handicap z hlediska konkurenceschopnosti a produktivity průmyslu," uvedl Raphaël Trotignon, vedoucí energeticko-klimatického oddělení ekonomického institutu Rexecode.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4744

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2024