Otevřený dopis ve věci účasti p. Lipavského a p. Foltýna na 12. mezinárodní konferenci

25. 9. 2024

čas čtení 5 minut
 V úterý 24. 9. odeslala iniciativa Ne naším jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě otevřený dopis ředitelce Nadace Charty 77 Jolaně Voldánové a řediteli Knihovny Václava Havla Milanu Babíkovi ve věci účasti Jana Lipavského a Otakara Foltýna na chystané 12. mezinárodní konferenci k poctě laureáta Ceny Václava Havla.

Text dopisu dáváme tímto k dispozici:

Vážená paní Voldánová, Vážený pane Babíku,

obracíme se na Vás ve věci chystané 12. mezinárodní konference k poctě laureáta Ceny Václava Havla pořádáte Knihovnou Václava Havla společně s Nadací Charty 77 dne 2. října v Pražské křižovatce na Praze 1.

Jako příležitostní navštěvovatelé akcí Knihovny Václava Havla a zástupci iniciativ zabývajících se lidskými právy a způsoby jejich prosazování ve veřejném prostoru jsme zaskočeni výběrem Jana Lipavského pro úvodní slovo, ale zejména Otakara Foltýna pro panelovou diskusi.

Respektujeme právo organizátorů na výběr účinkujících, a z toho důvodu jsme dlouho zvažovali, zda vůbec a jakou formu protestu zvolit, nicméně deklarovaný záměr konference, stejně tak jako skutečnost, že jde o veřejnou mezinárodní konferenci, která má zpřítomnit odkaz lidskoprávní politiky Václava Havla, nás nutí se ozvat.

V úvodu programu konference odkazujete k citátům Václava Havla „každý z nás je odpovědný za celý svět“ a „předem najisto prohraný může být jen jediný zápas: ten, který předem vzdáme“. Nic nemůže být vzdálenější duchu těchto slov, než když úvodem k těmto tématům promluví Jan Lipavský. Ministr, který svou nezodpovědnou podporou Izraeli činí každého z nás spoluviníkem izraelských válečných zločinů. Ministr, který vzdal předem zápas o vyváženější český vztah k Izraeli/Palestině právě v době páchání možné izraelské genocidy, a tím nám prohrál důstojnější místo mezi státy mezinárodního společenství. A nic nemůže být absurdnější, než když bude Jan Lipavský hovořit o „selhávání mezinárodního práva, mezinárodní spravedlnosti a jejich mechanismů jako principů správy mezinárodních vztahů“. Selhávání, na kterém se jeho ministerstvo samo svou snahou blokovat mezinárodní vyšetřování izraelských válečných zločinů podílí.

Můžeme-li Jana Lipavského považovat jen za kariérního politika, který takto jedná z oportunních či konjunkturálních důvodů, představuje Otakar Foltýn typ veřejného činitele, který je sice o pravdivosti svých slov plně přesvědčen, projevuje však značnou neschopnost sebereflexe v případě, kdy se ukážou jako nepravdivá, propagandistická či účelově manipulativní. Je to přitom právě Otakar Foltýn, který je vládním zmocněncem pro strategickou komunikaci a který má na téma propagandy a manipulace s informacemi promluvit v panelu Vaší konference. O „manipulacích a lžích“ tak bude mluvit někdo, kdo například rozšiřoval prokazatelné lži o velitelském stanovišti Hamásu pod nemocnicí Al-Šífa v Gaze, popíral mezinárodním společenstvím kritizovanou izraelskou blokádu Pásma Gazy, zlehčoval násilí izraelské armády a nelegálních osadníků na Palestincích na Západním břehu Jordánu a fakticky odmítl závaznost předběžného rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu v Haagu, které k zabránění páchání možné izraelské genocidy v Gaze zavazuje i Českou republiku coby signatáře Úmluvy o zabránění a trestání zločinů genocidia. Šířením dezinformací a účelových lží tak Otakar Foltýn přispěl k nárůstu protipalestinského rasismu v české společnosti, který v důsledku vede ke značnému zcyničtění české veřejnosti vůči válečným zločinům, jichž se Izrael na Palestincích doložitelně dopouští.

Konečně je z povahy věci zvláštní, že na konferenci k lidskoprávnímu odkazu Václava Havla, odkazu, který je značně disentní povahy a který má burcovat svědomí „každého z nás“, má k hostům promluvit vojenský důstojník a vládní zmocněnec pro strategickou komunikaci, který má problém s komunikaci základní a rychle přejde k vulgárním urážkám svých spoluobčanů, s nimiž nesouhlasí nebo jim jen neumí doložit svá tvrzení.

Pokud má být chystaná mezinárodní lidskoprávní konference brána ve svých deklaracích vážně, jsme přesvědčeni, že by měla být přehodnocena vedle úvodního vystoupení Jana Lipavského hlavně panelová prezentace Otakara Foltýna.

V Praze 23. září 2024

Jakub Kolář, Ester Berkane, Barbora Cvičková, Pavel Borecký

Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

Obsah vydání | 27. 9. 2024