Falešné informace o Británii v Česku

2. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
Na Twitteru se v ČR o Británii šíří nesmysly:

V pátek večer vystoupil v poněkud zmateném asi desetiminutovém vystoupení před Downing Street premiér Rishi Sunak, v němž po zvolení George Gallowaye ve čtvrtečních doplňovacích volbách "varoval před extremismem". George Galloway je bývalý labouristický poslanec, který byl ze strany vyloučen a snaží se využívat rozbrojů ve společnosti. Je to velmi dobrý řečník, ale čistý demagog.  Obdivoval a navštívil Saddáma Husajna a další diktátory na Blízkém východě. V tradičně labouristickém městě Rochdale zvítězil, protože labouristé byli nuceni se distancovat od svého kandidáta, který projevil antisemitské tendence. Galloway kandidoval "pro podporu Gaze", avšak místní občané, i muslimové, se zajímají především o domácí britské problémy jako je drahota, nefunkčnost všeho, včetně zdravotnictví, nikoliv nutně o Gazu.

Samozřejmě, na českých sociálních sítích se šíří lži, že Sunak ve svém poněkud zmateném, improvizovaném pátečním projevu varoval před muslimy. Ve skutečnosti varoval před extremisty z pravice, ze skupin stoupenců Izraele i ze skupin stoupenců Palestinců. Varoval před islamofobií i před antisemitismem. 

 Sunak je špatný premiér, a kulturní války v Británii vedou extremisté z jeho strany, bývalá vyhozená ministryně vnitra Suella Braverman, bývalá několikatýdenní děsívá premiérka Liz Truss, minulý týden z Konzervativní strany vyloučený Lee Anderson, nicméně Sunak absolutně neříkal to, co se píše v Česku na sociálních sítích. A tak je to se vším.

Mimochodem, britský velvyslanec v Praze Matt Field si pochvaloval jakési pražské vystoupení chválící geniálního státníka Winstona Churchilla. Přesně v tutéž dobu běží v rozhlase BBC několikadílný seriál o tom, že za druhé světové války Churchill přímo zavinil hladomor a smrt tří milionů lidí v indickém Bengálsku. Hrozilo totiž, že z východu do tehdy britské Indie vtrhnou Japonci, a tak Churchill nařídil, aby se lidem v Bengálsku odebraly potraviny a všechny nástroje a možnosti, jak potraviny vyrobit nebo si je opatřit, aby po invazi Japonci neměli přístup k potravinám.  Zemřely proto hladem tři miliony  lidí. Britský velvyslanec v Praze přesně v tuto dobu, kdy se o této churchillovské hrůze diskutuje v Británii, vytváří v Praze obraz Churchilla-světce a osobnosti.

https://www.bbc.co.uk/programmes/m001wr56

https://en.wikipedia.org/wiki/Bengal_famine_of_1943


Viz níže:




Extrémisté se nás snaží rozdělit, říká Rishi Sunak v improvizovaném projevu před premiérským úřadem

Britský premiér v občas nesouvislém projevu odsoudil "šokující nárůst extremistického rozvratu a kriminality" v důsledku války v Gaze

Rishi Sunak prohlásil, že se nás extremistické skupiny ve Spojeném království "snaží rozdělit", a to v narychlo připraveném prohlášení na Downing Street, které přišlo několik hodin poté, co George Galloway vyhrál doplňovací volby v Rochdale.

Premiér, který stál v pátek pozdě večer před budovou č. 10, odsoudil to, co označil za "šokující nárůst extremistického rozvratu a kriminality" po masakru 7. října, který provedl Hamás, a po izraelské invazi do Gazy.

Prohlásil také, že terčem útoku se stala samotná demokracie, když odsoudil zvolení Gallowaye, který snadno získal mandát v Rochdale na platformě zaměřené na protiizraelské nálady v souvislosti s Gazou.

V místy zmateném a zdánlivě rozporuplném desetiminutovém projevu však Sunak vyslovil myšlenky, které pravděpodobně rozzlobí ultrapravicové poslance  Konzervativní strany, jako jsou Suella Bravermanová a Robert Jenrick, kteří se snažili nedávné napětí vykreslit téměř výhradně jako odpovědnost "islámských extremistů".

Sunak se snažil zdůraznit nedávné útoky na britské muslimy i židovské komunity a zdůraznit hrozbu ze strany krajně pravicových skupin i islamistů.

"Nedovolte extremistům, aby unesli vaše demonstrace," řekl přímo na adresu těch, kteří se zúčastnili série obrovských protestů po celé Británii.

"V nadcházejících týdnech máte šanci ukázat, že umíte protestovat slušně, pokojně a s empatií ke svým spoluobčanům. Dokažme, že se extremisté mýlí, a ukažme jim, že i když se neshodneme, nikdy nebudeme nejednotní."

Na to však reagoval předseda liberálních demokratů Ed Davey: "Britové si nebudou brát žádné ponaučení od premiéra a Konzervativní strany, kteří po léta zasévají do společnosti konflikty."

Sunak dodal: "Ano, máte právo demonstrovat a vášnivě protestovat, můžete požadovat ochranu civilního života. Ale ne, nemůžete vyzývat k násilnému džihádu."

Nevyjádřil se však k ostré společenské kritice poslanců ze své vlastní strany z posledních dní ani k tomu, že sám jejich kontroverzní výroky nekritizoval.

Promluvil necelý týden poté, co byl Lee Anderson, bývalý místopředseda Konzervativní strany, ze strany vyloučen  po výrocích na adresu londýnského starosty Sadiqa Khana, které byly široce odsouzeny jako urážlivé a islamofobní.

Suella Bravermanová a Liz Trussová jsou  rovněž kritizováni a obviněni ze záměrného rozdmýchávání konfliktů a kulturních válek.

V některých částech svého improvizovaného projevu, který byl ohlášen s minimálním předstihem, Sunak vykreslil obraz politického chaosu, který je podle některých oponentů přehnaný.

"V posledních týdnech a měsících jsme svědky šokujícího nárůstu extremistických rozbrojů a kriminality. To, co začalo jako protesty v našich ulicích, se zvrhlo v zastrašování, vyhrožování a plánované násilné činy," řekl.

"Musím k vám všem dnes večer promluvit, protože tato situace trvá už dost dlouho a vyžaduje reakci nejen od vlády, ale od nás všech."

Řekl, že se v Británii  "objevily síly, které se nás snaží rozdělit" a využívají "velmi lidské úzkosti, kterou všichni cítíme z hrozného utrpení, jež válka přináší nevinným, ženám a dětem, k prosazování rozdělující a nenávistné ideologické agendy".

Projev neobsahoval žádné nové politiky, kromě vágního závazku, že vláda vytvoří "pevný rámec" pro boj s extremismem u jeho kořenů.

Sunak však vyzval policii, aby více využívala stávajících pravomocí k řešení takových případů, jako je narušování politických schůzí protestujícími nebo promítání protestních videí na zdi parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2196

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2024