Země G20 se nedokázaly dohodnout na snížení spotřeby fosilních paliv

25. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Země, které produkují fosilní paliva, zpochybňují cíl ztrojnásobit kapacitu obnovitelných zdrojů do roku 2030
 

Blok bohatých ekonomik G20, který se sešel v Indii, nedosáhl v sobotu po námitkách některých producentských zemí konsensu ohledně postupného snižování spotřeby fosilních paliv.

Vědci a aktivisté jsou roztrpčeni tím, že mezinárodní orgány nečinně přihlížejí k opatřením na omezení globálního oteplování, i když extrémní počasí na severní polokouli zdůraznilo klimatickou krizi, které svět čelí.
 

 

Členské země skupiny G20 se společně podílejí na více než třech čtvrtinách celosvětových emisí a hrubého domácího produktu, takže kumulativní úsilí této skupiny o dekarbonizaci je v celosvětovém boji proti klimatickému kolapsu klíčové.

Neshody, včetně zamýšleného ztrojnásobení kapacit obnovitelných zdrojů energie do roku 2030, však vedly k tomu, že na konci čtyřdenního zasedání v Panadži, hlavním městě indického pobřežního státu Goa, vydali úředníci místo společného komuniké jen závěrečné prohlášení a shrnutí předsedy.

Společné komuniké se vydává v případě, že členské státy dosáhnou úplné shody ve všech otázkách.

"Úplnou shodu jsme dosáhli ve 22 z 29 bodů a sedm bodů tvoří předsednické shrnutí," uvedl indický ministr energetiky RK Singh.

Shodě unikly také body, které vyzývají rozvinuté země, aby splnily cíl společně mobilizovat 100 miliard dolarů (78 miliard Kč) ročně na opatření v oblasti klimatu v rozvojových ekonomikách od roku 2020-25, a popis války na Ukrajině.

Využívání fosilních paliv se stalo hromosvodem celodenních diskusí, ale úředníci nedosáhli shody ohledně omezení "neomezeného" využívání a dohadovali se o formulaci popisu cesty ke snížení emisí, uvedly dva zdroje obeznámené se záležitostí.

V prohlášení předsedy zveřejněném v sobotu večer však byly zahrnuty obavy některých členských států, které v pátečním návrhu chyběly, a bylo v něm uvedeno, že "ostatní mají na věc jiný názor, argumentují, že technologie snižování a odstraňování emisí budou tyto obavy řešit".

Singh na tiskovém brífinku po skončení konference uvedl, že některé země chtěly místo postupného omezování fosilních paliv využít zachycování uhlíku. Jména těchto zemí neuvedl.

Je známo, že Saúdská Arábie, Rusko, Čína, Jihoafrická republika a Indonésie jsou proti cíli ztrojnásobit v tomto desetiletí kapacitu obnovitelných zdrojů energie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2722

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2023