Italský parlament schválil návrh zákona o trestnosti náhradního mateřství v zahraničí

27. 7. 2023

čas čtení 2 minuty
Foto: Giorgia Meloni

Náhradní mateřství je v Itálii již nelegální,   IVF (in vitro oplodnění) je dostupné pouze pro heterosexuální páry
 

Italský parlament schválil návrh zákona, který kriminalizuje osoby, které odcházejí do zahraničí, aby tam získaly děti prostřednictvím náhradního mateřství.

Návrh zákona, který byl v poslanecké sněmovně schválen 166 hlasy pro a 109 proti, je určen pouze Italům a předpokládá pokuty až do výše 1 milionu eura tresty odnětí svobody až na dva roky pro ty, kteří jej poruší.

Náhradní mateřství je v Itálii již nyní nezákonné, zatímco IVF je dostupné pouze pro heterosexuální páry. Rozšíření zákazu i na náhradní mateřství v zahraničí bylo stěžejní politikou strany Bratři Itálie, kterou vede premiérka Giorgia Meloniová, a také jejího krajně pravicového protějšku a koaličního partnera Ligy.

 

Před přijetím zákona musí opatření schválit italský senát.

Eugenia Roccella, ministryně pro rodiny, která se zúčastnila demonstrace před parlamentem na podporu zákona, uvedla: "Dnešní den je důležitý, protože staví Itálii do čela obrany žen a dětí na mezinárodní úrovni. Doufáme, že toto hlasování zahájí celosvětovou debatu o této praxi, aby se dospělo k jejímu zrušení."

Předpokládá se, že naprostá většina Italů, kteří vyhledávají náhradní mateřství v zahraničí, jsou heterosexuálové, přičemž mnozí tuto praxi podnikají tajně. Vláda Meloniové však proti rodičům stejného pohlaví tvrdě zasáhla. Také donutila místní úřady, aby přestaly registrovat jejich děti.

"Každému je jasné, že tato právní ostuda je velkou zbraní na odvedení pozornosti, nasazenou v době, kdy Itálie hoří na jihu a prochází nebývalými bouřemi na severu," řekl Alessandro Zan, poslanec středolevé Demokratické strany.

Riccardo Magi, předseda malé levicové strany Più Europa, uvedl, že toto opatření staví Itálii "do rozporu s ostatními suverénními zeměmi", neboť "žádný evropský občan nemůže být odsouzen za čin, který není trestným činem ani v zemi, kde byl spáchán, ani podle mezinárodních smluv".

Italská komunita LGBTQ+ se obávala, že dosud dosažená práva budou  vládou Meloniové, která se ujala moci loni v říjnu, narušena.

Společným rysem předvolebních projevů Meloniové, která sama sebe označuje za "křesťanskou matku", bylo opakování jejího názoru, že dítě by mělo být vychováváno pouze heterosexuálními rodiči. Vystupuje také proti "genderové ideologii" a "LGBT lobby".

S Meloniovou se přátelí český premiér Petr Fiala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3353

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2023