Televize BBC vyhazuje své nejznámější moderátory

3. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Jane Hillová a Ben Brown jsou mezi moderátory, kteří byli propuštěni v souvislosti se slučováním zpravodajských okruhů BBC

Odchod populárních moderátorů zpravodajství BBC by mohl vyvolat kritiku věkové diskriminace
 
Některé z nejznámějších tváří zpravodajského kanálu BBC News, včetně Jane Hillové, Bena Browna a Martine Croxallové, byly propuštěny, než bude letos na jaře spuštěn televizní okruh, který bude kombinovat mezinárodní a domácí zpravodajství.

Tato trojice se britským divákům zapsala do povědomí v dobách politických a ekonomických otřesů a podle zasvěcených pracovníků BBC by jejich odchod mohl vyvolat kontroverzi kvůli ageismu.

 

Od dubna zanikne zpravodajský kanál BBC News a jeho komerční globální protějšek BBC World News a nahradí je nový kanál s názvem BBC News, zaměřený na britské a mezinárodní publikum.

Sloučení těchto dvou kanálů je součástí úsporných opatření v hodnotě 500 milionů liber, které oznámil generální ředitel BBC Tim Davie s cílem vytvořit organizaci "digitálně orientovanou" a ušetřit 285 milionů liber ročně. Vyžádalo si to vládní zmrazení koncesionářských poplatků na dva roky.

Národní odborový svaz novinářů se domnívá, že v novém kanálu nebo v jiných funkcích v rámci celé korporace, například v rozhlase, je stále místo pro ostatní. Jeden ze zdrojů uvedl, že koontroverzní je, že byly vyhozeny starší ženy-moderátorky. Všechny kromě jedné měly platové korekce kvůli problémům s rovným odměňováním.

Někteří britští politici budou pravděpodobně nespokojeni s tím, že méně problémů jejich voličů se vyskytne ve vysílání stanice financované z koncesionářských poplatků, ale zaměřená i na publikum v zahraničí, kde bude moci prodávat reklamy.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4428

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023