Rekordní příjmy společnosti Pfizer ve výši sto miliard dolarů byly označeny za nechutné

2. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký farmaceutický gigant Pfizer v úterý oznámil, že v roce 2022 dosáhl rekordních tržeb ve výši 100,3 miliardy dolarů a zisku 31,4 miliardy dolarů, což jsou částky, které organizátoři kampaně označili za "odporné" tváří v tvář probíhající pandemii a přetrvávající nerovnosti v přístupu k vakcínám proti koronaviru, píše Jake Johnson.

"Jen za jediný rok přesáhly příjmy společnosti Pfizer celkové výdaje na zdravotnictví více než stovky zemí dohromady," uvedla v prohlášení politická spoluvedoucí organizace People's Vaccine Alliance Julia Kosgei. "Kdyby šlo o stát, společnost Pfizer by se nacházela v nejbohatší třetině národních států. Korporace nashromáždila tento majetek, zatímco zvyšovala ceny vakcín proti covidu uprostřed pandemie, která ničila živobytí lidí. Jednoduše řečeno, společnost Pfizer drancuje zdravotnické systémy kvůli zisku."

Společnost Pfizer, v jejímž čele stojí generální ředitel Albert Bourla, je výrobcem jedné ze dvou dostupných mRNA vakcín proti covidu-19 a také perorálního léku proti koronaviru Paxlovid. Společnost vykázala tržby z prodeje vakcíny proti covidu-19 a Paxlovidu ve výši 56 miliard dolarů, ačkoli uvedla, že v příštím roce očekává pokles tržeb, protože hodlá výrazně zvýšit ceny své vakcíny - což vyvolalo mezinárodní znepokojení a pobouření.

Na celém světě umírá na covid-19 v průměru více než 2 600 lidí denně. Podle organizace Our World in Data dostalo v zemích s nízkými příjmy alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru jen něco málo přes 26% lidí, protože společnost Pfizer a další farmaceutické giganty odmítají zpřístupnit svou technologii očkování všem - přestože byla vyvinuta s pomocí vládních finančních prostředků a vědeckého pokroku.

"Miliardy lidí v rozvojových zemích stále nemají přístup k cenově dostupným lékům proti covidu-19," řekl Kosgei. "Společnosti jako Pfizer ukusují stále větší část rozpočtů na zdravotnictví a předávají tuto kořist bohatým akcionářům, zatímco přístup k vakcínám pro rozvojové země považují za pouhou PR iniciativu. Takhle to dál nejde."

Britská skupina Global Justice Now označila zprávu o rekordních příjmech společnosti Pfizer za "odpornou".

"Díky tomuto poslednímu oznámení o rekordním zisku má nyní Pfizer příjmy vyšší než HDP 133 zemí, včetně 8 členských států EU, a je první farmaceutickou společností, která kdy vydělala sto miliard dolarů za rok," poznamenal Tim Bierley, vedoucí kampaně této skupiny. "Nespokojila se však s tím, že díky nečekanému pandemickému zisku zdvojnásobila své příjmy, a nyní ještě přistupuje k agresivnímu zvyšování cen posilovacích dávek, čímž ještě více zatěžuje již tak problémové systémy veřejného zdravotnictví."

"Jejich nejnovější rekordní příjmy jsou dalším důkazem toho, že společnost považovala pandemii za příležitost k obohacení svých akcionářů," dodal Bierley. "Nemůžeme dovolit, aby nás velké farmaceutické společnosti tímto způsobem držely v šachu. Potřebujeme, aby vláda byla odvážná a skoncovala s monopolním patentovým modelem, který zklamává lidi na celém světě. Je načase upřednostnit životy lidí před zisky společností."

Společnosti Pfizer i Moderna signalizovaly, že plánují zvýšit ceny svých vakcín v USA někde mezi 110 až 130 dolary za dávku, protože Bidenova administrativa pokračuje v komercializaci očkování, testů a léčby koronaviru - a přesouvá náklady na pacienty a pojišťovny a nechává nepojištěné, aby na svých bedrech nesli značné platby.

Americká vláda dříve platila za vakcínu společnosti Pfizer přibližně 30 dolarů za dávku.

V posledních dnech Bidenova administrativa čelí stále častějším výzvám, aby využila vlastnictví klíčových patentů federální vládou a další páky k tomu, aby donutila společnosti Moderna a Pfizer učinit jejich vakcíny cenově dostupnými.

Vakcína financovaná z veřejných prostředků by měla být levná a volně dostupná.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
6492

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023