Obchodní statistiky ukazují, jak Čína pomáhá Rusku s válkou proti Ukrajině

6. 2. 2023

čas čtení 3 minuty
Čína poskytuje technologii, kterou ruská armáda potřebuje k vedení války na Ukrajině - navzdory mezinárodním sankcím a kontrole vývozu. Pro Wall Street Journal o ruských celních údajích píšou Ian Talley a Anthony DeBarros.

Celní záznamy ukazují, že čínské státní obranné společnosti dodávají navigační zařízení, rušící technologie a součásti proudových stíhaček sankcionovaným ruským vládním obranným společnostem.

To je však jen zlomek desítek tisíc zásilek zboží dvojího užití – produktů, které mají komerční i vojenské využití – které Rusko dovezlo po své loňské invazi, podle celních záznamů, které deníku poskytla C4ADS, washingtonská nezisková organizace, která se specializuje na identifikaci hrozeb pro národní bezpečnost. Většina zásilek dvojího použití byla z Číny, ukazují záznamy.

Čínská podpora Rusku, které vede válku s Ukrajinou, měla být na programu jednání během víkendové cesty ministra zahraničí Antonyho Blinkena do Pekingu. Tato cesta byla v pátek odložena na neurčito poté, co Pentagon oznámil, že začátkem týdne sledoval čínský průzkumný balón nad kontinentálními USA.

Ruská ministerstva zahraničí, obrany a hospodářství na žádosti o komentář nereagovala. "Rusko má dostatek technologického potenciálu k zajištění své bezpečnosti a vedení speciální vojenské operace. Tento potenciál se neustále zlepšuje," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zatímco Rusko má schopnost produkovat většinu svých základních vojenských potřeb na domácím trhu, silně se spoléhá na dovoz technologií dvojího užití, jako jsou polovodiče, které jsou pro moderní válčení zásadní.

Západní představitelé uvedli, že jejich ekonomická nátlaková kampaň zahájená loni v únoru ochromí moskevskou válečnou mašinérii tím, že se zaměří na tyto vývozy do Ruska, včetně počítačových čipů, infračervených kamer a radarového vybavení.

Celní a podnikové záznamy však ukazují, že Rusko je stále schopno dovážet tuto technologii prostřednictvím zemí, které se nepřipojily k úsilí odříznout Moskvu od globálních trhů vedenému USA. Mnoho z produktů pod kontrolou exportu stále proudí přes státy, jako je Turecko a Spojené arabské emiráty, jejichž vlády jsou západními úředníky obviňovány z porušování sankcí a kontrol. Turečtí představitelé uvedli, že sankce jsou neúčinné a že Ankara hraje důležitou roli jako partner Ruska. Pod tlakem USA se Turecko rozhodlo přerušit některé finanční a obchodní vazby.

Záznamy zkontrolované listem však ukazují, že čínské společnosti – státní i soukromé – jsou dominantními vývozci zboží dvojího užití, které podle amerických úředníků vzbuzuje zvláštní obavy.

WSJ analyzoval více než 84 000 zásilek zaznamenaných ruským celním úřadem v období poté, co Západ zahájil hospodářskou nátlakovou kampaň zaměřenou na komodity, které Bidenova administrativa označila za kritické pro ruskou armádu. Oficiální ruské celní záznamy, které podle C4ADS nemusí obsahovat všechny záznamy, podrobně popisují každou zásilku do země, poskytují data, odesílatele, příjemce, kupující, adresy a popisy produktů.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4756

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2023