Úmrtí pana Halamky je mementem sociální politiky v Praze…

9. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Vážení zastupitelé MHMP,  zvažte volbu nového politického vedení, kde na funkci radní pro sociální a bytovou oblast je navržena Alexandra Udženija

"Boris umřel opravdu na nic. Jednoho dne si lehl v baráku do postele a odmítl vstát. Řekl, že už se mu nechce žít…"
(Ladislav Mňačko, Noční rozhovor, 1966)

Před dvěma lety na Praze 2, dlouholeté sídlo paní A. Udženije, která je zde v současné době starostkou. V únoru 2021 měla na starost agendu radní pro sociální oblast a zdravotnictví.

K tomu: Pavel Veleman, Nekooperativní pan Halamka

Příběh vystěhování pana Halamky byl dost děsivý i pro otrlého sociálního pracovníka. Nikdy se k tomu paní Alexandra U. nevyjádřila, nechala vše na sociálním odboru a mluvčí Prahy 2. Dokonce velmi neeticky zveřejnila Praha 2 opravdu osobní a dehonestující údaje k tehdy již mrtvému panu Halamkovi, které porušovaly základní etické principy. Klient byl klasický sběrač, zanašeč bytu  - je to psychiatrická diagnóza, která pramení z ohrožení a úzkosti. Těchto bytů jsou v Praze stovky a stále přibývají, jak se zhoršuje sociální situace občanů.

 

Pan Halamka byl v komunitě Prahy 2 oblíben, nechoval se vůbec agresivně, dělal drobné melouchy, byl takovou postavou Malostranských povídek od Jana Nerudy a proto tento případ vyvolal velké zděšení nejen na Praze 2, kteří na rozdíl od paní současné starostky věděli, jak složité jsou životní osudy a příběhy lidí. Dokonce mu zde udělali pietní místo, kam nosili kytky a předměty.

Pan Halamka se prostě nevešel do "sociální bubliny" paní současné starostky. Nejspíše nebyl zván na narozeninové párty ředitele televize Barandov - Jaromíra Soukupa, ani nebyl sousedem paní starostky v chorvatském Zadaru, kde si může přímo mávat do oken s lobbistou Romanem Janouškem.

Pan Halamka také asi velmi těžko navazoval kontakty s lidmi kolem tehdejšího předsedy vlády Václava Klause - jako pan Ranko Pecič, otec možné nové radní pro sociální oblast a bydlení na MHMP.

Pochopitelně, že ctím presumpci neviny a už vůbec nikdo nemůže vyčítat paní Alexandře U. to štěstí, mít rodinné a vlivové zázemí svého úctyhodného otce, srbského podnikatele, který ji určitě velmi pomohlo.

To není výtka, to jen sociologický fakt. Často člověk z této sociální bubliny velmi těžko chápe lidí , kteří mají úplně jiné rodinné zázemí a jiné životní možnosti. Paní Udženija nikdy na veřejnosti nesdělila, že si toto uvědomuje. V sociální a bytové politice musí politik být hlavně empatický k bolesti a jinakosti života, než žiji svůj vlastní.

A právě (nejen pro mne) tehdy strašný přístup radnice Prahy 2, která doslova vyhodila člověka v zimě z obecního bytu, a ten člověk následně zemřel - je mementem pro všechny zastupitele MHMP, zda chtějí mít radní pro sociální a zdravotní oblast právě tehdejší političku, v podobné agendě na Praze 2, kterou v tomto případě hrubě nezvládla.

Zejména v této tak těžké sociální a bytové situaci se ( opět nejen mne) zda paní Alexandra Udženija - ten nejméně vhodný člověk pro tuto agendu snad z celého zastupitelstva.

Vážení zastupitelé MHMP pan Halamka se na Vás dívá a každý zastupitel hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.. Tak šťastnou rukul

2
Vytisknout
10176

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023