Sýrie: Zoufalství v Idlíbu, kde zemětřesení ještě zhoršilo už tak trvající katastrofu

14. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Severozápadní syrská provincie byla místem posledního útočiště pro lidi prchající před válkou - pak přišel COVID, cholera a nová katastrofa


"Spali jsme, když udeřilo zemětřesení - myslel jsem si, že je to nálet, tak jsem vyběhl ven," řekl Mohammed Hadi a s pláčem jemně svíral svou malou dcerku. "Popadl jsem ženu a dvě děti a vzal je s sebou. Manželka mě pevně držela za ruku, když jsme utíkali. Ale když jsme se dostali ven, uvědomila si, že dvě z našich dcer jsou stále uvnitř, a běžela je zachránit."

Popsal, že viděl bílý záblesk, který se rozptýlil a odhalil trosky toho, co kdysi bývalo jeho novým domovem. Zřícení pětipodlažního bytového domu si vyžádalo životy jeho tří blízkých. Přišel o manželku a dvě dcer.

Dostane se humanitární pomoc vůbec do syrských oblastí, ovládaných vzbouřenci? Zatím se na pět milionů lidí v této oblasti svět vykašlal. Viz brutální rozhovor Channel 4 News s představitelkou UNHCR v Aleppu, zde od minuty 7.15:


 

Hadiho stan byl jedním z nejméně 65 chatrných plátěných obydlí, která nyní lemují skalnatý svah ve městě Al-Haram v provincii Idlib na severozápadě Sýrie a ze kterých je vidět na bývalé domovy jejich obyvatel, zničené zemětřesením a následnými otřesy minulý týden. Křídově bílý prach se z hromad roztříštěného betonu vznášel po kopcích a každému člověku se lepil na krk.

Zemětřesení umocnilo další a další vrstvy humanitární krize v Idlibu. Byly to domovy lidí, kteří již jednou byli vnitřně vysídleni, když syrský režim Bašára Asada a jeho podporovatelé v Moskvě zaútočili na jejich vesnice a donutili je hledat útočiště v Idlibu. Většina z nich uvedla, že přišli tak nedávno, že spali v domech s holými betonovými stěnami a jen s málem ostatního.

"Záchranářům trvalo tři dny, než vynesli mrtvoly, protože náš byt byl v nejvyšším patře," řekl Hadi, zatímco se ho jeho přeživší děti - malý syn a dcera - držely za nohy. Děti byly pokryté prachem, dcera neměly boty a syn měl na lokti velkou krvavou ránu.


Vůdce syrských povstalců Ahmed Hussein al-Shara, známější pod přezdívkou Abu Mohammad al-Jolani, faktický vládce Idlibu, řekl novinářům, že provincie volá po mezinárodní pomoci. "Jsme nová vláda, na jejíchž bedrech leží mnoho věcí, a rozsah této krize je větší než naše možnosti," řekl.

Vláda spásy, politická organizace, která nominálně vládne na severozápadě země ovládaném povstalci, spustila ve snaze o rychlou reakci internetové stránky, na nichž zaznamenává počet vysídlených a pohřešovaných osob. Od zemětřesení však do regionu, kde nejméně čtyři pětiny z odhadovaných 5 milionů obyvatel patří podle OSN mezi ty, kteří naléhavě potřebují pomoc, vjelo pouze 52 nákladních aut s potravinami a další pomocí.

Na svahu kopce v Al-Haramu rozdával povstalecký bojovník v zelené uniformě s automatickou puškou zavěšenou kolem trupu zástupu dětí kousky jediného bochníku chleba. Chlapci se kolem něj shromáždili s rukama zvednutýma k nebi a prosili ho o jídlo.

Nedaleko, v bývalé škole přeměněné během krize v nemocnici pro covid-19, se dívky chytaly nitrožilních kapaček v rukou a křičely bolestí ze svých zranění. "Chodby jsou plné lidí," řekla lékařka Fatima al-Toufranová.

Zdravotníci se pokoušeli řešit nejnovější krizi. Místní úřady uvedly, že se snažily zvládnout epidemii cholery, která vznikla v důsledku kontaminace místní řeky před zemětřesením. Dva týdny před otřesy OSN uvedla, že 2,1 milionu lidí na severozápadě Sýrie je akutně ohroženo cholerou.

Vedoucí lékař Wajih al-Karrat uvedl, že malá nemocnice funguje jen s minimem prostředků a chybí jí většina základního zdravotnického materiálu a léků potřebných k léčbě lidí, kteří zemětřesení přežili. Obával se, že se počet případů cholery znovu zvýší. "Samozřejmě mám obavy, protože vodovod je nyní dále poškozen a voda je špatná," řekl. "Naše infrastruktura je zničená."

Místní ministr zdravotnictví Husajn Bazár uvedl, že zdravotnická infrastruktura v Idlibu byla oslabena roky útoků Asadova režimu ještě před covídem a nyní je dál poškozená zemětřesením a systém se musí potácí od jedné krize ke druhé z toho mála zásob, které dostává. Lékaři uvedli, že o moderním vybavení nebo dokonce o mnoha základních chirurgických nástrojích si nechávají jen zdát.

"Potřebujeme vybudovat pořádné zdravotnické zařízení od základů," řekl Bazar v nemocnici Bab al-Hawa, která tvoří část hranice s Tureckem. "Ale musíme si vystačit s tím, co máme, s možnostmi, které máme v rukou."

Zdroj v angličtině ZDE


Turecko: Ještě týden po zemětřesení vyhrabávají zachránci z trosek živé lidi:


0
Vytisknout
4377

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2023