Jak hluboko si umělou inteligenci pustíme do obýváků

9. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

𝐀𝐈 je jednoznačně hype roku a dost možná i celé této dekády, píše Jakub Hussar. Někdo jí honosně říká "umělá inteligence", jiný prostě "algoritmy". V posledních dnech však situace rapidně nabírá na obrátkách. Google před několika hodinami odhalil novou technologii 𝐁𝐚𝐫𝐝 postavenou na jazykovém modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), čímž reaguje na strmě rostoucí oblibu ChatGPT od OpenAI podporované Microsoftem. Není se čemu divit, do ChatGPT se aktuálně registruje v průměru desetkrát víc uživatelů než na TikTok a Microsoft jej velmi brzy začlení do svého asexuálního vyhledávače Bing (na kterém dosud bylo nejvyhledávanější slovo "Google", viz nedávné mudroprdy). Google dobře ví, že nemá na výběr, neboť jeho pomyslný vyhledávací trůn se po čtvrt století hegemonie poprvé otřásl. Velmi brzy se totiž radikálně změní způsob, jakým vyhledáváme, sumarizujeme a formulujeme informace. Namísto "kobercových" slepých přeletů nad separátními weby skrze "search" budeme zpovídat jakousi inteligentní nadvrstvu, která si sama parciálně vyextrahuje informace a ty nám přežvýká dle potřeby. Už žádné pátrání naslepo!

Pomyslným palivem nové éry jsou big data, což je dobře vidět například na deep learning generátorech obrázků, krmených miliardami lidmi vytvořených artworků. Když AI modely napěchujeme dostatkem informací, budou se dít skutečné divy. Respektive ony se už dějí, jen je to natolik překotné, že společnost nestíhá vstřebávat nové možnosti, které se nabízejí.
AI je dalším z jevů pokračující automatizace, která po čase opět nabývá na síle (naposledy se tak dělo při objevu parního stroje a posléze polovodičů). Umělá inteligence bude plátek po plátku odkrajovat další obory jako salám, až v kreativních odvětvích zbydou pouze kasty "promptérů", všemoných aranžérů, operátorů a editorů obsahu.

Nástroje pro naši práci budou natolik ultimátní, že dojde k homogenizaci a zároveň absolutní demokratizaci všech myslitelných činností (podobné je to s mobilem, který z vás už dnes vmžiku udělá filmaře, fotografa nebo navigátora, což donedávna nebylo možné). Proč bych ve videjích používal svůj hlas, když mě může AI dabovat v reálném čase? Proč bych se učil jazyky, když budu mít všechny řeči světa ve verbalizačním sluchátku v uchu? Jedním z rizik je, že půjde o generickou břečku, ale to se děje i ve stávajících industriích (viz inflace průměrné nabídky u stramovacích domů). Ti nejlepší budou mít opět o něco navíc, což bude buď dokonalejší model anebo... světe, div se - lidský faktor.

Chtě nechtě se už nyní můžeme dívat na malíře jako na "ty, co drží v ruce tyčku zakončenou odstřižky ze zvířete, skrze kterou zdlouhavě šimrají vrstvu lisované celulózy". Vždy se najde niche cílovka, kterou bude rajcovat nálepka "made in human" (podobně jako dnes "fair trade" anebo "bio"). Akorát jich bude na křivce času čím dál míň. Ostatní se spokojí s generovaným obsahem dokonale šitým na míru a třeba i zapomenou, že činnosti jako hudbu, literaturu, filmy, vizuální umění nebo průmyslový design, kdysi dělali lidé.
Svět se mění, což není nic nového. Na fotce vidíte Margaret Hamiltonovou, díky které mohli astronauti odstartovat do vesmíru. Přece bychom nebránili strojům, aby všechen ten kód přechroustali a udělali za ní, vždyť je to stejné jako s pluhem na poli! Otázkou je, jak hluboko si umělou inteligenci pustíme do obýváků.
Na závěr si trochu zavěštím. Mezilidská komunikace může utrpět citelnou ránu, protože už téměř nebude důvod se na nic ptát nebo o nečem spekulovat (jistá vrstva už odříznuta byla - kdy se vás někdo naposled zeptal, kolik je hodin nebo jak se dostane na nádraží?). Myslím si, že kdo za patnáct, dvacet let nebude mít svého vlastního vytrénovanéhho "AI familiára", nebude v drtivé většině oborů konkurenceschopný, podobně jako je to dnes s člověkem bez počítače nebo telefonu. Domestikovaná AI bude modelovat naše potřeby (zvládne to lépe než my sami), chování i servírovat veškeré informace. Třeba za nás bude i volit v novém politickém zřízení "atomární mikrodemokracie". Kdo ví. Ale to už je jiný příběh...

Autor zveřejnil text na sociální síti.

0
Vytisknout
5971

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023