USA obvinily Rusko z neplnění smlouvy o jaderných zbraních

3. 2. 2023

čas čtení 4 minuty
Americké ministerstvo zahraničí předložilo Kongresu zprávu o ruském dodržování Smlouvy o strategických útočných zbraních (START nebo START-3). Moskva podle Washingtonu neplní své závazky a odmítá všechny žádosti USA o schůzky k projednání této otázky.

Spojené státy v současné době nemohou provádět inspekce v Rusku, což ztěžuje odhad počtu jaderných hlavic, na které se smlouva vztahuje, uvádí The Wall Street Journal s odkazem na text zprávy.

Navzdory patové situaci na Ukrajině považuje administrativa prezidenta Joea Bidena za důležité dodržovat podmínky START-3, nejnovější smlouvy, která stanoví požadavky na zásoby strategických jaderných zbraní. "Je snadné vrátit se k dodržování podmínek smlouvy v obou otázkách," to znamená, pokud jde o inspekce a konzultace mezi stranami, "a nadále si ceníme této smlouvy," říká zpráva ministerstva zahraničí.

Vysoce postavení Republikáni nedávno požádali Bílý dům o posouzení kroků Ruska s odkazem na jeho loňské rozhodnutí pozastavit inspekce a účast na konzultacích, což vyžaduje dohoda. Ve zprávě ministerstva zahraničí Ruska bylo poprvé vzneseno tvrzení o nedodržování podmínek dohody, která byla přijata v roce 2011. Ta stanoví snížení počtu jaderných hlavic rozmístěných každou stranou na 1 550 jednotek a mezikontinentální balistické střely, balistické střely ponorek a těžké bombardéry - na 700 kusů.

V září 2022 Rusko oznámilo USA, že má 1 549 hlavic, ale bez inspekcí nemohou USA potvrdit, zda tomu tak je, uvádí zpráva.

"Odmítnutí Ruska umožnit inspekce brání Spojeným státům ve výkonu důležitých práv vyplývajících ze smlouvy a hrozí podkopáním americko-ruské kontroly jaderných zbraní," řekl listu Financial Times mluvčí ministerstva zahraničí.

Prohlášení ministerstva zahraničí o ruském porušování START-3 "je nespravedlivé, mírně řečeno a lstivé, nazýváme-li věci pravými jmény," řekl RBC místopředseda Rady federace Konstantin Kosačev, který dříve vedl výbor pro zahraniční věci. Obvinil Američany, že jako první porušili své závazky, "pokoušeli se vytvořit takové podmínky, za kterých by jednostranně vykonávali své kontrolní pravomoci, a pro Rusko by byla taková práva omezena". A obecně, Kosačev se domnívá, že "v prohlášení ministerstva zahraničí není nic kritického na pozadí toho, co se děje v rusko-amerických vztazích".

Nikdo nebrání ruským inspektorům pracovat ve Spojených státech, uvádí zpráva ministerstva zahraničí.

Ruské úřady věděly, že ministerstvo zahraničí se připravuje podat zprávu Kongresu, pokusily se zasadit preventivní úder a obvinily Spojené státy z nespolupráce, píše WSJ. Minulý čtvrtek náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rozhovoru pro Kommersant obvinil Spojené státy z "nezodpovědné politizace kontroly zbrojení".

"Ohromující agresivita Spojených států, které se spoléhaly na to, že uštědří strategickou porážku Rusku v totální hybridní válce rozpoutané proti nám, prakticky v zásadě znemožnila vést konstruktivní a plodná jednání s Washingtonem o kontrole zbrojení v USA. režim „jako obvykle," řekl Rjabkov. To podle něj neznamená, že Moskva opouští "kontrolu zbrojení jako takovou, ale tato sféra nemůže existovat izolovaně od vojensko-politické a geostrategické reality".

Rjabkov řekl, že Moskva dala Washingtonu jasně najevo:

Ruská strana se domnívá, že dokud Spojené státy nepřehodnotí svou extrémně nepřátelskou linii vůči naší zemi a neopustí politiku narůstajících hrozeb pro ruskou národní bezpečnost, jakékoli pozitivní signály o problémech vznesených Washingtonem v souvislosti s implementací START by byly neopodstatněné, předčasné a nevhodné.

V reakci na dotaz WSJ Rjabkov v e-mailu napsal, že v rozhovoru neprobíral otázku inspekcí, ale poznamenal, že "Rusko neustále, plně a jasně dodržuje základní omezení stanovená smlouvou".

Podle podmínek smlouvy Rusko nadále informuje Spojené státy o testech raket a poskytuje údaje o počtu rozmístěných hlavic, raket a bombardérů, uvádí zpráva ministerstva zahraničí. Poznamenává také, že i když počet hlavic loni v září, kdy Rusko hlásilo dodržování omezení, přesáhl 1 550, z vojenského hlediska byl tento přebytek zanedbatelný.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
5697

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023