Vy tomu prosím rozumíte?

2. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Mnoho let jsme od členů "Svazu přátel Ruské federace a Čínské lidové republiky" v České republice četli a slýchali důrazná varování: Pokud se prý prohnilý Západ nevzdá sám a dobrovolně, velká válka je údajně nevyhnutelná. Za všechny vyprávěnky zmíněného druhu uvedu například tuto, velmi pečlivě rozpracovanou.

Západ se ovšem bez boje nevzdal, takže podle proruských a pročínských "prognostiků" teď válka automaticky být musí. Když se ale Rusko zcela v souladu s tímto obrazem "nevyhnutelné" budoucnosti chystalo k obnovenému přepadení Ukrajiny, auguři války jako jeden muž spolu s Kremlem náhle přísahali, že to tedy ne, všechny pozorované válečné přípravy si jenom vymyslela zákeřná CIA, aby poškodila moudrého stratéga Vladimira Putina v jeho úsilí dosáhnout dohody.

A později, když Putin válku přesto začal, pro Rusko se nevyvíjí dobře a Západ ani po roce s vojenskou pomocí Ukrajině nepřestal, slyšíme úpěnlivé volání po "míru" - který je ovšem podle vlastních původních proroctví pouťových vyvolávačů za daných okolností absolutně nemožný.


Za všechna ta léta jsme přece četli tuny "analýz", podle nichž se válce, bububu, vůbec nelze vyhnout, mulisy mulisy, pokud se okamžitě nepřestaneme pokoušet o obranu, všichni nesložíme zbraně do rukou ruského a čínského prezidenta a nesmíříme se s "multipolárním" světem bez mezinárodního práva a vůbec jakýchkoliv univerzálně platných pravidel chránících slabší mezinárodní hráče před revizionistickými mocnostmi. 

Vy tomu prosím rozumíte? Chápete proměnu nekompromisních proroků války nastupující s nevyhnutelností přírodního zákona v andělské hlasatele míru ronící slzy nad civilními obětmi procesů, jejichž nutnost nám ze všech sil zdůvodňovali přinejmenším poslední dekádu?

A pak tu ještě máme "vlastenecké" milicionáře. V minulosti se prsili nezlomným odhodláním ochránit Českou republiku před nebezpečnými muslimskými civilisty údajně vyzbrojenými nejnovějším modelem i-Phonu. Ale dnes tíž lidé ublíženě kňučí, že prý nově zvolený prezident Petr Pavel je válečný štváč, který je údajně chce poslat na východní frontu, kde se ovšem nebezpečné i-Phony vyskytují naprosto ojediněle. 

Vy tomu prosím rozumíte? Kam se poděly zápal a bojechtivost dědiců husitských tradic pobíhajících po lesích s kalašnikovy a osmapadesátkami, oděných ve strašidelné předrevoluční maskovací "jehličí"? Už se jim najednou nechce romanticky padnout za vlast? Na Donbase se snad nebojuje proti Kadyrovovým mohamedánským hordám za křesťanskou Evropu?

Slýchávali jsme také zapálená kázání o boji proti imperialismu a důsledných internacionalistických postojích. Ale dnes snad nějakých 95 % těch, kdo dříve pravidelně brali zmíněnou míru na tradiční levičácké ctnosti, zjevně nebo nanejvýš pod chabou zástěrkou podporuje ruský imperialismus v jeho koloniálním tažení proti Ukrajině - a Čechům se snaží natlouci do hlavy myšlenku, že se jich přece válka v jakési podivné cizí zemi, o níž nic nevíme, netýká, není to jejich boj. To prý jen nezodpovědní Ukrajinci zbytečně ohrožují světový mír, který by opět zavládl okamžitě, jakmile se jen Kyjiv vzdá Ruskem okupovaných území, která se zhola zbytečně snaží osvobodit.

Válka je zkrátka nevyhnutelná, leč mír je nezbytný. Bojovat se má proti "cizákům", ale jen těm, co k nám přicházejí bezmocní a neozbrojení a hledají útočiště před válkou. A člověk má být povinně levičák, pokud ovšem nenarazí na Rusko - pak se musí jako zázrakem okamžitě změnit v sympatizanta koloniálních výbojů a krátkozrace nacionalistického sobce, k nerozeznání od nejomezenějšího ultrapravičáka, co má na jedné půlce vytetován ruský kolovrat a na druhé číslo 88.

Vy tomu prosím rozumíte?

6
Vytisknout
9581

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023