WHO varuje, že koronavirová infekce "ještě zdaleka neskončila", zatímco v USA a Evropě se zvýšil počet jejích variant

14. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Světová zdravotnická organizace varuje: "Virus se volně šíří," protože nejnovější mutace omikronu zvyšují počet koronavirových infekcí po celém světě.

Mnoho zemí zrušilo omezení a omezilo monitoring koronaviru, protože se potýkají s pandemickou únavou. Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse však "nové vlny viru znovu ukazují, že covid-19 není zdaleka u konce", informuje deník Washington Post.

Tedros v úterý apeloval na vlády, aby znovu vynaložily úsilí na testování a zlepšení nasazení vakcín, a uvedl, že rostoucí počet případů zatěžuje zdravotnické systémy, které jsou již tak zahlceny pandemií.

Výzva WHO k akci odráží obavy amerických zdravotníků, kteří v úterý vyzvali Američany, aby přijali preventivní opatření proti opětovné nákaze a vážnému onemocnění. Představitelé Bidenovy administrativy se snaží omezit šíření pomocí očkování, antivirotik a testování a zároveň vypracovávají plán, jak nabídnout všem dospělým druhou posilovací dávku.

Z federálních údajů vyplývá, že subvarianty BA.4 a BA.5 tvoří přibližně 80 % koronaviru cirkulujícího ve Spojených státech, kde bylo plně očkováno 67 % lidí.

Británie, která nechala očkovat velkou část populace a zrušila všechna omezení týkající se koronaviru, včetně nošení roušek a povinnosti karantény pro osoby s pozitivním testem, se také potýká s nárůstem infekce. Podle posledních vládních statistik se v Británii v týdnu končícím 29. června nakazil covidem-19 každý 25. člověk.

Země nyní povoluje druhé posilovací dávky pro lidi starší 75 let a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Vlna šíření viru v Evropě přiměla zdravotnické regulační orgány, aby tento týden doporučily druhé přeočkování pro vysoce rizikové skupiny v rámci boje proti subvariantám viru.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5302

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022