Studie: Ochranný účinek vakcín proti COVIDu je krátkodobý, posilovací dávky jsou důležité

18. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Od doby, kdy začaly být dostupné vakcíny proti COVIDu-19 způsobilé k ochraně před infekcí a závažným onemocněním, panuje velká nejistota ohledně toho, jak dlouho ochrana trvá a kdy může být nutné, aby jednotlivci dostali další posilující dávku. Některé otázky pomáhá zodpovědět studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.


Nyní má tým vědců vedený fakultou Yale School of Public Health a University of North Carolina v Charlotte odpověď: Silná ochrana po očkování je krátkodobá.

Studie je první, která kvantifikuje pravděpodobnost budoucí infekce po přirozené infekci nebo očkování vakcínami Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson nebo Oxford-AstraZeneca.

Riziko průlomových infekcí, kterými se člověk nakazí, přestože je očkován, závisí na typu vakcíny. Podle studie současné mRNA vakcíny (Pfizer, Moderna) nabízejí největší trvání ochrany, téměř třikrát delší než přirozená infekce a vakcíny Johnson & Johnson a Oxford-AstraZeneca.

Spolehlivá ochrana proti reinfekci vyžaduje aktuální posílení vakcínami, které jsou přizpůsobeny změnám ve viru, ke kterým dochází v průběhu jeho přirozeného vývoje, uvedli vědci.

Model výzkumných pracovníků založený na datech rizik infekce v průběhu času využívá nápadné podobnosti pravděpodobnosti reinfekce mezi endemickými koronaviry (které způsobují "běžné nachlazení") a SARS-CoV-2, virem, který způsobuje COVID-19. Tyto podobnosti umožnily vědcům provádět dlouhodobější projekce než studie zaměřené pouze na současné infekce. Kromě toho model umístil protilátkové reakce po přirozené a vakcínou zprostředkované imunitě do stejného kontextu, což umožnilo srovnání.

"SARS-CoV-2 odpovídá dalším endemickým koronavirům, které se také vyvíjejí a znovu nás infikují navzdory přirozené imunitě vůči dřívějším kmenům. Neustálá aktualizace našich očkování a přeočkování má pro náš boj proti SARS-CoV-2 zásadní význam.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022