Rusové za poslední měsíc nejméně dvakrát navštívili Írán, aby prozkoumali bezpilotní letouny schopné nést zbraně

18. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská delegace nejméně dvakrát za poslední měsíc navštívila letiště ve středním Íránu, aby prozkoumala bezpilotní letouny schopné nést zbraně, uvádí poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a satelitní snímky získané výhradně CNN, napsala Natasha Bertrandová.

Írán začal v červnu Rusku předvádět drony Šahíd-191 a Šahíd-129, známé také jako UAV nebo bezpilotní letecké prostředky, na letišti Kašan jižně od Teheránu, uvedli američtí představitelé pro CNN. Oba typy dronů jsou schopné nést přesně naváděné střely.

"Máme informace, že íránská vláda se připravuje poskytnout Rusku několik stovek bezpilotních letounů, včetně bezpilotních letounů schopných nést zbraně," řekl Sullivan v prohlášení.

"Soudíme, že oficiální ruská delegace nedávno absolvovala ukázku íránských bezpilotních letounů schopných útoku," dodal Sullivan. "Zveřejňujeme tyto snímky zachycené v červnu, které ukazují íránská bezpilotní letadla, která toho dne viděla ruská vládní delegace. To naznačuje pokračující ruský zájem o získání íránských bezpilotních letounů schopných útoku."

Sullivan řekl, že pokud je USA známo, červnová návštěva představuje první případ, kdy ruská delegace navštívila íránské letiště kvůli takovéto předváděcí akci. Ruská delegace navštívila letiště kvůli podobné letové ukázce znovu 5. července, uvedli představitelé.

Tato zpráva přichází v době, kdy Biden končí svou cestu na Blízký východ, kde byl Írán klíčovým bodem jednání mezi USA, Izraelem, Saúdskou Arábií a zeměmi Perského zálivu. Americký představitel řekl CNN, že sílící partnerství mezi Íránem a Ruskem je příkladem toho, proč si USA potřebují udržet svou přítomnost a vliv na Blízkém východě.

Biden je i nadále pod rostoucím tlakem blízkovýchodních spojenců, aby přišel s životaschopným plánem, jak Írán omezit, protože naděje na oživení jaderné dohody z roku 2015 se rozplynuly po pozastavených rozhovorech v katarském Dauhá.

Představitelé Bílého domu začátkem tohoto týdne odhalili, že nově odtajněné údaje americké zpravodajské služby naznačují, že se očekává, že Írán dodá Rusku "stovky" bezpilotních letounů pro použití ve válce na Ukrajině, přičemž Írán se připravuje začít s výcvikem ruských sil v jejich použití již koncem července.

Rusko se zjevně obrátilo na Írán, aby pomohl doplnit jeho zásoby dronů. Není však jasné, jak sofistikované nebo efektivní tyto drony budou.

Rusko se již dříve obrátilo na Čínu se žádostí o pomoc při podpoře své války na Ukrajině, oznámili američtí představitelé v březnu. Do konce května USA neviděly žádný důkaz, že Čína poskytla Rusku jakoukoli vojenskou nebo ekonomickou podporu pro invazi, řekl tehdy Sullivan novinářům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4821

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022