USA: Senátoři žádají ministra, aby na Ukrajinu vyslal systémy protivzdušné obrany

20. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Skupina šesti senátorů obou politických stran žádá ministra obrany, aby předal Ukrajině více systémů protivzdušné obrany středního a dlouhého dosahu a pomohl tak ukrajinské armádě bránit ukrajinská města a vojenská zařízení před ruskými vzdušnými a raketovými útoky, upozorňuje Dylan Malyasov.

Američtí senátoři Dan Sullivan, Tammy Duckworthová, Roger Wicker, Richard Blumenthal, Robert Portman a Lindsey Graham zaslali dopis ministru obrany Lloydu Austinovi a předsedovi Sboru náčelníků štábů generálu Marku Milleymu. Žádají je, aby okamžitě urychlili dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu, jež jim Kongres uložil podle zákona o ukrajinských dodatcích.

Zákon byl schválen 19. května a poskytl téměř 20 miliard dolarů na vojenskou pomoc ukrajinské armádě. Mezi vybavení doporučené k okamžité dodávce patří systémy protivzdušné obrany středního a dlouhého dosahu, 155 mm houfnice, vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (HIMARS), obrněné transportéry, větší a účinnější systémy bezpilotních letadel (UAS) a vrtulníky Mi-17.

Senátoři v dopise uvedli, že "ochrana ukrajinských měst, vojenské infrastruktury a sil v poli před ruským vzdušným a raketovým útokem vyžaduje pozemní systémy protivzdušné obrany, protiraketové, dělostřelecké, minometné (C-RAM) systémy a mobilní protiletadlové raketové systémy Avenger. Systémy protivzdušné obrany s delším dosahem umožní Ukrajině zaměřit se na ruská letadla a řízené střely operující ve výškách, kam Stingery nedosáhnou. C-RAM poskytne schopnost obrany kritických bodů proti raketám a bezpilotním vzdušným systémům (UAS) zaměřujícím se na civilní a vojenskou kritickou infrastrukturu."

Také dodali, že Avengery poskytnou ukrajinským silám mobilní protivzdušnou obranu krátkého dosahu proti nízko letícím letadlům, vrtulníkům a UAS.

"Naše pomoc musí být rozhodující, nikoli inkrementální. Vyzýváme vás, abyste jednali urychleně při koordinaci se spojenci a partnery NATO, abyste toto vybavení okamžitě dostali k ukrajinské armádě," stojí v dopise.

Avenger je raketový systém země-vzduch, který se často montuje na vysoce pohyblivé víceúčelové kolové vozidlo, běžně známé jako Humvee. Kombinovaný zbraňový systém poskytuje mobilní ochranu proti střelám, letounům v nízkých výškách a nejnověji i bezpilotním prostředkům.

Systém Counter-Rocket, Artillery a Mortar System neboli C-RAM byl vyvinut na základě operačních potřeb identifikovaných v roce 2004 během vojenských operací v Iráku. Mise C-RAM má jeden cíl: Chránit lidi a zařízení před útokem nepřátelských raket, dělostřelectva a minometné palby zachycením a zničením těchto hrozeb uprostřed letu. Systém C-RAM, který je nejčastěji spojován s vizuálně ohromujícím a hrozivě znějícím zbraňovým systémem Phalanx Weapon System (LPWS), tvoří několik podsystémů spolupracujících na identifikaci, sledování, zasahování a ničení přilétajících raketových, dělostřeleckých a minometných hrozeb.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4931

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2022