Rusko si začíná přiznávat účinnost západních sankcí

13. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin a jeho okolí stále trvají na tom, že sankce nemají na Rusko zásadní dopad a že ve skutečnosti poškozují západní země více než zemi, na kterou se zaměřily. Ale experti a nová vládní data ukazují, že západní sankce poškozují Rusko a že Moskva tuto skutečnost už nemůže skrývat, říká Xenija Kirillová.

A ukazuje, že ruské vládní statistiky a závěry ekonomů často prezentované na kanálech Telegram stále více zpochybňují to, co Kreml říká, a dávají jasně najevo, že ti, kteří jsou těsně pod vrcholem v ruském systému, si velmi dobře uvědomují, že dopad sankcí už nebude možno dál skrývat.

Po téměř čtyřech měsících války ruští ekonomové začali představovat určité dopady sankcí na ruskou ekonomiku. Snad nejdramatičtěji trpí strojírenství, základní součást moderní ekonomiky, nyní vyrábí jen asi 15 % lednové produkce, protože klíčové zahraniční díly již nejsou k dispozici.

Podobné nebo v každém případě dramatické poklesy zaznamenávají odvětví za odvětvím ruské ekonomiky. Nejprve si toho všímají nezávislí pozorovatelé, poté vládní statistikové a nakonec mainstreamová média, což znamená, že stále většímu počtu Rusů tyto zdroje potvrzují, co mohou vidět na vlastní oči.

Rusové si tedy začínají připouštět, že se jich sankce dotýkají, což podkopává zprávy Kremlu a znamená to, že tato forma nátlaku teprve začíná nabývat podoby, v kterou zastánci sankcí doufali.

Skutečný dopad sankcí se projevuje až nyní, když Rusové slyší od svých vlastních odborníků a některých úředníků, jak tvrdě zasáhly ekonomiku jejich země. Obyčejní Rusové už nebudou tak ochotní odmítat to, co se děje, a nadále věřit Putinovým slovům spíše než svým vlastním očím.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6179

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022