Rusko plánuje válku s celým světem

27. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

Podle lidí zapojených do úsilí o zprostředkování mírové dohody mezi Moskvou a Kyjevem se cíle Ruska, mezi něž ruský prezident jasně zařadil ukončení ukrajinské státnosti, nemění, píše Financial Times.

Proto je velmi důležité americké rozhodnutí Rusko natolik oslabit, aby tuto válku nemohlo vést, konstatuje bývalý šéfredaktor Financial Times Lionel Barber:


Putin je připraven na vleklý konflikt. Chce obsadit celou jihovýchodní Ukrajinu, aby zemi odřízl od Černého moře, a vytvořil si tak platformu pro další útoky.

Putinův pohled na situaci se zdá být zkreslený nepřesnými informacemi z terénu a zprávami státní televize, sdělují lidé zapojení do rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem


Události nejsou na vyšších úrovních řetězce podávány přesně, řekl Pavel Luzin, nezávislý vojenský analytik. To zase pravděpodobně ztíží ruskou ofenzívu a donutí ji někdy v příštím měsíci přerušit operace.

"Je to obrovská hierarchie, a když nějaký nízko postavený analytik... napíše zprávu o tom, co se skutečně děje, projde to deseti šéfy, a když to dojde nahoru, analýza praví,  že všechno jde skvěle. Takhle ten systém funguje," řekl Luzin.

"Potřebují přestávku, aby zjistili, co mají. Nevědí, kolik jim zbývá smluvních vojáků, neznají plný rozsah vlastních ztrát a nevědí, kolik jim zbývá vybavení a v jakém je stavu."


Existují známky toho, že se Kreml připravuje na vleklý konflikt, který považuje za zástupnou válku se Západem. Putin tento měsíc prohlásil, že "nejdůležitější věcí [dnešního dne]" nejsou "tragické události" na Ukrajině, ale "rozbití unipolárního světového systému, který byl vytvořen po rozpadu Sovětského svazu".

Rétorika ve státní televizi se podle toho změnila. Moderátoři obviňují z nedostatečného pokroku podporu Ukrajiny ze strany Západu.

Někteří z nich často hovoří o použití jaderných zbraní proti Západu, vyzdvihují nedávný ruský test nové mezikontinentální balistické rakety Sarmat a citují Putinův výrok z roku 2018, v němž žertoval o zničení světa v jaderném holokaustu, protože "k čemu by byl svět bez Ruska?".

Aby se Rusko prosadilo na frontové linii, potřebuje k ochraně svého vybavení vyšší hodnoty výrazně posílit lidské zdroje. Podle Jacka Watlinga, vedoucího pracovníka pro pozemní válku v think-tanku Royal United Services Institute, toho lze dosáhnout pouze udržením odvedenců, povoláním záloh nebo mobilizací dobrovolníků - to vše vyžaduje, aby Kreml přiznal, že vede plnohodnotnou válku, a nikoli jen "speciální operaci".

Spíše než signálem snahy o ukončení války může být donbaská ofenziva  předehrou k rozšíření konfliktu.

Když minulý týden vrchní ruský generál Rustam Minnikajev nastínil plány na obsazení jihovýchodní Ukrajiny, naznačil také, že se plánuje útok na sousední Moldavsko, naznačil, že se Rusko připravuje na delší opotřebovávací válku proti tomu, co z Ukrajiny zbude, a že Moskva považuje tento konflikt za součást většího geopolitického střetu.

"Jsme nyní ve válce s celým světem, jako jsme byli ve Velké vlastenecké válce, [kdy] byla celá Evropa, celý svět proti nám. A teď je to stejné, Rusko nikdy neměli rádi," řekl Minnikajev.

"Dokud se Putinovi nepodaří zpečetit novou Jaltu" - summit, který po druhé světové válce rozdělil Evropu na americkou a ruskou sféru vlivu - "bude Rusko kopat, a nebude se to omezovat jen na Ukrajinu," uvedla Taťjana Stanovaja, zakladatelka politicko-analytického projektu R. Politik.

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
13963

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022