Rusové se zřejmě vzdávají snah okupovat celou Ukrajinu

26. 3. 2022

čas čtení 15 minut
- Poradce ukrajinského ministra obrany však zůstává k tvrzením Kremlu skeptický. Markian Lubkivskyj řekl v pořadu Today rozhlasové stanice BBC:

Z Moskvy přichází stále mnoho nepravd a lží. Proto si myslíme, že cílem Vladimira Putina je stále celá Ukrajina.

Stále dochází k množství útoků ze vzduchu na ukrajinská města.  Teď vidíme, že nepřítel se soustřeďuje na východní část Ukrajiny, ale my jsme připraveni na jakýkoli druh útoků na různých místech Ukrajiny.

Lubkivskij řekl, že si myslí, že kyjevské síly by mohly dobýt zpět Cherson, jediné velké město, které ruské  invazní síly ovládly.

- Ukrajinský parlament potvrdil útok na výzkumný jaderný reaktor v Charkově. V důsledku pokračující střelby nebylo možno zjistit rozsah nebezpečí a škod.


- Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová má k dispozici několik údajů o novinářích, kteří byli od začátku ruské invaze zabiti nebo zraněni:
12 novinářů bylo zabito, 10 novinářů bylo zraněno, 6 bylo uneseno.
- Charkov je po Mariupolu pravděpodobně druhým nejvíce ostřelovaným ukrajinským městem, kde se na nádvořích márnic vrší mrtvoly a každý den na něj dopadají rakety a střely.


Jeho obyvatelé jsou však odolní a snaží se udržet město čisté a morálku vysokou.

"Máme strach, ale musíme lidem ukázat, že situaci máme pod kontrolou a každým dnem se blížíme k vítězství," uvedl pro Observer guvernér Oleh Synyehubov.

- Měl se konat mezinárodní hudební festival, tak alespoň se uskutečnil koncert v metru:



 
- Uklidňování dětí skrývajících se v metru:


- Západoukrajinské město Lvov  bylo zasaženo několika raketami. Na obzoru města se vznáší dým. Zdá se, že rakety byly tři, přičemž jedna dopadla poblíž městské komunikační věže. Mluvčí vojenské správy Lvovské oblasti uvedl:

U Lvova na straně Kryvčic došlo ke třem silným výbuchům, nyní je vyhlášen letecký poplach, zachovejte klid a buďte v úkrytu.
.
- Ve  dvou raketových úderech ve Lvově bylo zraněno pět lidí.
Pět lidí bylo zraněno po dvou raketových úderech, které v sobotu zasáhly západní ukrajinské město Lvov, uvedl oblastní gubernátor Maksym Kozytskyy.


- USA poskytnou Ukrajině dalších 100 milionů dolarů

Agentura Reuters uvádí, že USA hodlají poskytnout Ukrajině další pomoc v oblasti civilní bezpečnosti ve výši 100 milionů dolarů.

Tyto prostředky by měly jít na budování kapacit ukrajinského ministerstva vnitra s cílem "zajistit bezpečnost hranic, udržet funkce civilního vymáhání práva a zabezpečit kritickou vládní infrastrukturu", uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

- Ukrajinci se obávají, žeměsto Černihiv bude dalším Mariupolem, pokud jde o smrt a zkázu.

Agentura Associated Press informuje, že stejně jako Mariupol je i Černihiv podobně blokován a z dálky ostřelován ruskými jednotkami, takže zbývající obyvatelé města jsou vyděšeni každým výbuchem a mrtvoly  leží nesebrané v ulicích.

"V noci ve sklepích všichni mluví o jediném: Černihiv se stane (dalším) Mariupolem," řekl agentuře Associated Press prostřednictvím mobilního telefonu s vybitou baterií 38letý obyvatel Ihar Kazmerčak, který se zabývá lingvistikou.

"Potraviny docházejí a ostřelování a bombardování nepřestává," dodal.

 
 

Černihiv leží mezi řekami Desnou a Dněprem, na jedné z hlavních silnic, po které 24. února vtrhly ruské jednotky z Běloruska.

Více než polovina z 280 000 obyvatel města uprchla a starosta Vladyslav Atrošenko odhaduje počet obětí války na stovky. Tento týden ruské bomby zničily hlavní městský most přes řeku Desnu na silnici vedoucí do Kyjeva a zbývající most pro pěší učinily neprůchodným, čímž odřízly poslední možnou cestu, kudy se lidé mohli dostat ven nebo kudy se mohly do města  dostat potraviny a zdravotnické potřeby.


- Představitel Bílého domu konstatoval, že Joe Biden svým výrokem v Polsku, že Vladimir Putin "nemůže zůstat u moci", nevyzýval ke změně režimu v Rusku.

- "Sankce oslabují sílu Ruska a jeho měna se proměnila v trosky, řekl v Polsku prezident Biden.


-  Biden v Polsku zdůraznil: "Neexistuje prostě žádné ospravedlnění pro to, že se Rusko rozhodlo pro válku.


"Je to příklad jednoho z nejstarších lidských pudů - použití hrubé síly a dezinformací k uspokojení touhy po absolutní moci a kontrole.

"Nejde o nic menšího než o přímé zpochybnění mezinárodního řádu založeného na pravidlech, který byl zaveden od konce druhé světové války.

-  Biden rovněž obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z vydávání "obscénních" lží, když nepravdivě tvrdil, že svou invazí usiluje o denacifikaci Ukrajiny.

"Je to cynické a on to ví. A je to také neslušné. Prezident Zelenskyj byl demokraticky zvolen, je to žid, rodina jeho otce byla vyhlazena během nacistického holocaustu a Putin má tu drzost - jako všichni autokraté před ním - věřit, že násilí přinese dobro."

- Biden řekl, že NATO je obranná aliance a nikdy neusilovala o zánik Ruska.

- Joe Biden také řekl, že Vladimir Putin "nemůže zůstat u moci", apeloval na ruský lid proti zabíjení nevinných civilistů a vzkázal Ukrajině, že USA stojí při ní. Citoval papeže Jana Pavla II:  "Nikdy, nikdy se nevzdávejte naděje, nikdy nepochybujte, nikdy se nenechte otrávit, nikdy se nenechte odradit. Nebojte se."

- Prezident Biden také vyslal přímý vzkaz obyvatelům Ruska, že nejsou "nepřítelem".


- USA nabízejí Ukrajině další vojenskou podporu. Joe Biden nabídl Ukrajině další vojenskou podporu, protože se ukázalo, že ruské jednotky mají potíže udržet i území, které od začátku invaze ovládly. Příslib amerického prezidenta ohledně "další obranné spolupráce" zazněl během sobotního setkání s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou ve Varšavě.

Bidenova administrativa již dala k dispozici vojenské smrtící zbraně v hodnotě 1 miliardy dolarů, včetně protiletadlových systémů Stinger, raket Javelin, lehkých protipancéřových zbraní.

- Postup ruských vojsk znamená, že rozsáhlá evakuace z válkou zničeného města Černihiv již není možná, uvedl jeho starosta.

Místní starosta Vladislav Atrošenko prohlásil: "Je to velmi nepříjemné: Atrošněv řekl, že "představitelé města již nemohou zajistit humanitární koridory ani evakuovat zraněné", a dodal, že přechod pro pěší, který opouští město, je pod "neustálým" útokem ruských vojáků.

Uvedl, že od 24. února, kdy ruské síly vtrhly na Ukrajinu, bylo ve městě zabito více než 200 civilistů a že ve městě zůstává 120 000 lidí z odhadovaného počtu obyvatel před invazí, který se pohyboval téměř kolem 280 000.

- Západní představitelé se domnívají, že Kreml od začátku invaze ztratil osm generálů; sedm z nich bylo zabito. Jedná se o tyto osoby: 

    Generálmajor Andrej Mordvič: zabit v boji
    generálmajor Oleg Mitjajev: zabit v akci
    generálporučík Jakov Rezanstev: zabit v akci
    generálmajor Vitalij Gerasimov: zabit v akci
    generálmajor Andrej Suchoveckij: zabit v akci
    Generálmajor Andrej Kolesnikov: padl v akci
    Generál Magomed Tushaev: padl v akci
    Generál Vlaislav Jeršov: propuštěn z armády


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval země produkující energii ke zvýšení těžby, aby Rusko nemohlo využívat své ropné a plynové bohatství k "vydírání" ostatních zemí.

V sobotním projevu na mezinárodní konferenci Fóra v Dauhá prostřednictvím videospojení Zelenskyj uvedl, že žádná země není pojištěna proti otřesům způsobeným přerušením dodávek potravin, k nimž dochází kvůli ruské invazi do jeho země.


- Starosta obléhaného města Mariupol uvedl, že hovořil s francouzským velvyslancem na Ukrajině o možnostech evakuace civilistů poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že navrhne Rusku plán, jak pomoci lidem odejít.

Vadym Bojčenko v projevu ve státní televizi uvedl, že situace v obklíčeném městě zůstává kritická a v jeho centru probíhají pouliční boje.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu byl  na videozáznamu zveřejněném jeho ministerstvem zachycen, jak předsedá armádní schůzi a diskutuje o dodávkách zbraní.

Na videu, které bylo nahráno na sociální sítě, Šojgu uvedl, že s ministerstvem financí projednával otázky týkající se armádního rozpočtu a obranných zakázek. Šojgu, který dohlíží na to, co Rusko nazývá svou speciální vojenskou operací na Ukrajině, řekl:

Pokračujeme v předstihu v dodávkách výzbroje a vybavení prostřednictvím úvěrů. Prioritami jsou vysoce přesné zbraně dlouhého dosahu, letecká technika a udržování bojové pohotovosti strategických jaderných sil.

Schůzky se zúčastnili nejvyšší představitelé ruské armády; včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který se v poslední době rovněž neobjevil na veřejnosti.

- Charkov čelí snad nejintenzivnějšímu ruskému ostřelování mimo Mariupol. Civilisté v druhém největším ukrajinském městě tvrdí, že jsou trestáni za to, že vojáci zadrželi ruské síly.

- Rusové se blíží k místu černobylské katastrofy

Ruské síly převzaly kontrolu nad městem Slavutyč, kde žijí pracovníci zaniklé černobylské jaderné elektrárny, uvedl gubernátor Kyjevské oblasti Oleksandr Pavljuk.

Uvedl, že ruské jednotky obsadily nemocnici ve Slavutyči a unesly starostu. 




- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pátek večer ve video projevu uvedl, že je třeba vést vážné rozhovory o ukončení války.

Zopakoval ukrajinské podmínky včetně suverenity a územní celistvosti a zdůraznil, že podmínky by měly být "spravedlivé".

Zelenskij poděkoval Ukrajincům, kteří bojují proti ruské invazi, a prohlásil: "V uplynulém týdnu naše hrdinné ozbrojené síly zasadily nepříteli silné údery, způsobily mu značné ztráty". Uvedl, že bylo zabito více než 16 000 Rusů, včetně velitelů. Podle zpráv bylo usmrceno sedm ruských generálů.  Rusko uvádí, že v bojích zahynulo 1 351 vojáků.

"Ozbrojené síly pokračují v odrážení nepřátelských útoků, a to na jihu země, v Donbasu, kolem Charkova  a v Kyjevské oblasti. Zadržováním ruských akcí vedou naši obránci ruské vedení k jednoduché a logické myšlence: je třeba vyjednávat. Smysluplně, naléhavě a spravedlivě."

- Americká televize MSNBC odvysílala nahrávky povelů pro ruské vojáky, aby bombardovali civilní objekty.

- V pátek uvedlo ruské ministerstvo obrany, že první fáze jeho vojenské operace na Ukrajině byla "obecně" ukončena a že se jeho síly zaměří na "osvobození" východního ukrajinského regionu Donbas.


- Omezil prezident Vladimir Putin své ambice na Ukrajině? Dosud prohlašoval, že jeho cílem je "denacifikace" Ukrajiny a "osvobození" Donbasu.


Agentura Associated Press přináší následující analýzu:

    Zakopané obranné pozice, které nedávno zaujaly některé ruské jednotky poblíž Kyjeva, naznačují, že si Rusové uvědomují překvapivě silný ukrajinský odpor.

    Na druhou stranu je možné, že ruské síly usilují o pokračování války s užším zaměřením,  jako o způsob, jak se přeskupit po počátečních neúspěších a využít Donbas jako nový výchozí bod, uvedl jeden z amerických analytiků.

Ruské síly jsou v mnoha oblastech země pod velkým tlakem a  USA a další země urychlují transfer zbraní a dodávek na Ukrajinu.

Měsíc bojů zanechal ruské síly na mrtvém bodě na většině území Ukrajiny, včetně jejich pokusů dostat se směrem ke Kyjevu. Vysoce postavený představitel americké obrany uvedl, že ruské pozemní síly v posledních dnech neprojevily velkou aktivitu ve věci postupu na Kyjev, ačkoli pokračují v leteckých útocích na hlavní město.

"Přinejmenším v tuto chvíli se zdá, že nechtějí Kyjev dobývattak agresivně, nebo upřímně řečeno možná ho už nechtějí dobývat vůbec. Soustředí se na Donbas," uvedl činitel.


- Biden bude během projevu v Polsku zdůranovat, že "svobodný svět" je jednotný v podpoře Ukrajiny

Americký prezident Joe Biden během sobotního projevu v Polsku prohlásí, že "svobodný svět" je proti ruské invazi na Ukrajinu a že mezi největšími ekonomikami panuje jednota ohledně nutnosti zastavit Vladimira Putina.

Biden se v sobotu setká s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Toto setkání  bude následovat po třech dnech jednání se spojenci z G7, Evropské rady a NATO..

V projevu v Polsku  Biden bude hovořit o společném úsilí svobodného světa podpořit lid Ukrajiny, pohnat Rusko k odpovědnosti za jeho brutální válku a bránit budoucnost, která je zakořeněna v demokratických principech.

- V Charkově obyvatelé podle místních úřadů čelí pokračujícímu ruskému ostřelování, včetně civilních budov. V pátek se objevilo video, které ukazuje ostřelované civilisty, kteří ve městě čekali ve frontě na humanitární pomoc.


- Fotografie pořízené agenturou Associated Press ukazují poškozené budovy, včetně pravoslavného kostela, v Jasnohorodce, v městě na okraji Kyjeva.  
 

- Vysoký představitel americké obrany v pátek ve Varšavě informoval novináře o stavu války:

    Od začátku invaze USA zaznamenaly více než 1 250 raketových startů.
    Zdá se, že Rusové v tuto chvíli nepokračují v pozemní ofenzivě směrem ke Kyjevu, ale "zakopávají se, budují obranné pozice, nejeví žádné známky ochoty postupovat na Kyjev".
    USA stále pozorují letecké údery na Kyjev, ale žádný pozemí  pohyb "v souladu s naším hodnocením před několika dny, že se chystají upřednostnit východní část země".
    "Vidíme, že Ukrajinci nyní v okolí Kyjeva přecházejí do útoku. To zahrnuje i jeho západní část ... Rusové jsou kolem Kyjeva  v obranném postavení."
    Na otázku, zda USA zaznamenaly náznaky toho, že Vladimir Putin začal být ve své taktice bezohlednější, protože Rusko nedosáhlo svých cílů, vysoký činitel odpověděl:  "Sami vidíte, jak se snaží kompenzovat  skutečnost, že jejich pozemní jednotky nejsou  schopny dobře postupovat, tím, že stále častěji používají letecké a raketové údery a dělostřelecké údery na populační centra."

0
Vytisknout
7908

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022