Německá strana Die Linke se hádá ohledně "občanské války" na Ukrajině

28. 3. 2022

čas čtení 4 minuty
  • Interní dokument vedení německé strany Die Linke spekuluje, zda je ruská útočná válka „občanskou válkou“, na které se podílejí „fašistické elementy“ na západní Ukrajině. Strana se nachází ve zmatku.

Ve stranickém ústředí teď usilují o omezení škod: Kopie textu údajně nebyla finální verzí a rozhodně ne závěrem, uvedlo ve čtvrtek odpoledne. Ovšem text se stále šířil na Twitteru poté, co novináři hlavního města z „t-online“ a „Redaktionsnetzwerk Deutschland“ zveřejnili příslušnou fotografii.

Každopádně dokument o ruské útočné válce na Ukrajině tvrdí: "Ve vzduchu visí otázka, do jaké míry je nyní válka na Ukrajině invazí ruských vojsk, nebo vnitřní občanskou válkou mezi silami nových východních států a fašistickými elementy na západě Ukrajiny.“ Nejen, že to zpochybňuje skutečnost, že Rusko napadlo Ukrajinu. Část válkou zničené země je navíc obviňována z fašismu.

Na dotaz WELTu mluvčí strany řekl, že jde o interní text. Odpovídající věta již byla nahrazena takto: "Největší nebezpečí pro šíření války představuje invaze ruských vojsk na Ukrajinu v rozporu s mezinárodním právem."

Ve čtvrtek odpoledne nebylo jasné, čí linii přesně mělo vyjadřovat původní znění textu. Výboru předsedá bývalý východoněmecký premiér Hans Modrow, který dosud neřekl ani slovo.

WELT má k dispozici aktualizovaný pětistránkový dokument, jehož součástí je pouze část o válce na Ukrajině. Je nadepsána jako "Oznámení o konzultaci rady starších strany DIE LINKE dne 17. března 2022", v den, kdy se sešla rada starších. To vyjadřuje nespokojenost s dosavadním kurzem strany. Po zničujícím výsledku 4,9 procenta v posledních spolkových volbách hrozí po nedělních zemských volbách i vypadnutí ze zemského parlamentu Sárska – malé spolkové země kdysi považované za levicovou baštu. V roce 2009 dosáhla strana 21,3 procenta.

Po zveřejnění dokumentu se od něj několik členů Rady starších distancovalo v prohlášení: Neměli papír k dispozici a nebylo o něm rozhodnuto. "Jsme toho názoru, že jde o zločinnou útočnou válku Ruska proti Ukrajině." To by se nemělo relativizovat.

Od dopisu se distancovala i místopředsedkyně strany a berlínská zemská šéfka Katina Schubertová. "Tato rada starších nemluví za @dielinke a @dielinkeberlin, dokonce ani za celou radu starších," napsala na Twitteru.

Strana Die Linke je známa svou kontroverzní zahraniční politikou. Vyzývá například, aby se Německo stáhlo z vojenských struktur NATO. Ale popírat, že Rusko je ve válce? S tím nepřišli ani ti funkcionáři, kteří pro Moskvu obvykle projevují velké pochopení. Skutečnost, že se takové myšlenky dávají na papír v levicových výborech, ukazuje, jak hluboce je ve straně zakořeněna stará ideologie.

V aktualizované verzi prohlášení Rady starších žene výbor šéfy strany k soudu – a dává jasně najevo, že přehodnocení zahraniční politiky považuje za chybu. "Pokud jde o otázku války nebo míru, jsme na cestě ke ztrátě jedné z našich ochranných známek kvůli nejasnostem v politických prohlášeních," stojí v prohlášení. Prohlášení, že "NATO neudělalo žádné chyby" bylo "důrazně" odmítnuto. "Za takových podmínek musí vyjít výzvy ke stranické debatě před stranickým sjezdem v Erfurtu (v červnu 2022, pozn. red.) vniveč. Jen tak mohou být ještě škody omezeny." Předsedkyně strany Susanne Hennigová-Wellsowá nedávno podpořila diskuzi o aktualizaci levicové zahraniční politiky v článku na svém webu nazvaném "Musíme si promluvit".

Nyní Rada starších nepřímo vyzývá ji a její spolupředsedkyni Janine Wisslerovou. "Zcela objektivně je na místě otázka kvality a schopností vedení strany," stojí v prohlášení. Nevyhnutelnou otázkou je, zda má být červnový sjezd strany organizován jako sjezd volební, nebo se má rozhodnout o nejbližším možném termínu nových voleb, tvrdí Modrowova rada.

Celý text v němčině: ZDE

1
Vytisknout
5347

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2022