Tisková zpráva:

Kampaň Putin100: finanční instituce mají morální povinnost ukončit spolupráci s ruskými energetickými firmami

23. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
Desítky organizací z celého světa vyzvaly stovku bank, pojišťoven a investičních fondů, aby přestaly spolupracovat s ruskými energetickými firmami. Právě z prodeje fosilních paliv, tedy ropy, uhlí a plynu, totiž ruský režim do velké míry financuje svou invazi na Ukrajinu. Spalování fosilních paliv navíc výrazně přispívá k prohlubování klimatické krize.

Kampaň nazvanou Putin100 přinese do České republiky koalice Zastavme špinavé prachy, která už od loňského roku sleduje klimatické politiky tuzemských bank a pojišťoven. Mezi stovkou finančních institucí podporujících ruské energetické firmy figurují i banky a pojišťovny úřadující v České republice.

Mezi nejvýznamnější podporovatele operující v České republice patří pojišťovna Allianz, UniCredit Bank a Société Générale (u nás Komerční banka). V menší míře ruský režim podporují i Raiffeisen Bank, Erste Group (Česká spořitelna) a Commerzbank (Mbanka). 

“Stejně jako naši zahraniční kolegové a kolegyně jsme oslovili tyto finanční instituce s tím, aby se veřejně zavázaly přestat spolupracovat s ruskými energetickými společnostmi. Dosud nám odpověděla pouze Raiffeisen Bank, podle které je objem jejich obchodů realizovaný v Rusku zanedbatelný. Válka na Ukrajině podle nás ale zanedbatelná není a západní finanční instituce mohou využít svůj vliv k zastavení nebo alespoň ztížení ruské agrese. Doslova je to teď peníze nebo život,” řekl Radek Kubala, výzkumník z organizace Re-set: platforma pro sociálně-ekologickou transformaci.

Allianz drží akcie a dluhopisy v ruských energetických firmách o hodnotě přesahující miliardu dolarů. UniCredit je pak druhou největší bankou spolupracující s ruskými energetickými firmami, konkrétně Gazpromu v minulých dvou letech napůjčovala 1, 636 milionů dolarů.

“Société Générale (Komerční banka) napůjčovala tamnímu energetickému byznysu 948 milionů dolarů, což z ní činí pátého největšího podporovatele ruských fosilních paliv na světě.” dodává Kubala

“Velké banky, investoři a pojišťovny financují ruský ropný stát již mnoho let. V době, kdy dokonce největší ropné společnosti přes noc odešly z Ruska a odepsaly si tím miliardy dolarů, je finanční sektor stále pozadu. Tyto finanční instituce musí okamžitě přestat s podporou ruských ropných, plynových a uhelných firem,” uvedl Peter Bosshard, koordinátor mezinárodní kampaně Insure our Future.

Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová upozornila, že v době, kdy všichni evropští občané volají po tvrdších sankcích, jelikož i přes bezprecedentní tlak vojenská agrese Ruska nekončí - ba se vůči civilistům stupňuje - záleží na každém, kdo může pomoci toto zastavit.

“Tanky sice nejezdí na mince, finanční vyčerpání Putinova režimu je ale důležitým donucovacím prostředkem k tomu, aby válku ukončil a stáhl ruskou armádu z ukrajinského území. I na symbolice stažení se z ruských trhů záleží. Proto iniciativu podporuji," uvedla Gregorová.

1
Vytisknout
5917

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022