"Uvízli jsme v nebezpečném okamžiku": Hodiny soudného dne ukazují 100 vteřin do půlnoci

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Hodiny soudného dne, se kterými vědci přišli před 75 lety, aby ilustrovali nebezpečí vyhynutí lidstva, stále ukazují 100 sekund do půlnoci. Je to již třetí rok po sobě, kdy jsou hodiny nastaveny na tuto hodnotu, která je blíže půlnoci než v kterémkoli období studené války, včetně kubánské krize.

Časopis Bulletin of the Atomic Scientists, který každoroční odhalování „času lidstva“ kurátoruje, uvádí, že rozhodnutí ponechat jej beze změny odráží skutečnost, že několik pozitivních událostí v průběhu uplynulého roku bylo vyváženo pokračujícím tempem v šíření jaderných zbraní, klimatické nouzi a v nárůstu biologických hrozeb, informuje list Guardian.

"Hodiny soudného dne se drží stabilně na 100 vteřinách do půlnoci. Stálost však není dobrá zpráva," míní spolupředsedkyně vědecké a bezpečnostní rady bulletinu Sharon Squassoni. "Ve skutečnosti to odráží úsudek rady, že jsme uvízli v nebezpečném okamžiku, který nepřináší ani stabilitu, ani bezpečnost."

Mezi pozitivní události, které rada zaznamenala, patří loňské rozhodnutí o prodloužení dohody o kontrole zbrojení New Start mezi Ruskem a USA, obnovení rozhovorů o íránském jaderném programu a nástup administrativy v USA, která věří vědeckým poznatkům o klimatu a která se zavázala se jednat s cílem zmírnit globální emise.

Na pozadí těchto trendů komise poukázala na pokračující investice velmocí do jejich jaderného arzenálu, absenci pokroku v jednáních o íránském jaderném programu a slabost globálních opatření k řešení klimatické nouze.

"Hodiny soudného dne se neřídí dobrými úmysly, ale spíše důkazy o činech, nebo v tomto případě o nečinnosti," říká profesor politologie na Stanfordově univerzitě Scott Sagan.

Rada rovněž upozornila na biologické hrozby ve světle globální zranitelnosti, na kterou upozornila pandemie covidu-19.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6891

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2022