V ruské Arktidě každý rok kvůli změně klimatu zmizí 7 000 ha pobřeží

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Studie Moskevské státní univerzity potvrzuje, že arktický permafrost podél severního pobřeží děsivou rychlostí odtává. 

Ruská Státní komise pro rozvoj Arktidy poukázala na novou studii, která odhaduje, že země každým rokem přichází přibližně o 7 000 hektarů pobřežní půdy, která zaniká kvůli tání ledu nebo odplavení do moře, upozorňuje Polina Legangerová Bronderová.

Studii provedla skupina vědců specializovaných na změny klimatu na Moskevské státní univerzitě a byla poprvé zmíněna analytickým webem Akcent.

Šéf Geoekologické laboratoře severu Stanislav Ogorodov, který se specializuje na mořskou geomorfologii a polární geoekologii, poukazuje na fakt, že ročně zmizí zhruba 70 km2 pobřeží, což je srovnatelné s plochou moskevského centrálního okresu.

Snížený výskyt ledu způsobuje více větších mořských vln, což zdvojnásobuje efekt eroze pobřeží vyvolaný táním dosud trvale zmrzlé půdy (permafrostu).

Nárůst emisí skleníkových plynů vedl k růstu globálních teplot, ovšem polární oblasti se oteplují nadprůměrně. V současnosti průměrná teplota v Arktidě roste třikrát rychleji než kdekoliv jinde na světě.

Růst teplot způsobuje tání ledovců a mořského ledu, díky čemuž stoupá hladina moří. Vzniká tak cyklus tání v Arktidě: Vyšší hladina teplejšího moře dál otepluje zamrzlé pobřeží a způsobuje další tání polárního ledu a permafrostu.

Sovětští vědci věděli o oteplování v Arktidě od 60. let. Nicméně v posledních letech silně zrychluje. Například na ostrově Kolgujev v Barentsově moři led ustupuje tempem dva metry ročně. To vypadá působivě, jenže na některých místech východní Sibiře je ročně ztraceno 15-20 metrů.

Roční ztráta 7 000 hektarů pobřežní půdy způsobuje vážné škody na infrastruktuře. Stavba přístavu Indiga v Něněckém autonomním okruhu byla letos přerušena kvůli tání permafrostu, ledu a obecně nepříznivějšímu počasí. Tající permafrost mění hloubku přístavu a vyžaduje nové stavební metody.

Tající ledovce a stoupající hladina moře zesilují pobřežní bouře. Frekvence přírodních katastrof nejen v Arktidě bude s pokračujícím táním narůstat.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7003

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2022