NYT: Útoky tajné jednotky na tzv. Islámský stát usmrtily spoustu civilistů

14. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Jediná přísně tajná americká úderná buňka odpálila na tzv. Islámský stát v Sýrii desítky tisíc bomb a raket, ale podle mnoha současných i bývalých vojenských a zpravodajských činitelů se při útocích na krutého nepřítele vyhnula bezpečnostním opatřením a opakovaně zabíjela civilisty. 

Jednotka se jmenovala Talon Anvil a v letech 2014 až 2019 nepřetržitě pracovala ve třech směnách a určovala cíle, které měla impozantní letecká síla Spojených států zasáhnout: konvoje, automobily vezoucí bomby, velitelská centra a oddíly nepřátelských bojovníků.

Lidé, kteří s údernou buňkou spolupracovali, však tvrdí, že ve spěchu při ničení nepřátel obcházela pravidla zavedená na ochranu nebojujících osob a znepokojovala své partnery v armádě a CIA tím, že zabíjela lidi, kteří v konfliktu nehráli žádnou roli: zemědělce snažící se sklidit úrodu, děti na ulici, rodiny prchající před boji a vesničany ukrývající se v budovách.

Talon Anvil byla malá buňka – někdy méně než 20 lidí operujících z anonymních místností přeplněných plochými obrazovkami – nicméně hrála mimořádnou roli při odpalování 112 000 bomb a raket svržených na Islámský stát, částečně proto, že přijala volný výklad vojenských pravidel.

Deník New York Times minulý měsíc informoval, že při bombardování v režii speciálních sil v roce 2019 zahynuly desítky žen a dětí a že následky byly utajeny před veřejností i nejvyššími vojenskými představiteli. V listopadu ministr obrany Lloyd Austin nařídil vysokoprofilové vyšetřování úderu, který provedla jednotka Talon Anvil.

Lidé, kteří viděli operaci této zásahové jednotky na vlastní oči, však tvrdí, že úder z roku 2019 byl součástí vzorce bezohledných úderů, který začal již o několik let dříve.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

2
Vytisknout
9300

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2021