Nákaz omikronem by mohlo být v Británii do konce prosince 2021 přes milion

9. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 Ve středu 8. prosince prosince zaznamenala Česká republika 16 179 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6338 osob, to je denní nárůst o 140 pacientů.  Celkem zemřelo v ČR 34 129 lidí to je nárůst o 95 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2202 na 100 000, 979 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   


- Omikron je registrován v 57 zemích světa a šíří se rychle.


 - Rakousko zveřejní plán povinného očkování proti covidu, pro všechny osoby nad 14 let. Pokuta pro neočkované bude vyšší než 3000 euro, avšak antivaxeři nebudou odsuzováni do vězení.

- Britská vláda zavádí spěšně v Anglii proti omikronu nová karanténní opatření: Od pátku 10. prosince povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě a v obchodech, v kinech a v divadlech, ne ale v restauracích. Od pondělí 13. prosince mají lidé v Anglii pracovat z domova. Od středy 15. prosince budou negativní antigenní testy vyžadovány ve všech nočních klubech. Každodenní testy kontaktů lidí podezřívaných z nákazy omikronem nahradí nynější příkaz jít do karantény na 10 dní - až budou tyto nové testy k dispozici. Kromě toho, všichni cestující do Británie musejí dva dny po příjezdu podstoupit antigenní nebo PCR test a izolovat se do doby, než dostanou negativní výsledek.

- Dva demokratičtí kongresmani v USA se přidali k republikánům a zrušili Bidenův předpis požadující, aby se zaměstnanci soukromých firem očkovali nebo testovali.

- Nákaz omikronem by mohlo v důsledku nynější trajektorie  být v Británii do konce prosince 2021 přes milion, řekl v Dolní sněmovně britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Nová varianta je podle něho "dokonce ještě nebezpečnější nepřítel" než dosavadní. Javid uvedl, že je v Británii nyní 568 potvrzených nákaz omikronem, ale podle vědeckých odhadů "je jich pravděpodobně 10 000". Počet nákaz omikronem se zdvojnásobuje každých dva a půl dne, takže do konce měsíce bude zřejmě v Británii těchto nákaz víc než milion. Omikron je daleko nakažlivější než delta, ale o nové variantě je stále ještě velmi málo informací.

- Dánsko také zavede nová karanténní omezení proti omikronu.

- Ve Francii celkem zemřelo na covid 93 071 osob, poslední denní počet mrtvých byl 129. 2426 osob je ve Francii na jipkách, je to denní nárůst o 75.

- Vlády musejí bezodkladně urychlit své očkovací programy, aby zpomalily šíření omikronu, konstatoval šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- BioNTech a Pfizer ve středu informovali, že třídávkové očkování jejich vakcínou proti covidu-19 dokázalo v laboratoři ochránit před variantou omikron a pozměněnou vakcínu účinnou proti omikronu dokáží tyto firmy dodat do března 2022.

- Očkování vakcínami Moderna či Novavax po vakcíně AstraZeneca poskytuje vysokou imunitu proti covidu.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro vyvolal rozhořčení, když oznámil, že začne vpouštět do Brazílie neočkované turisty. V Brazílii už zemřelo na covid více než 615 000 lidí.

1
Vytisknout
5468

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021