Co si dnes přečtete v Britských listech

13. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Západ Kanady a USA je stále postižen neskutečnými vedry a Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo zřejmě nejvyšší teplotu kdy registrovanou na této planetě. Vědci se obávají, že jejich počítačové modely dopad globálního oteplování podcenily.

Těsně po roce 1989 vnímala Monika Pajerová svou účast na revoluci v listopadu 1989 velmi skromně, jako okrajovou. O deset let později se však v nové interpretaci, stejně jako další studentští předáci z roku 1989, stala hrdinkou revoluce. Namísto střízlivého zhodnocení komunistické zkušenosti se začal budovat heroický diskurs. Pomohlo to české společnosti, nebo spíš jen kariéře některých jedinců, ptá se historička Muriel Blaive. Publikujeme i anglickou verzi této analýzy.

Anglie trpí kocovinou z nedělního prohraného zápasu v mistrovství Euro 2020. Jenže daleko horší než ta prohra bylo primitivní a brutální chování anglických fanoušků a vlna rasistických útoků proti anglickým fotbalistům na sociálních sítích. Mnozí to v Anglii dnes vážně řeší: kritizovány jsou pokrytecké a cynické postoje Borise Johnsona a jeho ministrů. Fotbal vyvolává hysterii národovectví.

Stačí křičet "Dělej něco proti globálnímu oteplování! - nebo je lepší přitáhnout lidi k akci příklady?

Vladimír Wagner, nadšený stoupenec jaderné energie, ji ve svém článku nadšeně prosazuje. Omezuje však svou argumentaci čistě na Českou republiku. Mezinárodní diskurs je jiný.

Katolická církev vyzývá občany k společnému půstu, aby volby dopadly správně.

Boris Cvek pokračuje ve svých úvahách o Dantově magnum opus.

-2
Vytisknout
3631

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021