Po odchodu USA z Afghánistánu vyplňují tamější vakuum Írán a Rusko

9. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
 
Bidenova zahraniční politika je opravdu divná. V minulých dnech Biden přijal ve Washingtonu bratra saúdského diktátora, který se podílel na organizaci vraždy novináře Chašákdžího. Tento týden se Biden vymlouval, že americké jednotky "nemohly zůstat v Afghánistánu věčně", jenže jejich stažením ohrozil životy tisíců lidí.

Íránský ministr zahraničí jednal v Teheránu s vyjednavači z Tálibánu, Turecko nabídlo vojáky na ochranu letiště v Kábulu

 
Írán, Turecko, Pákistán a Rusko vyplňují vojenské a diplomatické vakuum, které vzniklo v Afghánistánu po odchodu amerických jednotek, v jejichž důsledku provádí Talibán úspěšnou vojenskou ofenzívu proti afghánské vládě.

V Teheránu se setkal íránský ministr zahraničí Javad Zarif s vyjednavači Talibanu a zajistil společné prohlášení, že Taliban nepodporuje útoky na civilisty, školy, mešity a nemocnice a usiluje o vyjednané narovnání ohledně afghánské budoucnosti. Jenže před odchodem Američanů z Afghánistánu přislíbil Taliban, že nebude provádět ofenzívu do vládou kontrolovaných oblastí, což absolutně nesplnil.

Hodnota společného prohlášení je pochybná, konstatuje Guardian, nicméně Írán je znepokojen možností, že by dlouhá občanská válka mohla zasáhnout i jeho území - Írán má s Afghánistánem 700 km dlouhou hranici.

V Íránu už nyní žije asi 780 000 afghánských uprchlíků a dalších asi 2,5 milionu nezdokumentovaných Afghánců.

Rusko usiluje o ujištění, že Taliban nedovolí, aby byla severní hranice Afghánistánu zneužívána na útoky proti bývalým sovětským republikám.

Turecko nabídlo Kábulu vojáky na ochranu tamějšího letiště, v možné koalici s Maďarskem. ZDE


Bidenova vláda tento týden přijala ve Washingtonu saúdského prince, který hrál podle amerických výzvědných služeb klíčovou roli ve vraždě novináře Džamála Chašákdžího. Přijala bratra saúdského diktátora Mohammeda bin Salmana Chalída, který vylákal Chažákdžího na saúdský konzulát v Istanbulu a ujišťoval ho, že se mu tam nic nestane.

Před svým zvolením americkým prezidente Joe Biden zdůrazňoval, že vztahy USA k Saúdské Arábii se kvůli této vraždě omezí. Jaksi na to v současnosti zapomněl.    ZDE

Americká zahraniční politika za Bidena je naprosto sobecká a pragmatická. Co jsme také čekali? (JČ)

0
Vytisknout
6025

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021