Maďarsko: Rada Evropy vyzývá ke zvážení ústavních dodatků

7. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Expertní orgán Rady Evropy vyzval Budapešť, aby zvážila zrušení vloni přijatých ústavních dodatků.
  • Tyto dodatky byly v rámci protipandemických opatření schváleny v mimořádném právním režimu.
  • Dodatky podle Benátské komise ohrožují lidská práva, akademickou svobodu a právní stát. 

Benátská komise vyzvala maďarskou vládu, aby zvážila nedávno přijaté ústavní dodatky a "vyhnula se možné diskriminaci určitých skupin ve společnosti".

Orgán ústavních expertů Rady Evropy vydal prohlášení, podle nějž změny schválené "bez konzultace s veřejností" ve zrychleném režimu v prosinci 2020 v mimořádné legální situaci s ohledem na pandemii jsou neslučitelné s doporučeními ohledně ochrany demokracie, lidských práv a právního státu.

Dále orgán oznámil, že definice obsažená v devátém dodatku o manželství jako spojení jednoho muže s jednou ženou, podle níž je matka žena a otec muž, a že jen sezdané páry mohou adoptovat děti - zatímco svobodní mohou adoptovat jen se zvláštním povolením ministerstva pro rodinu - vytváří prostor pro možnou diskriminaci ve vztahu k Evropské úmluvě o lidských právech (ECHR).

Dále dodatky definují gender dítěte jako identický s biologickým, takže vylučují uznání transgenderových a intersexuálních osob. To je neslučitelné s mezinárodními lidskoprávními normami a toto ustanovení může vyústit v diskriminaci na základě sexuální orientace a genderové identity.

Benátská komise vyzývá ke zrušení příslušných dodatků a zajištění práv transgenderových osob.

Paragrafy týkající se veřejných nadací vykonávajících veřejné funkce podle komise mohou ohrozit akademickou svobodu a oslabit autonomii vysokoškolských institucí.

Ustanovení ohledně mimořádného právního řádu zase "vyvolávají vážné otázky" ohledně koncentrace moci v rukou exekutivy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4607

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2021