REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

6. 7. 2021

čas čtení 5 minut
 

Podívejte se na Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse se Zlatou Maděričovou z jihomoravské oblasti postižené tornádem. Svědčí o tom, jak děsivým způsobem jim tornádo za čtyři minuty zničilo dům a byt a způsobilo jí vážnou řeznou ránu. Oceňuje celonárodní solidaritu i rychlý příjezd policie a hasičů na postižená místa, pomoc je však vážně ochromena všeobecným nekoordinovaným chaosem. Česku chybí management a strategie. Jižní Morava už několikrát zažila ničivé povodně, Přesto nebyl po katastrofě tornáda použit žádný krizový povodňový systém. Reakce úřadů je chaotická.

K svátkům věrozvěstů Konstantina a Metoděje a k výročí upálení Jana Husa publikujeme rozmyslnou úvahu Borise Cveka o jejich vztahu ke křesťanství a o rozdílech mezi Husem a Dantem. Boris Cvek průběžně publikuje v Britských listech čtenářsky velmi populární úvahy o Dantově Božské komedii, podívejte se na to.

 

Svět rychle přechází na obnovitelnou energii, především na solární elektrárny a větrníky. Ustupuje se od plynu, uhlí i jaderných elektráren. Upozorňuje na to, jak informujeme, i Světové ekonomické fórum. V Čechách jako by to nebylo. Marně hovoří o nutnosti změny vynikající odborníci jako Jan Hollan, a specialisté jako Edvard Sequens   či Jan Haverkamp, že stavět jaderné bloky v ČR je šílené: ČR to finančně vůbec nezvládne.   Světové ekonomické fórum na může stokrát upozorňovat na nutnost přechodu k obnovitelné energii, Čechy to, zdá se, nezajímá, ti si většinou jedou při starém.

Český červený kříž nabízí finanční pomoc lidem z jižní Moravy, postiženým tornádem, ovšem Česko má obrovský problém parazitických exekutorů a v tornádem zničených vesnicích je až 300 rodin, jimž hrozí, že poskytnutou finanční pomoc jim seberou exekutoři.

Protože na jaře maniak Boris Johnson dostatečně brzo neuzavřel hranice pro cestující z Indie, kteří do Británie jako do první evropské země zavlekli silně nakažlivou a smrtící variantu delta, v Británii nyní počet nákaz touto variantou dramaticky roste, zdvojnásobuje se každých cca devět dní. Ovšem Británie je docela silně očkována, oběma vakcínami tam bylo proočkováno už 50 procent obyvatelstva a nákazy rostou především u dětí a mladých lidí. Z Izraele přichází znepokojující zpráva, že prý vakcína Pfizer/BioNTech chrání před nákazou jen z 64 procent, někteří vědci však poukazují na údajné metodologické problémy této studie. Maniak Johnson se pod vlivem své nyní čistě ultrapravicové toryovské strany rozhodl zrušit veškerá karanténní opatření, přestože denní nákazy zřejmě brzo překročí 50 000. Prý s koronavirem "musíme žít". Proč Johnson s rozvolňováním nepočká, až budou za pár týdnů proočkováni všichni, je nejasné. Vážně jsou dlouhým covidem ohroženi mladí lidé a děti. Britští vědci se Johnsonova populistického rozhodnutí hrozí, ovšem bulvární tisk je označuje za "trudnomyslné".

Mnoho Čechů kupodivu bere závěry Policie ČR, která brutálně v Teplicích nedávno zaklekla na krk Stanislavu Tomášovi, a ten zemřel, že za to policisté přece "vůbec nemohli", za uzavřenou věc. Jako by střet zájmů, že drastický incident nikdo nezávislý nevyšetřoval, by lidem v Česku nevadil. Tedy drtivé většině. Zemřel přece "jen" Rom, takže koho by to vzrušovalo. A vytvoříme si o něm nejrůznější diskreditační narativy, abychom se nad věcí nemuseli pozastavovat. Ovšem v Česku asistovala Policie ČR při usmrcení už tří Romů. Všechno to bylo zameteno pod koberec. Proto se bude v Teplicích znovu konat 11.7. demonstrace.

Tornádo sice zničilo několik jihomoravských vesnic, avšak média nás ubezpečují, že to přece s globálním oteplováním nemá nic společného. Jakoby drasticky extremní počasí, které přívalovými dešti, vedry a suchem postihuje ČR, nic neznamenalo. A pokud začínají být některé oblasti světa v důsledku neočekávaných veder (Kanada!) téměř neobyvatelné, a na vedro v městech, která nemají klimatizaci, protože dosud tam horko nebylo, nyní umírají stovky starších lidí, koho by to v Čechách zajímalo - u nás se to nemůže stát.

Je něco pochybného na extrakci a zpracování fosilních paliv? V posledních dnech došlo hned k třem drastickým explozím, v Mexickém zálivu, v Rumunsku a  v Kaspickém moři.

Slavný český výtvarný umělec Jiří David uspořádal s kolegy protestní akci u pražské Národní galerie - pozoruhodné je, že Milena Bartlová ho obvinila z "nacionalismu" - což zrovna u Davida, který měl slovinskou maminku, není zrovna na místě. Přečtěte si, jak se Jiří David pokouší celou věc uvést na pravou míru - je možné v Čechách vést smysluplnou diskusi?

Asi ne, protože opravdu deprimující je soubor reakcí na varování Britských listů, že více než 600 000 lidí nad 60 v ČR není vůbec očkováno, a jsou tedy ohroženi smrtí v důsledku Evropou se šířící varianty delta. Reakce na Facebooku, doufejme jen marginální, projevuje absolutní absenci občanské solidarity. Přitom je zjevné, že nad pandemií můžeme zvítězit jen solidaritou. Roušky nenosíme pro sebe, ale pro druhé. Jenže, pitomci na Facebooku opakují primitivní mantry: Šedesátníci stejně umírají, co bychom se starali. Vraťte se do hrobu!


1
Vytisknout
4084

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021