Putinův Afrikakorps zasahuje ve prospěch autoritářů

30. 6. 2021

čas čtení 4 minuty
Koncem května deset tisíc diváků dorazilo na stadion Barthélemyho Bogandy v Bangui, hlavním městě Středoafrické republiky, na mimořádnou filmovou premiéru. Rudý koberec tu byl natažen pro VIP hosty představení filmu "Turista" - oslavy ruských žoldnéřů, kteří ve fiktivním africkém konfliktu heroicky brání místní obyvatelstvo před vraždícími povstalci, napsal Christian Putsch.

Podle ruských médií byl propagandistický film financován oligarchou Jevgenijem Prigožinem. Zbohatlík blízký Kremlu je považován za duchovního otce nejznámější ruské žoldnéřské společnosti, Wagner Group. Avšak její skutečné činy ve Středoafrické republice scénáři naprosto protiřečí.

CNN například 15. února odhalila válečné zločiny v mešitě ve městě Bambari. Očití svědci informovali o nerozlišující palbě a nejméně 12 mrtvých. Mezi nimi nebyl žádný povstalec, uvádějí svědci, a zmiňují mnoho podobných incidentů.

Moskva nasadila státem financované vojenské kontraktory nejméně v 16 afrických státech, aby zakryla přímý vliv Kremlu.

To koresponduje se zjištěním Pracovní skupiny OSN pro využití žoldnéřů. Ta je "hluboce znepokojena" spojením mezi žoldnéři a sérií brutálních útoků ve Středoafrické republice. OSN zdůrazňuje roli Wagner Group při porušování lidských práv - které je už doloženo také v Libyi.

Západ přihlíží rostoucímu vlivu ruských organizací v dalších částech Afriky. Německý list Bild citoval tajnou zprávu německého ministerstva zahraničí z roku 2019. Podle ní Wagner Group představuje ruský hybridní nástroj uplatňování politického, ekonomického a vojenského vlivu. Jeho schopnosti velmi zajímají autokratické režimy, které zvažují jejich možné využití proti vlastnímu obyvatelstvu.

Podle dostupných zdrojů je nyní po celém světě nasazeno 7 191 příslušníků Wagner Group. Většina se nachází v Sýrii. Organizace zahrnuje protiteroristické jednotky, telekomunikační prapory, protiletadlovou obranu a osm "polittechnologů" - ti nejspíše pracují na dezinformačních kampaních. Žoldnéři podporovali např. tažení povstaleckého "maršála" Chalífy Haftara na libyjské hlavní město Tripolis, které zesměšnilo mezinárodní snahy o dosažení míru.

Společnost vzniklá zhruba v roce 2014 se podílela na válkách na Ukrajině a v Sýrii. Velitel Dmitrij Utkin je bývalý zpravodajský důstojník se slabostí pro hudbu Richarda Wagnera, který osobně převzal čestnou medaili z rukou ruského prezidenta.

Avšak šedou eminencí v pozadí Wagnera je Jevgenij Progožin. Přezdívá se mu "Putinův kuchař", protože vydělal miliony na cateringových kontraktech s Kremlem. Od té doby ale zřejmě získal další miliardy poskytováním strategických služeb. Jeho trolí továrna v Petrohradu v roce 2016 ovlivňovala americké volby. Placen je často koncesemi k těžbě surovin.

Primárním terčem zájmu Wagner Group jsou autokraticky řízené státy. Putin se také zajímá o obnovu ztraceného sovětského vlivu v Africe. Protože obchodní výměna s Afrikou je slabá, musí spoléhat na vojenskou sféru. A Wagner Group představuje šikovný nástroj umožňující popřít politickou odpovědnost.

V Zimbabwe opozice obviňuje ruské poradce spojené s Wagnerem z vlivové kampaně ve prospěch vlády. Na Madagaskaru konzultanti firmy podpořili několik prezidentských kandidátů, nicméně bez úspěchu.

Avšak letové údaje, které má k dispozici redakce Die Welt, ukazují nárůst aktivit v Africe. 4. ledna ve 3:50 přistálo 160 žoldnéřů Wagnera na libyjském letišti Al-Chádim. Kontingent zahrnuje odstřelovače, příslušníky bojových jednotek a údajnou hlavu africké mise známého pod přezdívkou "Deka". Zhruba třetina kontingentu se hned přesunula do Středoafrické republiky a jednotka v síle 238 mužů byla přesunuta do libyjského přístavu Syrta.

Wagner je aktivní i v Súdánu, kde se snaží udržet u moci diktátora Omara al-Bašíra. Vláda jej najala na potlačování demonstrací.

Rusové pomáhají s výcvikem Súdánců, které bývalý šéf milice Hemeti vysílá do jemenské války. Zde tito vojáci bojují na straně Saúdské Arábie, ale většinu jejich žoldu si ponechává právě Hemeti.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
5339

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021