Arzenál budoucnosti: Turecký Bayraktar Akinci

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Až později během tohoto roku vstoupí do služeb tureckého letectva, prostředek Bayraktar Akinci zavede nové schopnosti na pole bezpilotního vzdušného boje, napsali Stijn Mitzer a Joost Oliemans.

Tyto schopnosti zahrnují několik rysů dosud neviděných u žádného jiného typu UAV na světě, zejména schopnost odpalovat vysoce přesné střely s plochou dráhou letu o doletu přes 250 km a protiletecké střely s dosahem překračujícím optickou dohlednost (beyond-visual-range air-to-air missiles, BVRAAMs) na cíle vzdálené až 100 km. Tyto schopnosti v praxi dělají z Akinci první vyráběné bezpilotní letadlo na světě schopné zastávat různé bojové role a otvírají dveře stále efektivnějšímu nahrazování tradičních leteckých aktiv bezpilotními protějšky.

Kromě toho Akinci také významně rozšiřuje existující turecké schopnosti v oblasti bojového nasazení bezpilotních prostředků masivním navýšením kapacity bojového nákladu ve srovnání se systémy jako Bayraktar TB2 a TAI Anka. Kromě umožnění použití řízených pum, které byly pro tato UAVs příliš těžké, Akinci umožňuje také nést mnohem větší počet menší munice jako MAM-L. Ve srovnání s TB2, který může nést čtyři kusy takové munice, jich Akinci unese až čtyřiadvacet. To z něj dělá perfektní systém pro zničení celých obrněných kolon při pouhém jednom náletu, nebo pro podporu ofenzívy vlastních pozemních sil. V poslední zmíněné roli schopnost vydržet ve vzduchu více jak 24 hodin znamená, že jde o zvlášť trpělivou hrozbu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5724

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2021