Etiopie: Tigrayští povstalci obsadili hlavní město svého státu

30. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Grafika: TUBS/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported.
Povstalecké jednotky v etiopském státě Tigray obsadily jeho středisko Mekelle, což vyvolalo oslavy v ulicích a přimělo představitele centrální vlády k útěku.

Obyvatelé hlásí radost v ulicích, ohňostroje a tisíce vlajících vlajek.

Vláda, která Mekelle obsadila v listopadu poté, co povstalci odmítli politické reformy a obsadili armádní základny, nyní vyzývá k "humanitárnímu příměří".

Boje za sebou zanechaly tisíce mrtvých a 350 000 lidí uvrhly do hladomoru. Více než dva miliony lidí kvůli bojům opustily své domovy.

V posledních dnech přicházely zprávy o obnovení bojů mezi vládou a povstalci.

Ale rapidní ofenzíva zahájená v pondělí vedla k neočekávanému obsazení města Mekelle povstalci, což může představovat bod obratu v tomto konfliktu.

Podle mluvčího povstalců Getachewa Redy povstalci nyní o příměří nestojí a jednotky Lidové fronty osvobození Tigraye pronásledují vládní vojáky jižním a východním směrem.

Etiopie je od roku 1994 federací rozdělenou na deset států. Ty jsou ústavou definovány na etnickém základě a mají být z velké části autonomní, ale při zachování centrálních státních institucí.

V roce 2018 po protivládních protestech se dostal k moci premiér Abij Ahmed a zahájil reformy.

Vlivní politice z nejsevernějšího státu Tigray ale premiéra obvinili, že se snaží posilovat pravomoci federálních institucí.

Došlo ke zhoršení vztahů a poté, co vláda obvinila tigrayské povstalce z útoku na vojenské základny v listopadu zaútočila etiopská armáda podporovaná jednotkami severně ležící Eritrey.

Premiér koncem listopadu prohlásil konflikt za skončený, ale boje pokračovaly a před celostátními volbami 21. června eskalovaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4646

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021