Konec srpna v hotelu COVID

25. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Tak jste se dočkali. Počet případů onemocnění koronavirem v Praze opět roste, přičemž podíl na tom mají i nové, nakažlivější mutace. Vezmeme-li v potaz zahraniční zkušenosti, zhruba do dvou měsíců se mutace delta (indická) a případně další stanou na českém území dominantními - a čeká nás další vlna pandemie. Tedy zhruba v závěru letních prázdnin. Těsně před parlamentními volbami.

Věc je samozřejmě mimořádně nepopulární, ale vzhledem k vývoji v Praze a k přítomnosti nových mutací by vláda měla s okamžitou platností pozastavit další plošné rozvolňování. V samotné Praze jsou pak namístě i opětovná zpřísnění.


Pokud bude vláda váhat nebo případně - jako už tolikrát - neudělá nic, dokud nebude pozdě, čeká nás zřejmě poněkud "divoký" podzim. A času je věru dost na to, aby se pandemie, respektive její nezvládnutí Babišem a čtrnáctidenními ministry zdravotnictví, nakonec přece jen stala hlavním tématem parlamentních voleb.

Přitom právě v kritickém zlomovém čase tempo očkování v České republice klesá, což případně zajistí opětovné podzimní zahlcení zdravotníků pacienty, kteří zanedbali prevenci a přivodili si tak vážnější průběh choroby. (I očkovaná osoba se může někdy COVIDem nakazit, ale v případě kvalitní vakcíny tvořící dostatek protilátek by průběh choroby měl být pouze mírný.)

Můžeme položit otázku, zda vůbec česká vláda ve věci pandemie v poslední době udělala něco dobře. Na takový návodný dotaz ovšem existuje jedna odpověď: Je v pořádku, že na rozdíl od Maďarska jsme nakonec (ale vlastně jen kvůli souběhu s kauzou Vrbětice, protože jinak by Hrad prosadil svou!) neobešli Evropskou lékovou agenturu a neschválili k použití problematický ruský Sputnik V, kde Světová zdravotnická organizace vyšetřuje vážné problémy s kvalitou výroby u továrny v Ufě (pdf).

A dále je rovněž dobře, že na rozdíl od Maďarska jsme se nespolehli na čínský Sinopharm, který vykazuje nedostatečnou tvorbu protilátek, takže pacienti vyžadují přeočkování jinou vakcínou a rozhodnutí vystoupit z evropského systému a postavit v Debrecénu továrnu na Sinopharm má potenciál stát se jedním z vůbec nejméně populárních kroků Orbánovy vlády.

Jinak ovšem český kabinet v podstatě není za co chválit. V souladu s celkovou strategií vládního ANO, kterou je strašit voliče Piráty, cizáky a polyamorií, a koaliční ČSSD, která zase straší pravicí, rozdává na dluh a za pár týdnů bude schopna slibovat i odchod do státem placeného důchodu ihned po vydání rodného listu, přestala být protipandemickým opatřením věnována náležitá pozornost.

Právě proto může Českou republiku čekat konec srpna v hotelu COVID.

0
Vytisknout
9682

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021