Ruská PR agentura se snažíla zkorumpovat západoevropské influencery, aby zdiskreditovali vakcínu Pfizer

25. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Francouzští a němečtí youtubeři, blogerové a influenceři dostali nabídku peněz od PR agentury, se sídlem údajně v Británii, se zjevnými ruskými vazbami, aby lhali svým subskribentům, že na vakcínu Pfizer/BioNTech zemřely stovky lidí.

Agentura Fazze, která o sobě tvrdila, že je to "platforma pro marketing influencerů, která propojuje blogery a zadavatele reklamy", o sobě tvrdila, že má sídlo na adrese 5 Percy Street v Londýně, ale není tam registrována. V úterý Fazze zrušila své internetové stránky a znepřístupnila svůj účet na instagramu.

 

Tato agentura kontaktovala minulý týden celou řadu francouzských vědeckých a zdravotnických youtuberů a požádala je, v nedokonalé angličtině, aby "vysvětlili, že úmrtnost na vakcínu Pfizer je téměř trojnásobná než úmrtnost na vakcínu AstraZeneca".

Influenceři měli zveřejnit na svých sociálních sítích linky na článek v listě Le Monde, na Redditu a na serveru Ethical Hacker, údajně o prozrazené analýze, která prý obsahuje data o těchto úmrtích. Článek v Le Mondu je o datech, údajně ukradených ruskými hackery z Evropského lékového úřadu a později zveřejněných na Dark Web. V článku nejsou žádné údaje o úmrtnosti na vakcíny. Stránky na dvou dalších serverech byly vymazány.

Influenceři měli informovat své subskribenty, že "mainstreamová média toto téma ignorují" a zeptat se, "proč některé vlády aktivně kupují vakcínu Pfizer, která ohrožuje zdraví lidí"?

Podle Linkedin pochází management agentury Fazze z Moskvy a pracuje pro úřad údajně založený ruským podnikatelem.

Francouzská média poukazují na podobnost komunikace agentury Fazze a oficiálního twitterového účtu ruské vakcíny Sputnik V - virální vektorové vakcíny, jako je AstraZeneca. Ten opakovaně tvrdí, že "data z reálného světa" dokazují, že virální vektorové vakcíny jsou "bezpečnější" než vakcíny mRNA.

Studie Evropské unie minulý měsíc obvinila ruská a čínská média ze "státem šířených dezinformací", jejichž cílem je vytvářet nedůvěru proti západním vakcínám zveřejňováním senzacechtivého přehánění bezpečnostních obav a vytvářením falešných vazeb mezi vakcínami a úmrtími v Evropě a prosazováním ruských a čínských vakcín jako kvalitnějších.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
4708

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2021