Průběžné zpravodajství:

USA: Rekordně nejvyšší počet nákaz a úmrtí od začátku pandemie. "Individualistická svobodomyslnost" se nevyplácí

6. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

O víkendu se zase v ČR řádně netestuje.  Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 544 179 nakažených osob.  V sobotu 5.12. bylo v ČR původně registrováno jen 1772 nových nákaz,  během dne to MZČR opravilo na 3312, dodalo dalších 541 nákaz za neděli 6.12:   celkem zemřelo 8865 osob (od včerejška nárůst o 127 mrtvých), v nemocnicích je 4179 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Britští zdravotníci vzdávají poctu psycholožce, specializující se na psychologickou pomoc pozůstalým Kalli Mantala-Bozosové (50), která zemřela 26. listopadu na koronavirus. Měla se svým manželem, řeckým pravoslavným duchovním, čtyři děti ve věku 11 - 17 let. ZDE   V ČR mezitím Janek Ledecký organizuje ilegální koncerty, protože si z koronaviru "nic nedělá", ani z toho, že nakazí lidi, kteří zemřou. Totéž mnozí Češi, kteří se hromadí v obchodech a na trzích, jako by se nic nedělo. Blbost kvete.


Foto: zemřelá psycholožka

- Spojené státy zaznamenaly už třetí den rekordní počet nových nákaz. V sobotu bylo nakaženo téměř 230 000 osob a 2527 osob na koronavirus zemřelo. Už čtrnáct dní umírá v USA na koronavirus denně více než 2000 osob.

- Británie má dostat do konce prosince 4 miliony dávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech. Británie má zahájit očkování tento týden. Nejprve bude vakcína k dispozici v nemocnicích a pak v lékařských klinikách. Vakcína bude dopravována z Belgie do Británie letecky.

- Na australských letištích se používají psi k vyčenichání osob nakažených covidem, a to i v bezpříznakových případech.

- Německo zaznamenalo 17 767 nových nákaz a 255 osob zemřelo. 

- Rusko zaznamenalo v neděli 29 039 denních nákaz - je to nejvyšší množství nákaz od začátku pandemie. Za posledních 245 hodin tam zemřelo 457 osob. Celkem tedy v Rusko zemřelo na koronavirus 43 141 osob.

- Britské ministerstvo zdravotnictví vydalo další informační video pro veřejnost, zdůrazňující tři slova: Hands, Face, Space: Ruce, Obličej, Prostor.



Britské úřady apelují na veřejnost, aby si nadále pečlivě lidé myli ruce, nesahali si na obličej a udržovali odstup od druhých lidí 2 metry. Životně důležité je, aby se větralo v dopravních prostředcích a v místnostech. Kde jsou podobná informační videa české vlády? Jak je možné, že se v Praze lidé cpou do nevětraných tramvají? Chtějí zemřít?

- Lékaři v Anglii  dostali instrukce, že mají začít pracovat v očkovacích střediscích od poloviny prosince. Byli varováni, že jde o akci "tak obrovského rozsahu a složitosti", jakou britské státní zdravotnictví dosud nikdy nezažilo. Očkovací střediska musejí být schopna očkovat prioritní pacienty  975 dávkami vakcíny do tří a půl dní po dodávce vakcíny dne 14. prosince. Rychlost očkování je nesmírně důležitá, protože vakcína musí být skladována při teplotě -70 stupňů Celsia a přetrvá bez poškození v teplotě 2-8 stupňů Celsia jen po několik dní. Jsou neřešené problémy ohledně toho, jak hromadné zásilky rozdělovat a jak je distribuovat do pečovatelských domovů. První lidé, kteří budou v Británii očkováni, jsou lidé nad 80 let.

- Úřady v Jižní Koreji apelují na občany, aby projevovali mimořádnou bdělost, neboť v zemi dochází k bezprecedentnímu šíření infekce. V sobotu Jižní Korea registrovala 583 nových nákaz.

Německo v sobotu zaznamenalo dalších 23 318 nákaz a 483 úmrtí. Celkem dosud v Německo zemřelo na covid 18 517 osob.

- Když jedete autem s někým, kdo je nakažen koronavirem, kde máte sedět? Vědci v USA to modelovali. Máte sedět na zadním sedadle úhlopřičně od řidiče a všechna okna v autě musejí být otevřená.

 Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5767

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020