Kráčet ve snách ke 3. světové válce

21. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Civilní politická autorita nadřazená vojenskému velení je základním principem americké ústavy - tak základním pro americký systém vlády, že sotvakdy bývá zpochybňována. Ale od nástupu Donalda Trumpa do úřadu v roce 2017 jeho administrativa systematicky eroduje normy, které po generace podporují tento ústavní princip, napsala Carrie A. Leeová.


Trumpova administrativa při tvorbě zahraniční politiky důsledně vyzdvihovala vojenské hlasy nad hlasy zkušených civilních úředníků a škrty ve financování neobranných federálních agentur spolu s rezignacemi mnoha kariérních úředníků za sebou zanechaly těžký nedostatek vládního personálu.

Výsledkem je, že politické plánování a řízení strategických obranných iniciativ - což byla historicky doména vysoce postavených civilních úředníků - byly stále více přepouštěny osobám v uniformě. Civilní kontrola ozbrojených sil je nyní slabší, než v jakémkoliv jiném okamžiku, kam až paměť sahá. A Trumpova administrativa se stále více obrací ke světu způsoby, které odrážejí vojenské preference.

Výsledná zahraniční politika smutně připomíná "kult ofenzívy": Přílišnou důvěru v ofenzívní vojenskou výhodu, která může vést k rapidní eskalaci. Taková přílišná sebedůvěra je široce považována za jednu z příčin vzniku 1. světové války. Pokud se nepodaří obnovit civilní řízení ozbrojených sil, Spojené státy riskují, že ve snách dokráčejí do další světové války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8918

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020