Kdo je tu vlastně rozumu mdlého

21. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Novozélandská labouristická premiérka Jacinda Ardernová právě vyhrála volby se ziskem přesvědčivých 49 % hlasů. To česká maketa demokratické socialistické strany, ČSSD, po letech společné vlády s Babišem a se 4 % voličských preferencí stojí na pokraji vypadnutí z parlamentu.


Předúnorová politika čs. sociální demokracie byla v mnoha ohledech k neodlišení od tehdy dominantní KSČ, která se oháněla "politickým spasitelstvím". Rezignace strany na samostatný kurz tehdy otevřela dveře slučovacímu sjezdu a jejímu pohlcení bolševiky. Dnes, když zbylí senátoři ČSSD po naprostém volebním debaklu vstoupili do klubu ANO, se mnozí ptají, jaké je vlastně datum příštího slučovacího sjezdu.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová v nestřežené chvíli označila premiéra Babiše za "debila", jehož chybné kroky podle ní odskáče i její strana.

Je ovšem pravda, že voličské preference Babišova ANO se kvůli naprostému nezvládnutí druhé vlny pandemie začaly rychle propadat. Je ale také pravda, že propad stran ČSSD a KSČ(M), které svou spoluprací a podporou Babišovi umožňují vládnout, je mnohem staršího data. Babiš už nejméně tři roky masivně luxuje jejich "levicové" voliče naladěné v prvé řadě na sliby, že se někdo postará.

Babiš to u voličů prohrává v posledních několika týdnech. ČSSD ale minimálně od roku 2017. To samozřejmě po koronavirové pandemii - a pro pořádek, po Babišových přehmatech během ní - ještě nebylo ani vidu, ani slechu. A důvody propadu jsou tedy úplně jiné než v případě ANO.

ČSSD je už zase k neodlišení od dominantního "spasitelského" subjektu - jako v roce 1948. Těžko říci, proč by ji vůbec ještě někdo měl volit. Ta 4 %, která jí ještě zůstala, jsou vzhledem k výkonům hlavních stranických politiků malým zázrakem.

Takže bych s těmi "debily" opravdu šetřil. Na to, kdo je tu vlastně rozumu mdlého, se totiž mohou názory převelice různit..

0
Vytisknout
10859

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020