Porozumět aerosolovému šíření koronaviru by mohlo být klíčem k zvládnutí pandemie

28. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Měli bychom si stále mýt ruce, ale hlavní způsob šíření koronavirové infekce je zřejmě mlhovina ve vzduchu, píše Julian Tang.

Z nedávných studií provedených v Číně vyplývá, že pacienti nakažení koronavirem vydechují velké množství viru, který zůstává přítomen ve vzduchu, z něhož je možné odebírat jeho vzorky.

Z toho vědci usuzují, že virus znečišťuje prostředí, v němž se nachází. Lidé ho vdechují, jak se virus šíří vzduchem ve špatně větraných místnostech. Dokáže nakazit i osoby, které nejsou přímo u zdroje nákazy. Rostou důkazy, že virus zůstává ve vzduchu, a je tedy rizikem pro lidi v tomto prostoru.



Vědci nyní usuzují, že aerosolové, mlhovinové šiření infekce způsobilo několik raných ohnisek nákaz na začátku pandemie, jako například v klimatizované restauracu v čínském městě Guangžu a na zkoušce sboru v USA.

Šíření viru ve vzduchu prostřednictvím aerosolu částečně vysvětluje, proč země, které rychle přijaly nošení roušek, byly schopny úspěšněji zvládnout infekci než země, které nošení roušek hned nepřijaly.

Virus se může samozřejmě šířit i dotykem kontaminovaných povrchů, ale z celé řady vědeckých studií vyplývá, že systematické mytí rukou vede k snížení infekcí koronavirem jen o 16 procent.

Koronavirus se šíří především kapénkami a aerosoly. Kapénky jsou větší než aerosoly a nedokáží se udržet ve vzduchu, rychle padají na povrchy. Aerosoly jsou miniaturní, zůstávají ve vzduchu a dokáží se šířit na daleko větší vzdálenosti. Jak kapénky, tak aerosoly se šíří, když nakažené osoby mluví, kašlají, kýchají a zpívají.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6576

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020