Parazitické exekuce v ČR - zřejmě žádné změny

26. 10. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Český stát bude zřejmě dál vykořisťovat téměř  milion občanů parazitickými exekucemi. V  důsledku koronavirové krize zřejmě ještě mnohem víc

V úterý bude Poslanecká sněmovna ve druhém čtení projednávat novelu exekučního řádu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ale hrozí stažením vládního návrhu, což by znamenalo krach celé reformy exekucí.

Odborníci, kteří se zasazují o zrušení nehorázného, nikde jinde na světě neexistujícího, kriminálního a parazitického systému exekucí, žádají čtenáře, aby na tuto nehoráznost okamžitě upozornili na sociálních sítích a aby lobbovali bezodkladně své poslance. 
 


Ministryni spravedlnosti Marii Benešové se nelíbí poslanecké zásahy do novely exekučního řádu, které v září schválil ústavně právní výbor Sněmovny, napsal o tom v Deníku N Jan Moláček (bohužel, placený přístup). Benešová uvažuje o tom, že celý návrh zákonné novely vezme zpět. Paradoxně pomohli klíčový bod vládní předlohy  z návrhu ministryně  svými hlasy vyjmout sami členové výboru za ANO!

Mezi ministerstvem spravedlnosti a Sněmovnou probíhá přetlačovaná, která výrazně ovlivní situaci těch, kdo se kvůli propadu ekonomiky ocitnou v exekuci.

Novela zákona o exekucích měla schválit princip „jeden dlužník – jeden exekutor“. Také měla řešit otázku místní příslušnosti exekutorů.

Přijetí principu „jeden dlužník – jeden exekutor“ by znamenalo, že každý dlužník by měl jen jednoho exekutora. Pokud by na něj byla uvalena další exekuce, automaticky by ji řešil jeho první exekutor.

Na zářijovém  zasedání ústavně právního výboru však doporučili členové výboru princip „jeden dlužník – jeden exekutor“ z návrhu novely zákona o exekucích  vyškrtnout.

Vyškrtnutí tohoto principu z návrhu zákona navrhl předseda výboru Marek Benda (ODS), ale podpořili to i  poslanci za hnutí ANO. Ti tak šli proti návrhu vlastní ministryně.

Budoucnost celé zákonné novely je nyní zpochybněna.  Ministryně Benešová  uvažuje  o to, že návrh novely zákona o exekucích prostě stáhne. Znamenalo by to, že se parazitické exekuce v ČR nebudou léta řešit.

Členové ústavně právního výboru s výjimkou poslanců za ANO a ODS hned po jeho zářijovém jednání přiznávali, že přes něj prošly prakticky všechny zájmy velkých exekutorských úřadů. „Kdybych byl jedním z velkých exekutorů, dneska slavím. To, co překáželo velkým exekutorským molochům, neprošlo, co jim nepřekáželo nebo na čem vydělali, prošlo,“ řekl člen výboru Jan Farský (STAN).

Poslanci předlohu zákona mj. výrazně upravili ve prospěch exekutorů – doporučili totiž k přijetí návrh poslance Patrika Nachera (ANO), aby exekutoři dostali za ukončení exekucí, u kterých nebyli několik let schopni vymoci žádné peníze, paušální náhradu od státu. Pro státní rozpočet by to znamenalo výdaj mezi 130 až 260 miliony korun. Původní vládní návrh  počítal se zastavováním marných exekucí, ale ne s penězi od státu pro exekutory.

 

0
Vytisknout
9371

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2020