Bělorusko: Bylo zatčeno více než 6000 osob

13. 8. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto: Policie ve středu zatýká muže, který se pokusil položit květiny na místo, kde zemřel demonstrant.  

Aktualizace: Běloruské ženy v Minsku i v jiných městech protestují proti Lukašenkovi. Stávkami se k protestům přidaly i podniky.

Aktualizace: V Bělorusku zemřel ve vazbě pětadvacetiletý mladík. Je to už druhé úmrtí spojené s demonstracemi proti nedělním zfalšovaným volbám.

Alexander Vichor, 25, byl zatčen v neděli v městě Gomel na jihovýchodě Běloruska. Měl problémy se srdcem a jeho zdravotní stav se zhoršil poté, co byl zadržován v policejním antonu po mnoho hodin. Křičel a žádal o pomoc, policie usoudila, že je to blázen a odvezla ho na psychiatrickou kliniku. Byl zřejmě zmlácen.

První mrtvý byl potvrzen v pondělí, kdy policie uvedla, že prý zemřel muž, jemuž v rukou vybuchl granát. Stoupenci opozice obvinili z jeho smrti policii a našli videozáznamy, kde je vidět, že policie střílí, když muž padá na zem. V úterý se stali lidé, kteří se na místo jeho smrti pokusili položit květiny, terčem násilí policie. ZDE 

* * *
Během tří večerů brutálně policií potlačovaných demonstrací proti nedělním zfalšovaným volbám bylo zatčeno více než 6000 osob. Vycházejí najevo také videozáznamy a svědectví, že policie tvrdě bije demonstranty a ve věznicích s nimi zachází násilně.

Opoziční politikové po volbách byli zatčeni, anebo vyhnáni ze země. Hlavní opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja skončila v Litvě z obav o své děti.

 
Na videozáznamech střílí policie do kolemjdoucích gumovými projektily a po zatčení bije demonstranty obušky. Státní televize odvysílala ve středu videozáznam zatčených demonstrantů s modřinami na obličeji a vyslýchaných policií. "Takže vy tady budete dělat revoluci?" ptal se jich pozměněný hlas. V odpovědi vrtěli hlavou.

V Brestu potvrdila policie, že do demonstrantů střílela ostrým střelivem a jednoho zranila. Ministerstvo posléze z prohlášení vymazalo větu o "ostrém střelivu".

U věznice na předměstí Minsku se shromažďují zoufalé rodiny  a prosí policii o informace o příbuzných, kteří zmizeli z demonstrací. Skandují "Hanba!"

"Můj syn šel v pondělí večer domů k manželce a od té doby jsem ho neviděla," říkala v slzách pětasedmdesátáletá Natalia.

Na shromáždění nedaleko Minsku ve středu vytvořily stovky žen v bílých oděvech a s květinami v rukou lidský řetěz na protest proti policejní brutalitě a hromadnému zatýkání.

Lukašenko protesty odmítl. "Většina těchto takzvaných demonstrantů jsou kriminálníci a jsou v současnosti nezaměstnaní," řekl.

Internet ve středu začal v Bělorusku fungovat po třech dnech, kdy byl téměř úplně vypnut ve snaze zabránit protestům.

Evropská unie pohrozila obnovením sakncí proti Bělorusku za zfalšované volby a za násilné potlačení demonstrací. V pátek má o Bělorusku jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7323

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020