Pražské ovzduší stále trápí znečištění oxidem dusičitým způsobené auty

20. 9. 2021

čas čtení 10 minut

Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví z 20. září 2021


Praha, 20. září 2021 – Projekt Centra pro životní prostředí a zdraví po více než roční pauze znovu mapoval míru znečištění ovzduší oxidem dusičitým (NO2) v desítkách dopravně zatížených lokalit v Praze. Naměřené vysoké hodnoty naznačují, že některá místa jsou stále znečištěna NO2 více, než připouští platný limit (1). Vědecké poznatky přitom dokládají, že znečištění NO2 může být pro zdraví rizikové i při hodnotách, které splňují platné limity. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že 22. září zveřejní své nové doporučení hodnot, kterých by mělo být pro ochranu lidského zdraví dosaženo.

 16578

Covid-19, klimatické změny, anebo ještě něco dalšího „do vínku dění“?

20. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 

(Třeba taky: „Vol, vole!“?)

Samozřejmě že taky podle věku… V tom tzv. „produktivním“: mít slušnou práci (co to je, že?). Ve školním věku jsou opět jiné „starosti“. A v tom penzijním?! Že by nás nějaké ty stokoruny navíc měly probudit k vděčné pouti k volebním urnám? Když ovšem kupodivu je tu mezi námi jako „fakt“, že třeba v ČR třetina možných voličů se k těm „urnám“ vůbec nehodlá dostavit? I když jde tu o úkon, kterým nejen pomyslně voličstvo nějak trochu ovlivňuje „chod dějin“, ale – třeba později, pokud ne hned – díky němu nachází nejen podle výsledků těch voleb nejednou nemálo podkladů ke svému uspokojení, anebo rozhořčení.

Rozhovor Britských listů 425. "Jenom chci řvát na ty učitelky." O sociální podpoře státu dětem

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Annou Sležkovou, právničkou Fóra pro lidská práva, která se dlouhodobě zabývá právními aspekty péče o ohrožené děti. Anna Sležková upozorňuje, že některá ustanovení českého právního řádu a zejména pojetí sociální péče je ukotveno hluboko před rokem 1989, například v podobě některých formulací zákona o rodině. A nejen to, že celé paradigma disciplinačního přístupu v sociální péči má kořeny v hluboké minulosti, v devatenáctém století, kdy děti byly z pozice mocenské autority odebírány, aby bylo zabráněno jejich úpadku do stavu "tuláctví a žebroty". Na prospěch dětí se nehledí. Nejde pochopitelně o celkový výraz sociální péče, ale právě způsob, jakým český stát definuje důvody k odebírání dětí z rodin děti a rodiny výrazně postihuje. Je nutné zasadit se o změnu z hlediska právního systému i z hlediska výkonu sociální práce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. září 2021.

Co ví ministryně financí o prašivých dluhopisech?

20. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 12 minut

 
Slíbil jsem v předchozím článku (viz odkaz pod textem) druhý díl seriálu, které je daleko závažnější a ničivější. Tady totiž nejde o jednu a půl miliardy, kterou svěřili opravdoví naivové jednomu šizuňkovi, ale mnoho desítek miliard korun, “investovaných” do dnes už stovek dluhopisových emisí, které se na rozdíl od zmíněného tváří velmi slušně a příčetně. Přičemž obvykle je za nimi i skutečný podnikatelský záměr, který někde vyjít může, jinde sice je naivní a nejspíš nevyjde, může ale jít i o plánovaný podvod od samého začátku. Do těchto dluhopisů nainvestovaly dle mého odhadu už stovky tisíc občanů země částky, které představují i citelnou část jejich celoživotních úspor. A mnoho z nich během pár let o svoje peníze přijde.

Putinova politická strana po brutálním potlačení opozice vyhrála volby

20. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Vládnoucí ruská politická strana Jednotné Rusko, která podporuje prezidenta Vladimíra Putina, si po třídenních volbách udržela většinu v parlamentě po rozsáhlém potlačení kritiků, přestože přišla o asi pětinu své podpory. Vyplývá to z částečných volebních výsledků zveřejněných v pondělí.

Se sečtěnými 50 procenty hlasů získala strana Jednotné Rusko 46,11 procent hlasů, na druhém místě je komunistická strana s 21,4 procenty hlasů.

Maďarská opozice se pro všeobecné volby sjednocuje proti Orbánovi

20. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Primátor Budapešti Gergely Karácsony (46) hovoří informovaně o tom, jak Evropská unie propadla Fukuyamově falešné představě, že demokracie je nezrušitelná, a přitom EU poskytuje kamufláž pro likvidaci demokracie v Polsku a v Maďarsku, píše z Budapešti komentátor britského Observeru Nick Cohen.

Karácsony zřejmě bude jediným opozičním kandidátem ve volbách v Maďarsku v příštím roce, právě proto, že to není populista. V zoufalství nad hrozbou Orbánovy vlády obnovilo šest maďarských politických stran klasickou antifašistickou taktiku lidové fronty. Politikové, od dříve ultrapravicové strany Jobbik až po radikální, levicové zelené, odložili svou ideologii, aby rozbili podvodný politický systém. Po deseti letech marného vzájemného politického hašteření si uvědomili, že když je demokracie ohrožena, rozdíly mezi levicí a pravicí, sociálními konzervativci a liberálními pokrokáři jsou irelevantní.

Milá BBC, ...

20. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

nařídila vám vláda nezmiňovat se v záporných zprávách o brexitu? Protože já, a pravděpodobně i několik dalších milionů lidí, začínáme mít už docela velké podezření...

Prominentní stoupenci brexitu už skoro úplně přestali chválit tento svůj projekt...


S brexitem to nemá nic společného, že ?



 17769

Rozkol v západní alianci: Francie odvolala své velvyslance z USA a z Austrálie

18. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


(Británie je irelevantní)


Poprvé od americké revoluce koncem osmnáctého století odvolala Francie svého velvyslance z USA

Francie odvolala své velvyslance z USA a z Austrálie ke konzultacím vyvolaným "mimořádně vážným" náhlým rozhodnutím Austrálie zrušit objednávku modernizace Francouzi vybudovaných australských ponorek. Ohrožuje to podle Paříže bezpečnostní pakt Francie s USA a s Británií.

 17772

Milovník astronomie

20. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

 


Ano. Je to přesně tak. Jako o milovníku astronomie můžeme hovořit o jednom z mnoha nejvýznamnějších a světově uznávaných českých vědců, jehož snímky sluneční korony konečně přinesly hmatatelné důkazy o její jemné struktuře i o propojení jednotlivých paprsků a výtrysků, a též i potvrzení o dynamice jejího vývoje. Je o něm známo, že k jeho velkým koníčkům kromě již zmíněného oboru také ještě patří fotografování přírody, hor, zvláště těch nejvyšších a pak také po vzoru známého českého cestovatele Alberto Vojtěcha Fryče i pěstování kaktusů. A kdože ten slavný badatel je? Není to nikdo jiný než matematik, vedoucí Odboru počítačové grafiky a geometrie Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, Prof. RNDR. Miloslav Druckmüller, CSc.

Pane profesore, vaší velkou vášní již kromě zmíněných hobby, je také matematika a programování. Jak se obé promítlo do vaší vědecké astronomické činnosti?

 17771

Čtyřicátiny slavného koncertu

20. 9. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

V sobotu 19. září 1981 se během podvečerních hodin newyorský Central Park zaplnil obecenstvem. Po více než deseti letech samostatného účinkování a nahrávání se na pódiu sešli Paul Simon a Art Garfunkel. A mezi posluchači se objevila spousta mladých lidí, z nichž mnozí dobu jejich největší společné slávy už nepamatovali.

Oba hlavní aktéři zpočátku váhali, každý z trochu jiných důvodů. Klady však nakonec převážily. Městští zastupitelé reagovali na tehdejší bídný stav parků obecně. Na koncert všem umožnili volný vstup, očekávali tedy výtěžek z propagačního materiálu: z triček, odznaků, později také z výsledného alba, nahraného naživo.

 16447

Bylo pro ČR předvídavé naplno nevytroubit „4. koronavirovou vlnu“ zrovna 7. září 2021?

18. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

(Byly tu kritické „signály“?)


Aktualizace: Počet nakažených za poslední týden: pondělí 13.9. 487 nákaz, úterý 14.9. 555 nákaz, středa 15.9. 524 nákaz, čtvrtek 16.9. 551 nákaz, pátek 17.2. 442 nákaz.

Nejpostiženější oblasti: Opava (77,37 nákaz na 100 000 obyvatel), Vsetín (56,06) Karlovy Vary (53,33), Rakovník (48,44) Teplice (45,8), Břeclav (43,78), Kladno (41,96), Písek (40,51). Počet aktuálně hospitalizovaných: 171. Celkový počet mrtvých 30 429. ZDE 


Předběžně konstatujme, že třeba ve čtvrtek před týdnem (9. 9.), bylo registrováno 421 nových případů nákazy tím ve světě již málem dva roky ve světě zdomácnělým koronavirem „Covid-19“ (vesměs teď v té zákeřnější podobě varianty „delta“, šířící se agresivněji a vykazující nejednou doprovodné nežádoucí následky), přičemž ještě ve středu předtím (8. 9.) těch nových nákaz bylo hlášeno „jen“ 376, skoro o půl stovky míň. (Nejednou – a nejen v ČR nebo v jejím okolí – ty statistické výkazy byly zlověstnější, ne-li dokonce mnohem povážlivější.)

Neschopnost zabíjí

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Neschopnost zabíjí! Občanská iniciativa chce před volbami upozornit na selhání vlády při řešení koronavirové krize

Praha 16. 9. 2021 - Nově vzniklý spolek s názvem Neschopnost zabíjí tento týden spustil svůj web a sociální sítě, na kterých návštěvníky vyzývá k zasílání tragických koronavirových příběhů. Spolek by rád před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny české společnosti připomněl selhání současné vlády při zvládání pandemické situace.

Zhroucení chytré karantény, neposlouchání odborníků, nezvládnutá komunikace i demotivace lidí od dodržování protiepidemických opatření - to jsou hlavní selhání, která spolek Neschopnost zabíjí vyčítá vládě Andreje Babiše. Kvůli tomu u nás podle spolku zemřelo na covid o dvacet tisíc lidí více, než bylo skutečně nevyhnutelné.


Ekonomický dopad vln migrantů s nízkou kvalifikací je nulový. Není třeba se migrantů bát

17. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Vysvětluje to nositelka Nobelovy ceny za ekonomii Esther Duflo:

Když krátce dovolil Castro vlně Kubánců emigrovat na Floridu, Floria byla zaplavena obrovským množstvím levných kubánských pracovních sil. Jeden ekonom studoval, zda to mělo nějaký vliv na platy na platy na Floridě ve srovnání s platy v jiných amerických městech. Zjistil, že to nemělo na platy vliv žádný. Nepoklesly. Když se v šedesátých letech  americký prezident Kennedy rozhodl deportovat imigranty - zemědělské dělníky z Kalifornie, jejich nedostatek nevedl k zvýšení mezd zemědělských dělníků. Farmáři namísto nich zautomatizovali své farmy. Není třeba se obávat migrace. Na platech nic nemění. Automatizace vede k snížení počtu pracovních příležitostí. To posléze vede i k nezaměstnanosti místních lidí.



Další "neuvěřitelná výhoda" brexitu: Johnson znovu zavádí libry a unce namísto metrické soustavy měr a vah

17. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Reakce: Je mi 48 let a ve škole mě naučili jen metrický systém. Pro kohokoliv mladšího šedesáti let je tohle nesmyslná ztráta času:


Tomasz Oryński: Výborně!! Vraťme se také k Sentinelovým parním strojům: Pryč se všemi těmi DAFy, volvy a scaniemi! A mohu dojíždět do práce výhradně britskou tříkolkou?

Země, která se neustále ohlíží do minulosti a je zděšená budoucností. Vezměte jí tyhle nostalgické nesmysly a co, upřímně řečeno, pak vůbec zbývá?


Známý ekonom Paul Johnson: Brexit.

Co nám přínesl? Modré cestovní pasy, královský znak na sklenicích na pivo, obchodníci smějí zase užívat libry a unce.

Co nemůžeme získat: Řidiče kamionů, pracovníky na drůbežích farmách, zaměstnance prádelen, mléčné koktejly, matrace, kuřata, pivo, zdravotnické potřeby,  ovoce a zeleninu.


Jak dokonale přehledné jsou středověké britské míry a váhy (V záběru tabulky: Toryové: 363 idiotů - v Dolní sněmovně)







Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

 17383

Exekuce v ČR se opravdu řešit musí. Není ale pravda, že to nikoho nezajímá

17. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Mapa exekucí v ČR

16. 9. vyšel v Britských listech článek Nepochopitelné, parazitické zločinecké exekuce v ČR pokračuijí. Nikoho to nezajímá. Proč to nikdo nedá k soudu v EU?. Dovolím si reagovat, píše Jakub Wolf.

Exekuční řád v ČR je skutečně zdrojem nepochopitelného sociálního zla, navíc doprovázeného ztrátami pro celou společnost. Exekuce, často kvůli maličkostem, jsou uvaleny na statisíce lidí, mnozí z nich musejí čelit mnohočetným exekucím, z nichž se nelze vymotat.

 17769

Británie a USA se octly uprostřed mezinárodní kontroverze. Rozhodly se proti Číně umožnit Austrálii stavět jaderné ponorky

17. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


USA a Británie ve čtvrtek těžce zápolily s mezinárodní kritikou dohody o poskytnutí jaderných ponorek Austrálii. Svět se obává, že USA, Británie a Austrálie vyprovokují válku s Čínou v tichomořské oblasti.

Boris Johnson řekl v Dolní sněmovně, že obranná dohoda AUKUS "nemá v úmyslu být nepřátelská vůči Číně". Avšak Peking obvinil všechny tři země, že přijaly "mentalitu z doby studeníé války" a varoval, že pokud dohoda nebude zrušena, tři zmíněné země tím poškodí své vlastní zájmy.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


29549

Utrácejte nejvíc, třeba něco prokape

17. 9. 2021 / David Marenčák

čas čtení 6 minut

Chtít to nejlevnější teď neznamená nic jiného než tlak na dětskou práci v chudých zemích, říká expert

„Pokud se někde využívá dětská práce, tak to pravděpodobně vede k nižší poptávce po dospělé pracovní síle. Mzdy to drží nízko,“ upozorňuje Evžen Diviš, regionální manažer Charity České republiky.“

Tak říká další z nekonečné řady článků, který se snaží o přenos zodpovědnosti a viny ze strany mocných na (téměř) bezmocné a miliontá šestá variace apelu na etický konzumerismus tzv. hlasování peněženkou.

„Charita není řešení bídy a chudoby, ale součástí PR bohatých, jak si udržet své mocenské pozice“, kontruje Marenčák.

Rozhovor Britských listů 421. Měla by se v ČR zrušit všechna protikoronavirová opatření?

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



S imunologem profesorem Václavem Hořejším mluví Jan Čulík o nejnovější koronavirové situaci v ČR a o vyhlídkách do budoucnosti. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. září 2021.

 17768

Pot, krev a slzy

17. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 16 minut

 

Ano. I takto těžce se mohou rodit kvalitní literární díla ze spisovatelského pera mezi čtenáři uznávané a často vyhledávané autorky sedmi knih, jejíž původní profesi bylo herectví, Evy Hudečkové.

Paní Evo, jak se to stane, že se z oblíbené herečky stane čtenáři milovaná spisovatelka?

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

V Rusku začínají volby uprostřed hněvu občanů kvůli ekonomice a covidu

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Vládnoucí strana Jednotné Rusko má historicky minimální volební podporu, přesto zřejmě najde způsob, jak si udržet moc v parlamentě


Ruské parlamentní volby, které začínají v pátek, by se mohl stát platformou pro vyjádření hněvu veřejnosti nad ekonomikou, drsným potlačováním opozičních názorů a nekompetentní vládní reakcí na koronavirovou pandemii. Avšak vládnoucí strana Jednotné Rusko zřejmě najde způsob jak i dál ovládat Dumu, ruský parlament.

Kreml drsně potlačil politickou opozici a nezávislá média. Řeší jednoduchý matematický problém: jak navýšit podporu pro provládní stranu Jednotné Rusko, která má historicky minimální volební podporu, aniž by vyvolal rozsáhlé občanské protesty, které vznikly v důsledku hrubých vládních volebních podvodů v roce 2011.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

 17200

I dvacet let po útocích z 11. září mohou teroristé použít jaderné zbraně

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Když se Američané  11. září 2001 vzpamatovávali z teroristických útoků, mnoho lidí si kladlo jednu otázku: Může přijít ještě něco horšího? Kdyby teroristé, kteří zaútočili 11. září, měli v letadle surovou jadernou bombu, nešlo by jen o věže dvojčat - celá dolní polovina Manhattanu by se proměnila v trosky a popel se statisíci mrtvých a zraněných.

 17432

Jiné afghánské ženy: venkovské oblasti doufají, že vláda Talibánu ukončí desetiletí násilí ze strany USA a válečných magnátů

17. 9. 2021

čas čtení 6 minut

AMY GOODMAN: Dnešní pořad Democracy Now! zahajujeme pohledem na Afghánistán měsíc po převzetí moci Talibánem. Deník New York Times uvádí, že po převzetí moci Talibánem a stažení amerických vojsk došlo na afghánském venkově k dramatickému poklesu násilí. Jeden z lékařů v provincii Wardak hlásí, že jeho nemocnice poprvé po více než dvaceti letech nemá žádné pacienty se zraněními způsobenými v souvislosti s konfliktem. Nemocnice je však v krizi, protože není schopna vyplácet mzdy, ani nakupovat nové lékařské vybavení.

Z Kábulu se nám hlásí reportér časopisu New Yorker Anand Gopal, který říká, že byl šokován "obrovským množstvím násilí", jemuž byly afghánské ženy mimo města vystaveny během posledních dvou desetiletí války. Jeho poslední článek s názvem Jiné afghánské ženy vyšel v časopise The New Yorker. Anande Gopale, můžete pohovořit o tom, kdo jsou "jiné afghánské ženy"?

 17611

Svět nepřijímá afghánské uprchlíky tak, jak by měl

17. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Přestože mezinárodní společenství vyjadřuje sympatie Afgháncům, kteří uprchli ze své země po převzetí moci Talibanem, není vůbec jisté, zda se jim dostane útočiště, na které mají podle mezinárodního práva nárok.

Rakousko, Polsko, Slovinsko, Švýcarsko a Rusko kategoricky prohlásily, že nové příchozí Afghánce nepřijmou. Slovinský ministr zahraničí dokonce údajně vydal pobuřující varování před "teroristickými útoky na evropské půdě", píše Rashmee Roshan Lall.

 17767

Covid ukazuje, že postkomunistická Evropa patří stále do Ruska

16. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Obr.: Hospitalizace v ČR

Vzpomínám si na pozdní jaro 2020, kdy se v Česku diskutovalo o tom, jak skvěle jsme, a to zejména ve srovnání se západem Unie, dopadli v pandemii. Uvažovalo se dokonce o nějakých vědecky znějících zdůvodněních, např. postkomunistická Evropa dopadla skvěle, protože se zde déle než v západních zemích očkovalo proti tuberkulóze.

Famózní úspěch České republiky byl tehdy „všem“ zcela jasně srozumitelný: dva měsíce jsme se opravdu solidarizovali, zavřeli jsme nemocnice i školy, a porazili jsme covid. Během léta 2020 se dokonce mezi odborníky v Česku vážně diskutovalo o tom, že covid už „slábne“ (ve skutečnosti se jen šířil mezi mladými, takže zabíjel méně).

 17766

Vladimír Putin informuje, že ve vnitřním kruhu vládců v Kremlu mají desítky lidí covid

16. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Obr.: Počet nákaz v Rusku

Ruský prezident Vladimír Putin (68) uvedl, že ve vnitřním kruhu vládců v Kremlu mají desítky lidí pozitivní test na covid. V Rusku bylo covidem nakaženo už 7 milionů lidí.

Začátkem tohoto týdne Putin oznámil, že je v izolaci poté, co členové jeho týmu byli nakaženi.

Tyto informace přicházejí den  před zahájením parlamentních voleb v Rusku, které byly rozloženy na tři dny, aby se omezilo šíření viru.

Ruské úřady Putina silně chrání. Byl očkován ruskou vakcínou Sputnik V a zahraniční potentáti musejí jít před setkáním s ním do izolace.

Transformace energetiky a zdražování energií

16. 9. 2021

čas čtení 10 minut

 

Energie zdražují, protože jsme stále závislí na fosilních palivech a vláda neudělala dost pro to, aby tuto závislost snížila. Nyní se tak musíme postarat, aby zejména chudší lidé dostali okamžitou pomoc a zároveň my všichni možnost zbavit se fosilní závislosti.


Proč ceny energií rostou?


  • Aktuální zvyšování ceny energií je způsobeno celkovým oživením světové ekonomiky po Covidu, zejména nárůstem poptávky a tedy ceny uhlí, ropy a plynu na světových trzích díky vysoké poptávce zejména v Asii. Vysoká závislost na globálně obchodovaných fosilních zdrojích energie vystavuje českého spotřebitele těmto výkyvům cen. Zvyšování cen energií není specialita Česka nebo dalších zemí, kde hrají velkou roli povolenky na emise z uhlí. Evropský trh s elektřinou je propojený a velkoobchodní ceny pro české zákazníky určuje burza v Lipsku. V Evropě se rekordně zvyšuje cena elektřiny i v zemích s dlouhodobě stabilním vysokým podílem jaderné energie, jako je Francie.

Británie: Boris Johnson vyhodil z vlády dva neschopné ministry a posílil roli svých doprdelistů

16. 9. 2021

čas čtení 5 minut

 

Boris Johnson ve středu "restrukturalizoval" svou "vládu". Je o něm známo nejen to, že systematicky lže (toto video jeho sebraných lhaní vidělo na Twitteru už 35 milionů Britů, BBC dělá mrtvého brouka a bojí se to odvysílat):

a že všechny kolem sebe systematicky zrazuje, ale i to, že záměrně jmenoval do své vlády nekompetentní ministry, aby nemohli konkurovat jeho nekompetenci. Johnsonova vláda velmi připomíná různé vlády komunistických režimů před rokem 1989, protože povinností jeho ministrů je nekriticky podporovat brexit a všechno, co se Johnsonovi zamane. (Dokonce kdysi donutil své ministry při zasedání vlády, aby skandovali něco jako "Ať žije brexit!".) Ministři mají povinnost zamlčovat, jakou ekonomickou i politickou katastrofou je brexit.

Zelení avizují "zásadní odhalení" ohledně otravy Bečvy

16. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

Dobrý den,

v pondělí 20. září ve 14 hodin Strana zelených představí zásadní odhalení k výročí dosud nevyšetřené ekologické katastrofy, kdy byl před rokem neznámým pachatelem kompletně otráven život v řece Bečvě.

Tiskový brífink se uskuteční u mostu přes Bečvu mezi obcemi Choryně a Lhotka nad Bečvou, nedaleko Valašského Meziříčí. Tedy v místě, kde podle věrohodných svědectví otrava začala. Přesné místo viz: https://mapy.cz/s/coluguzogo

Odhalení provede Michal Berg, zastupitel Vsetína a lídr Zelených v parlamentních volbách ve Zlínském kraji, který se problematice otrávené Bečvy dlouhodobě věnuje, a také celostátní volební lídryně Zelených a bioložka Magdalena Davis.

Kontakt s médii zajišťuje Svatopluk Bartík,  e-mail: svatopluk.bartik@gmail.com.

 17763

Mezitím v Absurdistánu 191:

Podezřelý kocour na prokuratuře, Lukašenkův zabiják v hotelu, kde bydlí Tichanovská, a schody z lepenkových krabic

16. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

 
Město Nowa Sól je podle všeho nyní nejbezpečnějším městem v Polsku, ne -li v Evropě. Protože jak jinak by se dalo vysvětlit, že hlavním zaměřením místních prokurátorů je kocour jménem Lucjan?

Lucjan je načechraný, šedý, strakatý a mourovatý kocour s bílými ponožkami. Záběry tohoto kocoura, jak kráčí chodbami místního státního zastupitelství, byly překvapeným prokurátorům promítnuty při důležité schůzce. Zjevně i přesto, že se o divoké kočky stará město (jsou krmeny, sterilizovány a mají kde spát), je přítomnost kocoura v budově prokuratury nepřijatelná. Jak se ale kocourova přítomnost stala hlavním předmětem důležité schůze?

"Z mého důchodu se nedá vyžít"

16. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Lubomír Bombík upozorňuje, že platí 10 500 Kč měsíčně za pronájem miniaturního bytu, že má důchod 15 700 a z toho se nedá žít. Babiš nemá pravdu, když prý tvrdí, jak jsou na tom čeští důchodci dobře:

 

Je mi 72 let a beru důchod 10 let. Celý život jsem pracoval ve výrobě cementových desek, i když mám vystudovanou ekonomku, ale kvůli komunistům jsem musel do fabriky a už jsem tam zůstal. Nikdy jsem si nežil nijak špatně, doma jsme s manželkou a dvěma kluky vždycky měli co jíst, občas jsme si mohli zajet na dovolenou na Šumavu nebo do Beskyd. Nikdy jsem si nestěžoval a vždy jsem se spokojil s málem. Teď už to ale nejde vydržet. Už víc jak 5 let musím přežívat každý týden jenom o nejlevnějším chlebu, levném mase, piškotech a rozpustném kafi…Žiju v malém 1+1 a platím za pronájem 10 500 i s poplatkem. A MI DŮCHOD CHODÍ JENOM NĚJAKÝCH 15 700!…Na „život“ mi pak zbývá asi 5000 korun každý měsíc. A s tím, jak se tady obrovsky zvyšujou ceny všeho, se to prostě nedá!!! Ve svých 72 letech si žiju nejhůř za život, protože na to nemám peníze. Nemám peníze skoro na nic, z tohohle pětitisícového crcu se nedá koupit skoro nic a už vůbec ne celý měsíc z toho vyžít!!! Vnoučata si už zvykly, že jim děda nic nedonese, protože kvůli Babišovi a jeho vládním poskokům nemá na důstojný život. Tohle je realita a nejsem zdaleka jediný!!!




 17764

Slavné výročí

16. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 

Zavítáte-li, při svých poznávacích toulkách hlavním městem České republiky Prahou, na známé vinohradské náměstí Míru, dozajista vaši pozornosti neunikne pseudogotická cihlová bazilika s dvěma průčelními věžemi a příčnou lodí, která byla vystavěna ve stylu severoněmecké gotiky v letech 1888 – 93, podle projektu známého českého architekta a restaurátora Josefa Mockera. Jednou z jejích zajímavostí je i hlavní portál nad vysokým schodištěm, který má v tympanónu reliéf Krista se sv. Václavem a Ludmilou, jehož autorem je nejvýznamnější český sochař přelomu 19. a 20. století Josef Václav Myslbek. Proto byl tento arciděkanský chrám vznešené se vypínající k nebesům zasvěcen sv. Ludmile, od jejíhož úmrtí v tomto roce uplynulo již 1100 let. A právě při příležitosti tohoto slavného výročí vydalo nakladatelství Lidové noviny dvě publikace zasvěcené této významné české světici. Editorem jedné z nich je Jakub Izdný.

Pane Izdný, jak jsem se již v úvodu zmínila byly při této příležitosti vydány dvě publikace, Svatá Ludmila. Žena na rozhraní věků a vaše Ludmila. Kněžna a světice.

Je mezi nimi nějaký zásadní rozdíl v pohledu zpracování?

Rozhovor Britských listů 424. O Rusku před zářijovými parlamentními volbami

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



O vyhlídkách na ruské parlamentní volby, které se konají o nadcházejícím víkendu, hovoří Jan Čulík s profesorem rusistiky Andrejem Rogačevským z univerzity v Tromsø v Norsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. září 2021.


29547

Jak pravděpodobně česká "ekonomická" média pomohla investičnímu hochštaplerovi k důvěře

Jistota desetinásobku, verze 2021

16. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tohle je přece nádhera. Nejde ani o to, že se zde vyskytne podvodník, který jede letadlové schéma a důvěřivci mu nasypou 1.6 miliardy, ale že se stane adorovaným miláčkem "ekonomických" médií, zde konkrétně Info.cz, časopisu Hrot a dokonce i Forbesu, kteří o něm píšou v superlativech - aniž si byli schopní nebo ochotní cokoli ověřit (k tomu stačí pár otázek a nechat si ukázat dvě - tři data z transakcí).

Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

 16524

Volby v Německu rozhodnou o budoucnosti Evropské unie

16. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

V celoevropském průzkumu, který provedla loni Oxfordská univerzita, vyjádřilo 53 procent mladých Evropanů názor, že autoritářské státy budou schopny lépe než demokracie vyřešit problém globálního oteplování. Úkolem EU je dokázat opak - a to ne jen pro klimatickou krizi. 

Budoucí německá vláda bude koalice, téměř jistě tří a nikoliv dvou politických stran, píše Timothy Garton Ash.

Kritikové neustále hovoří o "demokratickém deficitu" Evropské unie, ale ve skutečnosti je tomu obráceně. Systém EU je tak komplikovaný a pomalý, protože vyžaduje souhlas všech 26 demokraticky zvolených vlád a Maďarska, také vyžaduje souhlas demokraticky zvoleného Evropského parlamentu a někdy také subnacionálních států a regionů. Evropská unie je uprostřed permanentního vyjednávání.

 16447

V ČR se zhoršuje pandemie. Ohniska nákazy jsou ve školkách a ve školách. Pozor! Nechte se očkovat

16. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Vážné aktuální upozornění: Právě se dovídáme, že jedna kolegyně Jana Čulíka na Glasgow University byla nakažena covidem. Přinesl ho ze školy její desetiletý syn, školy jsou pařeništi covidu. Kolegyně prodělala covid už jednou, a to v dubnu 2020. Je plně očkovaná, takže doufejme, že nebude mít těžký průběh. Na českých sociálních sítích a v neodpovědných českých médiích se šíří bláboly, že prý "kdo prodělal covid, už se ho nemusí bát". Je to neodpovědná lež. Silně nakažlivá varianta delta je skoro úplně jiný virus než jeho předchozí verze, jímž byli v minulosti lidé nakaženi. NECHTE SE OČKOVAT!!


V úterý 14.9. zaznamenala ČR 553 denních nákaz, v nemocnicích je 145 osob, celkem zemřelo 30 417 lidí. Nejpostiženějšími okresy jsou, NEPŘEKVAPIVĚ, Karlovy Vary (pořádat tam filmový festival byla idiocie), Písek, Vsetín, Opava, Frýdek-MÍstek, Břeclav.



Pro srovnání: V Americe vzrostl za posledních čtrnáct dní počet nákaz u dětí exponenciálně, o půl milionu případů. Od dětí se pak nákaza šíří mezi starší lidi:



Nepochopitelné, parazitické zločinecké exekuce v ČR pokračuijí. Nikoho to nezajímá. Proč to nikdo nedá k soudu v EU?

16. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

 




Ach ty rybe a Bača z EsteBača

15. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut


Fakt nám to tak příšerně moooc chybělo? Stýskalo se lidu, nebo už lépe řečeno zaměstnancům Republiky české zrovna po manýrech komárů a jiné havěti z StB? Premiérovi pohůnci jsou pevně zaklesnuti v obranných pozicích, kdy se jeden, jedna, jedni opírají o druhy druhé a ve sveřepém šiku chrání svého majitele. Kam až sahá spiknutí nemocných trpících slepotou k vůdci? Český Případ Pelikán v plné nahotě odhalil, kam jsme to sakra klesli. Kdo umožnil komunistovi a StBákovi zastávat funkci ministra a premiéra? No, Miloši, odpověz! Navíc, vždyť Milouš Zeman moc dobře věděl, co je onen agent zač a čeho je schopný. Vždyť v nejedné lumpárně spolu lumpili. Samozřejmě a pochopitelně nedostal se tam sám. Není to jeho genialitou. Měl, má a bude mít kolem sebe amsámbl služebníků od starých struktur StBáků té nejhorší úrovně přes právníky, politiky až k strukturám novým a ještě horším. Od samotného začátku se z ANO line nevůně, že to na DEZU a na Babiše šili ušili.

„V redu kot na Bledu“

15. 9. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Stručné  ohlédnutí za zářijovým Strategickým fórem ve slovinském Bledu

  • Účast Andreje Babiše a Mirka Topolánka na akci, ze které si populistický slovinský premiér Janez Janša dělá propagandisticky laděnou výkladní skříň, naznačuje nejenom vzájemnou myšlenkovou spřízněnost.
  • Narativy identifikující antikomunistické postoje s údajnou obranou svobody (před „ideologickou“ EU) maskují společné obchodní zájmy PPF, EPH s SDS, Fideszem a Vučićovými progresivisty.

 17759

Moderátor rozhlasové stanice, který požadoval, aby lidi bojkotovali očkováni proti koronaviru, zemřel na covid. Už pátý

15. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Bob Enyart se také posmíval lidem, kteří zemřeli na Aids.

Bob Enyart, moderátor pravicové rozhlasové stanice v americkém státě Colorado, který naléhal na Američany, aby bojkotovali vakcíny proti koronaviru, zemřel na covid-19. V pondělí oznámil jeho rozhlasový spolupracovník Fred Williams, že Enyart zemřel.

Více než dva tisíce vědců z celého světa volá po Smlouvě o nešíření fosilních paliv

15. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

V úterý začalo 76. zasedání Valného shromáždění OSN, které se nese ve znamení pokračujícího extrémního počasí. Tisíce akademiků z celého světa naléhají na vlády, aby vyjednaly mezinárodní smlouvu, která by umožnila rychlý a spravedlivý odklon od uhlí, ropy a zemního plynu, " píše na webu commondreams.org Kenny Stacil.

Americký generál se tolik obával, že Trump vyvolá válku s Čínou, že tajně zatelefonoval veliteli čínské armády

15. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Dvakrát v posledních měsících Trumpovy vlády se vysoký americký armádní důstojník natolik obával, že jednání Donalda Trumpa vyvolá válku s Čínou, že zatelefonoval svému čínskému protějšku.

Během dvou tajných telefonních rozhovorů ujistil americký generál Mark A. Milley, předseda spojených šéfů armádních štábů, svého čínského protějška generála Li Zuočenga z čínské armády, že Spojené státy na Čínu nezaútočí. Informuje o tom nová kniha Boba Woodwarda a Roberta Costy.

Jeden z těchto telefonních rozhovorů se uskutečnil 30. října 2020, čtyři dni před volbami, v nichž byl  Donald Trump poražen, a druhý 8. ledna 2021, dva dny po útoku amerických trumpistů proti Kapitolu, jehož cílem bylo zrušit listopadové volby.

 17754

Na vlně noblesy

15. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Tak přesně na takové vlně se ocitnete, když se zaposloucháte, do kteréhokoliv z jejich doposud vydaných dvanácti alb, anebo zavítáte na jejich zcela excelentní koncerty či taneční večery, které můžete navštívit nejen v jejich rodné domovině, ale i v Česku a samozřejmě, že i v mnoha dalších zemích světa. Tento jedinečný orchestr čítající

patnáct hudebníků, jedno dámské vokální trio Serenaders Sisters ve složení Nikol Tománková, Kristína Uhlíková, Soňa Jeseničová a dva zpěváky, stylově nazývané croonery, jimiž jsou Dodo Kuriľák a Miloš Stančík, vystupující pod vedením trumpetisty Juraje Bartoše, se ve svém repertoáru zaměřuje na Slovenskou taneční hudbu s jazzovými prvky a kromě toho i na swing a hot – jazzovou muziku dvacátých a třicátých let dvacátého století. Proto není divu, že patří ke světové špičce v autentické interpretaci jazzu a hudby tohoto období, o čemž svědčí i jejich zisk mnoha prestižních domácích i mezinárodních ocenění, a také neutuchající pozitivní ohlasy spokojených posluchačů z celého světa. ,, A jakže se jmenuje?“ No přece, Bratislava Hot Serenaders.

Pane Stančíku, jste nejen manažerem tohoto jedinečného orchestru, ale současně i jedním ze dvou croonerů. Jak to děláte, že tyto dvě tak náročné profese dokážete zvládat s takovou pohodovou elegancí?

Paradox tsunami nových dat

15. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

  



Paul Nurse, vlivný nobelista v oblasti biomedicíny, šéf Institutu Francise Cricka, bývalý prezident Rockefellerovy univerzity a Královské společnosti, varuje v Nature před tím, že máme v biologii příliš mnoho dat a příliš málo teorií, které by dávaly těm datům smysl. Připomíná tam i svého kolegu Sydney Brennera, který si na totéž stěžoval už před mnoha lety.

Představte si situaci, kdy je něčeho málo a kdy je naprosto zřejmé, že zvýšená produkce bude pomáhat. Třeba škrob v bílé mouce. Úžasný zdroj energie z pohledu 19. nebo začátku 20. století. Výsledek dnes? Už i v třetím světě se obezita stává masovou nemocí chudých lidí. Prostě je toho příliš moc. Navíc škrob kromě energie nepřináší žádnou pořádnou nutrici, takže můžete být obézní, a přitom fatálně podvyživení. Podobně je tomu dnes s vědeckými daty: Nurse jistě není proti generování nových dat, nicméně samotná data mohou nabobtnat tak, že budou vědu ničit. Nurse mluví o tom, že cítí, jak se topí v datech, a že někteří vědci si myslí, že cílem jejich úsilí je spustit tsunami dat. Tsunami s celým svým destruktivním potenciálem je dokonalá metafora.

Rasový teror v Rokycanech

15. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Napsala nám jedna čtenářka z Rokycan, nepřeje si být jmenována:

Dobrý večer, níže posílám odkaz na jeden článek místního deniku. Nemyslim si,že město proti těmto lidem postupovalo správně a spravedlivě.

Někdo se sice zbaví pohledu na nepořádek, ale za cenu připraveni lidí o střechu nad hlavou. Nehledě na to, že spousta lidí se zde zbavovala na úkor těchto lidí vlastního nepořádku.

Velmi prosím o prošetřeni této kauzy.

Na těch věcech, které ležely kolem, nebyl ničí podpis, takže vyhazovat všechny lidi a zbavovat se takto problémů mi přijde naprosto bezcitné a nemorální.

Vím,  že většina lidí zde v našem malém městě můj názor sdílet nebude. Ale mně se se skutečně zdá otřesné takto ničit osudy lidi.

Předem velmi děkuji za pochopení a pomoc tento lidem.


 17761

Jak je to s těžbou vzácných prvků na Cínovci

14. 9. 2021

čas čtení 8 minut

Na závažný materiál Oldřicha Maděry Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec o hrozícím rozkradení obrovského, nesmírně cenného nerostného bohatství na Cínovci, jemuž asistují Andrej Babiš, ministr Havlíček a česká vláda, reagoval Jiří Jírovec.

(Reakce Oldřicha Maděry je pod tím.)

Jiří Jírovec:

Vše začalo tím, že skupina 4 českých geologů založila společnost Geomet a získala právo průzkumu ložiska. Potíž je v tom, že ten, kdo má právo průzkumu, má přednost na získání práva na těžbu. Do hry vstoupila skupina australských investorů (taky malá, operovala z obýváku v Perthu).

Ti založili akciovou společnost European Metals Holdings (EMH), která koupila Geomet a s ním (potenciálně) právo na těžbu ložiska, pokud ČR o těžbě rozhodne. Nejde o „těžařskou společnost“, jak se mylně domnívá pan Maděra. EMH lákala investory na příslib obrovských zisků z ložiska na Cínovci. Největším akcionářem EMH původně byla australská společnost vyrábějící silniční svodidla. K tomu Dodatek 1. 

Afghánistán: Dva vysocí předáci Talibánu byli zřejmě zastřeleni při hádce o ministerská místa

14. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Foto: Akhunzadovy fotografie na prodej v Kábulu

Vůdce Talibanu, Mullah Haibatullah Akhundzada, a jedna z nejznámějších tváří Talibánu, Mullah Abdul Ghani Baradar, nebyli už dlouho viděni na veřejnosti. Někteří Afghánci se domnívají, že jsou mrtví a byli zabiti při hádkách o politické funkce. Předák Talibánu Mullah Haibatullah Akhundzada nebyl viděn na veřejnosti za poslední měsíc, od doby, kdy Talibán ovládl Afghánistán. Totéž platí o Mullahovi Abdulu Ghani Baradarovi, klíčové osobě při mírových rozhovorech.

V pondělí se to Talibán pokoušel popírat, avšak oba muži se na veřejnosti neobjevili.

V minulosti popíral Talibán smrt svého zakladatele mullaha Mohammada Omara po dobu dvou let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Bojíme se přistěhovalců?

14. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

   V Česku dramaticky chybí pracovní síla. Všude. Na některých pozicích skoro katastrofálně. „Aktuálně firmy nejvíce hledají pomocné dělníky. V červenci bylo neobsazeno 36 tisíc těchto míst v různých sektorech, jako je těžba, stavebnictví, doprava a hlavně výroba,“ konstatuje manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/


  Pracoval jsem skoro patnáct let v dělnických profesích, takže k tomu můžu něco napsat. Rád se toulám po stavbách, jelikož jsem pracoval také jako stavební dělník u Vodních staveb. Oslovit dělníka a na něco se ho zeptat, je složité, neboť skoro všichni jsou ze zahraničí. Pokud je to Ukrajinec, domluvíte se rusky. Ovšem někdy ani nevědí, co se to tam staví.

30785

Ještě k 11. září 2001

14. 9. 2021 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Tady je pár fotek, které jsem pořídil při své návštěvě místa zhroucení budov v New Yorku asi dva dny poté. Přímo k budobám mě už nepustili. Vyhrabal jsem je ze svého archivu, takže jsou exkluzivní, píše Milan Kohout. 

 17752

88 diváků

14. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty


 


Přesně tolik diváků se vejde do hlediště světově uznávaného pražského Divadla Ungelt, které má svou domovskou scénu v čarokrásném prostředí Starého Města v Týnu. Na jeho otevření se před pětadvaceti lety podílel i známý český herec Miloš Kopecký, který při této příležitosti divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo, které se stalo základem zdejší sto kusové sbírky židlí od sponzorů a známých osobností českého veřejného života. Jeho zakladatelem a uměleckým ředitelem je Milan Hein.

Pane Heine, tušil jste při otvírání vašeho divadla, že tento dar od Miloše Kopeckého spustí takový ohlas mezi vašimi příznivci?

Jak vědci učí krávy chodit na záchod

14. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Stádo krav naučili vědci "chodit na záchod" - mělo by to vést k vzniku ekologičtějších farem


Výkaly od dobytka často kontaminují půdu a vodní toky a přispívají k emisi skleníkových plynů a okyselují půdu. Z toho důvodu je už dlouho považováno za žádoucí naučit krávy chodit na záchad, ale dosud se to nedařilo.

 17750

Ukrajina pomáhá zabíjet děti a terorizovat vesnice v Myanmaru

14. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Ukrajina pokračuje v dodávkách zbraní pro  myanmarskou armádu, a to navzdory protizákonnému převratu a pokračujícím masovým vraždám, zatýkání a útokům na civilisty. Od převratu zavraždila vojenská junta více než tisíc lidí, včetně dětí mladších šesti let, přičemž dalších 6200 osob je stále vězněno. Ukrajina si vybudovala hluboké vazby na myanmarskou armádu, přičemž vývoz zbraní a převody technologií pokračují i ​​po puči.

Je Emma Raducanu Britka?

14. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

K velkému jásotu nacionalističtějších Angličanů zvítězila tenisová hvězda Emma Raducanu minulou sobotu v americkém tenisovém turnaji US Open. Dokonce i ultrapravicový britský bulvární list Daily Mail, který normálně zuří proti imigrantům, cizincům a uprchlíkům, oslavoval "naši, anglickou Emmu".

Jak kdosi před turnajem poněkud cynicky poznamenal, Emmu Raducanu prohlásí deník Daily Mail za Britku pouze v tom případě, pokud US Open vyhraje,

 17747

Saúdská Arábie jako sériový vrah, oblíbený v Bílém domě

14. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste právě dorazili do země, kterou jste dosud nikdy nenavštívili. Nemluvíte ani místním jazykem. Když Al-Mihdhar a al-Hazmi dorazili do Los Angeles, neuměli anglicky. Ani jeden z nich nikdy předtím nenavštívil Spojené státy. Jak si pronajali auto, našli byt, otevřeli si bankovní účet, nakoupili zbraně, naučili se pilotovat letadlo?

 17746

Visegrad Insight

14. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

V Polsku nadále panuje napjatá politická situace a slovinský premiér Janez Janša využívá slovinského předsednictví ke zviditelnění svých proti-imigračních postojů.

Wojciech Przybylski, Malek Banat a Albín Sybera shrnují dění ve střední Evropě v nejnovějším díle podcastu Visegrad Insight “From Central Europe on Central Europe“.

V Polsku byl vyhlášen mimořádný stav a byly odloženy volby. Polská vláda bude pravděpodobně nadále využívat krize na hranici s Běloruskem ke zlepšení svých vyhlídek na přežití, zatímco prezident Andrzej Duda bude pravděpodobně vetovat LexTVN, aby zachránil vztahy se Spojenými státy. Mezitím cvičení Zapad 2021 straší Polsko, Litvu a Lotyšsko, ale přehnané narativy mohou hrát do karet Bělorusku a Rusku.

Situace v Afghánistánu promluvila do volebních kampaní a přiživila protiimigrační vyjadřování populistických stran, jako je ANO v Česku, či SDS ve Slovinsku. Je pravděpodobné, že Janšova SDS i přes nejasnou popularitu v parlamentu již dovládne do jara. Koaliční potenciál SDS je ale velmi nejasný, a přestože je SDS stále nejsilnější stranou, tak větší šance na vytvoření funkční koalice mají současné opoziční strany. Euro-skepticismus, anti-imigrační rétorika či podpora maďarského premiéra vytvářejí širší populistický narativ konstruující střední Evropu jako jinačí od západních částí EU.

Celý podcast si můžete volně poslechnout kliknutím na odkaz níže:

https://visegradinsight.eu/podcast/


 16518

Koronavirus: Vakcíny ochránily před smrtí 99,5 procent plně očkovaných lidí

14. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V Británi zemřelo od 2. ledna do 2. července 2021 na covid 51 281 lidí. 451 osob, tedy jen 1,2 procenta z nich zemřelo nejméně 21 dní po očkování druhou dávkou. Mnozí z nich byli nakaženi mezi prvním a druhým očkováním. Ovšem jen 256 osob, tedy pouhého 0,5 procenta všech zemřelých, bylo testováno pozitivně na covid nejméně 14 dní po druhém očkování, tedy poté, co vakcína začíná působit.

Znamená to, že vakcíny ochránily před smrtí 99,5 procent plně očkovaných lidí, pokud jste se  covidem nenakazili  do 14 dní po druhém očkování, kdy teprve vakcíny začínají působit.

 17432

20. výročí teroristických útoků z 11. září aneb Kterak jsme se z ničeho nepoučili

13. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Četné reakce našich mluvících hlav na 20. výročí teroristických útoků v USA byly dílem stereotypní a dílem hloupé, protože jen málokdo si chce sáhnout hluboko do svědomí nebo nedej bože změnit svůj úzkoprsý pohled na svět. Světlou výjimkou budiž rozhovor s profesorem historie a práva z Yaleovy univerzity Samuelem Moynem v podcastu Vinohradská 12 na Českém rozhlase. 

 16637

Koronvairus: Británie musí posílit svou imunitu, aby se vyhnula třetí vlně

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson řekl v pondělí ráno v rozhlase, že Británie musí očkováním teenagerů posílit svou imunitu, aby se vyhnula riziku "velké podzimní a zimní vlny nákaz". Třetí, posilující injekce zvyšují imunitu "na ještě větší úroveň" než očkování dvěma injekcemi. Ze studie z Izraele vyplývám, že po posilující, třetí vakcíně jsou lidé desetkrát méně často nakaženi i mírnou nemocí.

- Ho Chi Minh City, epicentrum infekce koronaviru ve Vietnamu, rozšíří protikoronavirová omezení do konce září. Ve Vietnamu, který má 98 milionů obyvatel, je očkováno jen 5,2 procent obyvatelstva. Vietnam zaznamenal více enž 610 000 nákaz a 15 000 úmrtí, většinu z nich od května  2021. Polovina nákaz a 80 procent úmrtí se vyskytly v Ho Chi Minh City.

 17745

Je nutné, aby se k volbám zmobilizovali Romové

13. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Pan předseda poslanecké sněmovny a člen hnutí ANO Radek Vondráček na Tv Prima News sdělil, že jejich hnutí, tedy ANO, se nebrání možné vládní koalici s SPD Tomia Okamury.

Za mě bohužel nic překvapivého, píše Jaroslav Miko. Babiš bude chtít zkrátka příští vládu sestavit s kýmkoliv to jen půjde.

Co je alarmující?

Z posledního volebního průzkumu vychází, že skutečně může vzejít takový volební výsledek, kdy ANO společně s SPD dají dohromady více jak 100 křesel a to znamená většinu v parlamentu.

Takováto vládní koalice složená s SPD je bezpochyby tou nejhorší variantou pro Českou republiku a její směrování.

 17743

Dvě malířky

13. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Jako o dvou malířkách lze hovořit o dvou ženách, matce a dceři, jejichž původní profesí bylo herectví. Prvá působila přes dvacet let v Černém divadle Jiřího Srnce, s nímž zcestovala pěknou řádku světa, a druhá se kromě černého divadla stala známou, díky roli Boženky v televizním seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak, ale slavnou jí učinila až role Rampepurdy rampepurďácké v šestidílném televizním seriálu, který vznikl podle scénáře Ondřeje Vogeltanze na motivy slavného humoristického románu spisovatele Karla Poláčka, Bylo nás pět pod režijním vedením Karla Smyczka. V současné době se, ale obě věnují pouze svým rodinám a své velké lásce malování nádherných obrázků, z nichž na vás dýchne kouzlo starých časů, kdy byl svět plný dobroty, lásky, úsměvů, klidu, pohody, útulných domovů a opravdového ryzího přátelství. Jmenují se Emma a Bára Srncovy.

Obě jste původní profesí herečky. Obě jste hrály v Černém divadle. Promítla se tato zkušenost nějak do vaší malířské tvorby?

 16447

Američtí republikáni protestují proti Bidenovu příkazu povinného očkování pro pracovníky firem s více než 100 zaměstnanci

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Asa Hutchinson, guvernér Arkansasu, protestoval v neděli v televizi NBC, že Bidenův příkaz zavést povinné očkování pro podniky s více než 100 zaměstnanci je "bezprecedebntní rozšíření pravomocí federální vlády". Několik dalších guvernérů republikánských států, včetna Rona DeSantise na Floridě a Grega Abbotta v Texasu, pohrozilo, že budou žalovat federální vládu. Argumentují, že Biden jedná neústavně, když vydal příkaz, v jehož důsledku budou muset být očkovány proti covidu miliony amerických zaměstnanců, zdravotníků a federálních pracovníků.

 17737

ČEZ distribuce porušuje více než deset let energetický zákon

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 23 minut

Česká republika stále provozuje příliš mnoho klasických zdrojů elektrické energie založených na fosilních palivech. Stále se snaží o vybudování nových jaderných elektráren, i když tato cesta není prioritou Evropské unie, jejímž je ČR členem. Česká republika má velmi nízký podíl obnovitelných zdrojů. To vše ji diskvalifikuje z hospodářské soutěže oproti ostatním zemím, které budou využívat energie z levných obnovitelných zdrojů.

Velkou výhodou v jiných zemích je decentralizace těchto menších obnovitelných zdrojů, vybalancování výroby a spotřeby elektrické energie a daleko nižší nároky na přenosovou a distribuční soustavu. To, že my to neděláme, tvrdě zaplatíme z našich peněženek.

Česká republika na tyto nové postupy prakticky vůbec nereagovala. ČR se stále snaží stavět nové centralizované velké zdroje, nejlépe jaderné, což je nemoderní, drahé a neefektivní. Češi jsou zvyklí ze socialismu pálit peníze na hromadách a půjčovat si další a další. Svět jde naprosto odlišnou cestou, jde cestou úspor a cestou obnovitelných zdrojů. My Češi to nevnímáme a jen to kritizujeme.

Československo patřilo za tzv. První republiky mezi deset průmyslově nejrozvinutějších zemí světa. Jeho hospodářská a průmyslová síla byla založena na strojírenství, zemědělství a lehkém průmyslu. Toto období trvalo jen velmi krátce, zhruba deset let. Dobře je to popsáno např. zde. Za války byly české průmyslové podniky přinuceny pracovat pro německou válečnou mašinerii a rozvinout zejména výrobu zbraní a munice.

 17739

ČT kreslí naprosto šílený obraz důchodců

13. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Obraz důchodců na začátku nedělních  Událostí ČT v sedm večer je naprosto šílený. Špatně oblečený děda vleče za sebou nákupní rudlík.

Nemocné babičky a dědečkové v péči pečovatelek.

Venkovský pár na mizerně upraveném záhonku sází kdoví co.

To je představa o tzv seniorech v hlavách redaktorek a redaktorů o důchodcích, nejen v ČT.

Naprosto zkreslený obraz ve stylu "Přemluv bábu".

Zuřivost vůči seniorům, kteří prožírají "naši" budoucnost ostatně není cizí ani Britským listům.

 17738

Volby v Německu

13. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V Německu se konají volby do Spolkového sněmu v Berlíně za čtrnáct dní. Volební kampaň vrcholí.

Předsedou Křesťanskosociální unie (CSU) byl v pátek znovu zvolen populární Markus Söder.  https://cs.wikipedia.org/wiki/Markus_S%C3%B6der 

Tento politik má mimořádné charisma, ale kandidátem na spolkového kancléře byl podle společného rozhodnutí obou "sesterských" stran CDU a CSU určen Armin Laschet z CDU. https://cs.wikipedia.org/wiki/Armin_Laschet.

To je dodnes předmětem debat i uvnitř těchto stran. CSU působí jen na území tzv. Svobodného státu Bavorsko a Křesťanskodemokratická unie (CDU) v další většině spolkových zemí, včetně tzv. nových spolkových zemí na území bývalé Německé demokratické republiky. V nich má silnou pozici strana Alternativa pro Německo (Afd). https://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativa_pro_N%C4%9Bmecko 

 17737

Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec II

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 13 minut

Bilanční zásoba lithia v tom kopci Cínovci je zřejmě celkem: 1 138 331 000 kg v hodnotě 92 887 809 600 USD, tj.  1 992 miliard korun.

Cesia tam je 12 807 505 kg v hodnotě 791 503 809 000 USD, tj. 16 997 miliard korun.

Rubidia tam je: 339 414 386 kg v hodnotě 6 190 922 982 000 USD, t.j. 132 795 miliard korun.

Neustále je ve všech diskusích uváděno, že to rubidium na nic není, že se to neprodá a tak podobně. Tak si prosím vážení přečtěte tohle, tohle, tohle a ještě tohle. Jak to tak vypadá, tak jsme na prahu nové solární revoluce.

K tomu:

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec


Dostal jsem před nedávnem odpověď z MPO na můj dopis ohledně ložiska lithia, rubidia, cesia a dalších kovů na Cínovci. Přikládám. Napsal jsem MPO odpověď, kterou jsem jim dnes zaslal datovou schránkou. Žádám o zveřejnění, píše ing. Oldřich Maděra.

Chtěl bych apelovat na všechny čtenáře BL, aby link na tento článek přeposlali svým známým a kolegům. Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít veřejnou všenárodní diskusi, jak s tímto obrovským přírodním bohatstvím rozumně naložit. Myslím si, že je to jedna z posledních šancí, jak zasypat tu hlubokou propast, která zde zbude po stávající vládě a po Covidu.

Obávám se, že to je zase jedna z malých domů, kdy se obohatí na úkor nás všech jen pár rodin. Nyní je čas tomu zabránit. Zeptejte se na to lídrů politických stran a jednotlivých kandidátů. Zabraňte prosím tomu, aby se to zase rozkradlo. Volte jen ty, kteří jasně vysvětlí svou pozici k tomuto problému. Je ovšem nutné rychle jednat. Musím společně vyvinout tlak. Dotlačte prosím politiky ze všech stran, aby se jasně vyjdářili k následujícímu:

"Farage bude rotovat v hrobě"

12. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Festival klasické hudby, slavné londýnské Proms, které se konají vždy v srpnu a do poloviny září  v londýnské koncertní síni Albert Hall končí pokaždé poněkud šovinistickou akcí, kdy orchestr hraje nacionalostickou anglickou píseň Land of Hope and Glory (Země nadějí a slávy) a diváci zpívají. Často přitom mávají anglickými vlajkami.

Letos se to ale nějak zvrtlo, jak vidíte na tomto videu. Brexitéři nebudou potěšeni...




Vyhraje Babiš

12. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Musím uznat, že moje předpoklady, že piráti půjdou nahoru díky efektu sněhové koule a efektu "volím vítěze", jsou v troskách, píše Boris Cvek.  Změnilo se to v červnu, kdy se koalice Spolu rozhodla bojovat o své místo na slunci. Brzy došlo k vyrovnání obou koalic, takže oba efekty už nemohly působit. Dva vítězové nebo dvě sněhové koule nemohou fungovat. Tak se dva prali a třetí se bude smát.

Piráti a STAN pod vlivem útoku zprava začali bojovat o segment voličů, který by jim mohl utéci ke Spolu, a tím prakticky ztratili veškerou možnost brát voliče Babišovi, pokud ji kdy vůbec měli... ale jednu chvíli na jaře se zdálo, že by to šlo.

Babiš je nyní pro českého tzv. levicového voliče jasný hegemon.

Opoziční koalice nemají šanci v těchto volbách lovit, celé se to od června posunulo strašně vpravo.

 17731

Více než 15 lidí usmrtila v Myanmaru nyní armáda po celostátní výzvě k povstání

11. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vesničané informují o tom, že u města Gangaw byli zabiti i školáci


Asi 15 až 20 vesničanů, včetně několika teenagerů, bylo usmrceno při těžkých bojích mezi vládními jednotkami a hnutím odporu. Boje u města Gangaw na severozápadě regionu Magway vznikly dva dny po vyhlášení celonárodního povstání. Vyhlásila ho vláda národní jednoty, opoziční organizace, která se snaží zorganizovat opozici proti vojenské diktatuře.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20650