Policie v Brooklynu záměrně zajíždí automobily do demonstrantů

31. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Americká policie brutálně potlačuje protesty

Napjaté protesty vyvolané vraždou George Floyda a dalším zabíjením černochů americkou policií se rozšířily v sobotu večer po celých Spojených státech. Primátoři mnoha měst zavedli zákaz vycházení a někteří guvernéři povolali Národní gardu uprostřed scén násilí, zranění a nepokojů.

Americké úřady jsou rozhodnuty obnovit pořádek intenzivním používáním síly.

Sobota: Před Bílým domem ve Washingtonu dochází k potyčkám mezi demonstranty a agenty tajné policie

31. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Americká satirička Sarah Silvermannová: V tuhle chvíli bychom se asi měli jmenovat jen "Státy americké"...


Průběžné zpravodajství:

Jak se koronavirus naučil útočit na lidi

30. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Roboti, které ve Rwandě používají zdravotníci ke kontaktu s koronavirem nakaženými pacienty


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  30. 5. bylo v ČR registrováno  9200   nakažených, v nemocnici bylo 134 osob a 319 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 30.5. znovu 1 ZDE


(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)
 

- Vědci tvrdí, že objevili další informace, jak se nový koronavirus rozšířil od netopýrů na lidi přes luskouny krátkoocasé. Vědci píší v časopise Covid-19 Science Advances, že koronavirus cirkuloval mezi netopýry, neměl ale bílkovinu, která by mu umožnila dostávat se do lidských buněk. Američtí vědci si myslí, že tuto bílkovinu koronavirus získal od viru existujícího v luskounech krátkoocasých. ZDE  

- Rwandští zdravotníci používají roboty, aby minimalizovali kontakt mezi pacienty nakaženými koronavirem a lékaři.

- Milánští soudci zavedli mimořádnou správu nad firmou Uber, která vykořisťovala imigrantské řidiče v rámci dodávek jídla během uzamčení země.

- Indie zaznamenala rekordní nárůst infekcí o 7964. Celkem je v Indii registrováno 173 763 nákaz a 4971 úmrtí. Premiér Narendra Modi apeluje na obyvatelstrvo, aby dodržovalo karanténu.

- Afghánistán zaznamenal přes noc 866 nových nákaz. Celkem je v Afghánistánu registrováno 14 525 nákaz a 249 úmrtí. Více než 60 procent testů za posledních 24 hodin bylo pozitivních.

- Počet mrtvých v Brazílii překonal počet mrtvých ve Španělsku, Brazílie je nyní pátou nejpostiženější zemí. Celkem je v Brazílii registrováno 27 878 úmrtí.

- Britští vědečtí poradci vlády varují před uvolňováním uzamčení země, s tím, že počet infekcí a úmrtí je v Británii stále ještě příliš vysoký. Počet každodenních úmrtí v Británii je stále více než 300.

- Celkový počet registrovaných nákaz na koronavirus na světě přesáhl 5,8 milionu. Nejméně 363 210 lidí zemřelo. V USA je asi 30 procent těchto případů, v Brazílii 7,2 procent, v Rusku 6,6 procent, v Británii 4,7 procent, ve Španělsku 4,1 procenta a v Itálii 4 procenta.

- Rusko zaznamenalo největší denní nárůst úmrtí, 232 za posledních 24 hodin. Celkem v Rusku je oficiálně registrováno 4374 úmrtí. Rusko má třetí nejvyšší počet nákaz po USA a Brazílii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí prúběžné zpravodajství ZDE

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ve Spojených státech se přes noc konaly další velké protesty

30. 5. 2020

čas čtení 1 minuta


Guvernér Minnesoty Tim Walz hovořil v noci z pátku na sobotu o protestech:

"Toto není o Georgově smrti, je to o nespravedlnostech, které jsou reálné, je to o chaosu." Dodal, že jeho prioritou je ochraňovat životy, majetek a udržovat zákonnost. Dodal, že k stejným scénám dojde zítra, pokud se nic nezmění.

- Derek Chauvin, bývalý policista z Minneapolis, který byl zaznamenán na videu, jak tlačí kolenem na krk George Floyda, který posléze zemřel, byl obžalován z vraždy třetího stupně a ze zabití.

- Primátor Jacob Frey zavedl v Minneapolis zákaz vycházení na 20. hodinu, který demonstranti ignorovali.

- Pentagon vydal mimořádný příkaz, který vyvolává otázky o možné přitomnosti armády v Minneapolis v nadcházejících dnech.

- Protesty ve Washingtonu vedly ke krátkodobému uzamčení Bílého domu. Demonstranti venku byli v potyčkách s tajnými agenty na barikádách až do časných ranních hodin v sobotu.

- Demonstranti poškodili ústředí televize CNN v Atlantě a zapálili policejní automobil. Guvernér Brian Kemp tam vyhlásil mimořádný stav a aktivoval Národní gardu v Georgii.

- V Brooklynu se střetli demonstranti s policií. Jeden státní senátor a jeden člen státního parlamentu dostali pouta a policie na ně zaútočila pepřovým sprejem.

- V Louisville v Kentucky, kde demonstranti zapálili soudní síň, policie střílela na reportérku a jejího kameramana během živého vysílání.


- V Kalifornii demonstranti uzavřeli čtyři dálnice: dvě v Oaklandu, jednu v San José a jednu v Los Angeles.

- Devatenáctiletý chlapec byl zastřelen v Detroitu, v Michiganu, když někdo mnohokrát střílel do davu demonstrantů.

Zabíjení černých Američanů: Ochromená pandemií, nezaměstnaností a hněvem vůči policii, Amerika se propadla do krize

30. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Globální pandemie už usmrtila více než 100 000 Američanů a způsobila nezaměstnanost 40 milionů osob. Znovu vypukly na celé řadě míst v USA protesty - některé násilné - proti zabíjení černošských Američanů americkou policií.

Donald Trump mezitím vede válku proti Twitteru, útočí na své politické oponenty, kritizuje volební praxi, kterou sám používá, a navrhuje, aby demonstranti, kteří rabují, by měli být stříleni.

Trvalá politická nefunkčnost a rasová nerovnost USA vyšly znovu tento týden jasně najevo: počet mrtvých na koronavirus přesáhl 100 000 a Američanům bylo znovu připomenuto, že policie usmrcuje velké počty černošských občanů. Celkem vytvářejí události deprimující obraz národa v krizi: národa, zjizveného násilím proti jeho občanům, ochromeného smrtící chorobou, která se dál šíří nezvládnuta, a zděšeného drtivou ranou jeho ekonomice, píše list Washington Post.

"Nitky našeho občanského života by se mohly začít trhat, protože všichni žijí na sudu prachu," konstatoval historik a profesor na Rice University Douglas Brinkley.

Dva roky kriminálu za dvě koblihy?

30. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Odsouzený je člověk bez domova. Stát se bezdomovcem se může přihodit úplně každému z nás.

Životní karamboly si nevybírají. Jistě, krást se nemá: zkuste si sami sebe představit jako člověka bez domova, který má hlad až šilhá. Bez prostředků, nikdo vám nic nedá ani nepůjčí. Co byste dělali, ze dvou možných voleb: a) jít tiše do křoví umřít hladem, b) šlohnout někde jídlo?

Bezdomovectví není vina, bezdomovectví je trest sám o sobě.

V Česku se pořád neví, kolik lidí na koronavirus zemřelo

30. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Lidé v ČR si sundali roušky a nebezpečně se domnívají, že pandemie skončila. Je to proto, že podle oficiálních údajů je počet nakažených jen asi 8000 a počet mrtvých jen kolem tří set. Někteří  lékaři se vyjadřují v médiích, že vlastně koronavirová pandemie žádnou krizí není, a dokonce se vyskytují "názory", že strach z pandemie je prý jen "hysterií médií".

Situace je jiná. Jediným způsobem, jak přesněji zjistit, kolik lidí umírá na koronavirovou pandemii, je mít k dispozici přesné statistické údaje o počtech úmrtí v krizových týdnech, tedy v dubnu a v květnu 2020, a srovnat je s průměrnou úmrtností za předchozí roky. Rozdíl mezi těmito údaji jsou tzv. "přebytečná úmrtí" a jasně z nich vyplývá, co způsobuje pandemie.

Vážným problémem je, že Český statistický úřad spolehlivé údaje o počtech úmrtí za duben a květen 2020 nemá. Nikdo neví, kolik lidí zemřelo v Česku v domovech důchodců a v jiných pečovatelských institucích.

Průběžné zpravodajství:

Trump přerušuje veškeré styky se Světovou zdravotnickou organizací

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29. 5. bylo v ČR registrováno  9180  nakažených, v nemocnici bylo 140 osob a 319 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 29.5. znovu 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


- Desetitisíce britských občanů zahltilY emailové stránky britských poslanců stížnostmi na Johnsonova vrcholného poradce Dominica Cummingse, který v březnu a v dubnu porušil předpisy karantény, Johnson ho však odmítl vyhodit. 117 poslanců obdrželo 31 738 jednotlivých emailů, často obsahující drastické osobní příběhy z období karantény. Pokud takovou míru stížností dostalo všech 650 britských poslanců, šlo by celkem o 180 000 stížností. ZDE 

- Donald Trump oznámil, že Spojené státy přerušují jakékoliv styky se Světovou zdravotnickou organizací.

- Farmaceutická společnost Sanofi suspendovala získávání pacientů nakažených COVIDEM-19 pro klinické testy hydrochlorochinu do doby, než se vyjasní, zda je lék bezpečný.

- Rusko zaznamenalo největší denní nárůst úmrtí, 232 úmrtí za posledních 24 hodin, celkový počet registrovaných mrtvých v Rusku je nyní 4374. Registrováno bylo také dalších 8572 nákaz, celkový počet nákaz v Rusku je 387 623. Rusko má třetí největší počet nákaz po USA a Brazílii.

Transparency International: O drzém střetu zájmů Andreje Babiše

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš bude v pondělí už podruhé projednávat kritizovaný návrh zákona, který v rozporu s evropskou směrnicí zásadně nahrává firmám vlastněným svěřenskými fondy. Tedy i premiérovu Agrofertu.

Na kontroverzní návrh zákona o evidenci skutečných majitelů upozornila už v lednu tohoto roku Transparency International.

Poprvé se vláda pokusila tuto novelu projednat v březnu v průběhu nouzového stavu. Na jednání se nakonec díky veřejnému tlaku ze strany médií, široké veřejnosti a TI nedostala.

Teď se dostává opět do hry, v původní podobě, a to i přes zásadní kritiku ze strany Legislativní rady vlády, médií a protikorupčních organizací.

Proto TI volá po kvalitním návrhu zákona, který napravuje kritizované body a nevytváří prostor pro zneužívání.

Obrovské protesty v USA proti vraždění černochů

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Propuštěný policista Derek Chauvin, který usmrtil kolenem George Floyda, byl nyní obžalován z vraždy třetího stupně a byl zatčen.

V pátek brzo ráno zatkla policie v Minnesotě černošského reportéra televize CNN při živém vysílání z místa nepokojů během jeho reportáže. Zatkla celý tříčlenný televizní štáb, neuvedla žádné důvody zatčení. Později byli novináři propuštěni, guvernér Minnesoty se jim omluvil. ZDE



* * *

Ve Spojených státech probíhají už třetí den rozsáhlé protesty proti policejní brutalitě vůči černochům. Vyvolala je smrt šestačtyřicetiletého černocha George Floyda, jehož bělošský policista srazil k zemi klekl mu na krk a ignoroval jeho varování, že nemůže dýchat. Floyd se do několika minut udusil. Policisté, kteří se účastnili tohoto brutálního incidentu, byli od policie propuštěni, avšak, pozoruhodně, nebylo proti nim zahájeno trestní stíhání.

V poslední době dochází v USA k četnému zabíjení černochů, například nedávno zastřelili dva běloši černošského mladíka, který prostě jen šel běhat.

Ve jménu konstrukce národa (a jeho vládnoucích elit) si tenhle vir a hranice ještě ponecháme

29. 5. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 

Babišovo Česko se stále více soustřeďuje na posilování národnostních mýtů nejenom na úrovni politických prohlášení, ale i na úrovni běžné administrativy.

S postupným rozvolňováním některých opatření zamezujících šíření viru Covid-19 zjišťují rodiny mnoha Čechů žijících po Evropě podmínky, za jakých mohou navštívit své rodiče, sourozence, prarodiče a další příbuzné v ČR. Mezi ně patří těžko uvěřitelné paradoxy, kdy jsou rodiny tříděny na základě příslušnosti k českému státu.

Tedy, že Česko manželům, manželkám, kteří jsou jiné evropské národnosti (unijní, anebo neunijní) než jejich protějšky a děti, a nemají české občanství, vstup na své území nepovoluje.


Koronavirus: Třiatřicetihodinová cesta z Budapešti do Varšavy

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Normálně by člověk letěl hodinu, anebo by jel vlakem přes noc. Jenže polská letiště jsou uzavřena, a česká a slovenská hranice také. Takže to byl delší výlet, píše středoevropský reportér deníku Guardian Shaun Walker. Vyjel jsem z nádraží Budapest Keleti v pondělí v poledne...


Vzkaz v zinkové rakvi

29. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ve Spojených státech se v posledních dnech stále častěji přetřásá otázka způsobilosti Donalda Trumpa k výkonu prezidentské funkce ZDE. Nejde už jen o to, že si oranžový Donald opět "polepšil" a běžně produkuje už více jak dvacet lží či nesmyslů denně ZDE, ale že kromě velkovýroby volovin a hraní golfu už nezvládá prakticky nic jiného. Může snad osoba neschopná soustředěně pracovat byť jen hodinu denně zastávat nejvyšší mocenskou funkci ve státě?, ptá se stále více lidí. Trumpovu "práci" už nyní neschvaluje takřka 54 % Američanů ZDE.

Konec, ať jdou všichni do prdele! Tohle je konec! řve Bolsonaro proti Nejvyššímu soudu a parlamentu

29. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Už to není otázka "jestli", ale "kdy" se uskuteční v Brazílii puč, říká Bolsonarův syn...


Populistický křesťanský ultrakonzervativní brazilský prezident Jair Bolsonaro stále ještě vede donkichotský boj proti všem demokratickým institucím a připravuje vojenský puč. Jeho syn Eduardo, známý jako 03, poslanec dolní komory parlamentu, prohlásil na videu, že nejde o to, jestli dojde k pokusu zlkikvidovat parlament a Nejvyšší soud, ale jde o to, kdy k tomu dojde.

Stalo se to poté, co Federální policie na žádost Nejvyššího soudu provedla razie v domovech asi desítky bloggerů, podnikatelů a politiků, kteří jsou údajnými spolupracovníky protizákonné továrny lživého zpravodajství, známé jako Gabinete do Ódio (Úřad nenávisti), v jehož čele stojí Carlos Bolsonaro, syn známý jako 02.

Británie se dále přiblížila banánové republice: Johnson zabránil novinářům, aby se ptali vědeckých poradců na Cummingse

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Na čtvrteční tiskové konferenci zabránil Boris Johnson dvěma nejvyšším vědeckým poradcům britské vlády, aby novinářům odpověděli na otázky, zda Johnsonův poradce Dominic Cummings porušil karanténní předpisy, když se vydal v březnu s rodinou automobilem na vzdálenost více než 400 km do severoanglického Durhamu.

Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Hongkong je ztracen

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Pokud Čínu nečekají vážné následky za útok na občanské svobody v Hongkongu, vojenský útok na Tchaj-wan je pouze otázkou času, varuje Alexander Görlach.

Indii postihla padesátistupňová vedra

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Indii postihla vlna veder, při nichž teploty místy dosahují padesáti stupňů Celsia a hlavní město zaznamenává nejteplejší květen za takřka dvě dekády, informuje Aishwarya Kumarová.

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 100 000, americké státy ruší karanténu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Spojené státy zaznamenaly více úmrtí na koronavirus než jakákoliv jiná země na světě, oficiální počty mrtvých jsou však hrubě podhodnoceny


Současný počet oficiálně zaznamenaných mrtvých na koronavirus v USA je 100 047. Před nedávnem se vyjádřil Donald Trump, že 100 000 mrtvých by bylo "odporné", ale tvrdil, že akce jeho vlády zabránila daleko většímu počtu mrtvých.

14 procent Američanů zná někoho, kdo na koronavirus zemřel, píše Washington Post a pokračuje:

"Těchto 100 000 lidí nejsou bezejmenná čísla, ani to nejsou většinou slavní lidé. Drtivou většinou byli staří - v některých státech byly téměř dvě třetiny mrtvých starší 80 let. Jsou to disproporčně chudí, černoši, lidé z Latinské Ameriky. Mezi mladšími obětmi to bylo mnoho lidí, kteří dělali práci, která umožňovala ostatním zůstat doma, mimo dosah viru. Drtivou většinou zemřeli sami, zanechali za sebou rodiče a sourozence a milence a přátele s posledními vzpomínkami nikoliv obětí a šeptané lásky, ale miniaturních záběrů na počítačové obrazovce, plechových hlasů v telefonu a dlaní tisknutých na okno. Úmrtí těchto 100 000 lidí má podivně malý dopad v zemi s dlouhou historií poct vůči padlým a vzpomínání na ně.

Virus si nevyhledával jen mrtvé. V Marylandu, kde byly o minulém svátečním víkendu plné pláže lidí, byla celá polovina úmrtí na koronavirus lidé od 20 do 49 let. Avšak drtivá většina mrtvých byla starší 50 let. Nejvíce virus zasáhl pečovatelské domovy. Disproporčně vysoké počty úmrtí jsou také mezi zdravotníky."  ZDE 

K bludům, nebezpečně šířeným v Česku, že vražednost COVIDU-19 se přehání

28. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Foto: Statistické údaje o počtu mrtvých jsou ZDE

Česká republika měla velké štěstí, že zavedla karanténní opatření relativně velmi brzo, a zlikvidovala mezinárodní turistický provoz. Vede to k tvrzení některých neodpovědných zdravotnických činitelů v Česku, že se nebezpečí COVIDU-19 přehání, že stejně zemřeli jen staří a už nemocní lidé. Kromě toho, že je to obscénní ostrakizace starších občanů ve společnosti, kteří mají stejné právo na život a péči jako mladí, je to také nesmírně zavádějící.

Neuvěřitelně, televize BBC se omluvila za odvysílanou kritiku Borise Johnsona

28. 5. 2020

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Moderátorka publicistického pořadu Newsnight Emily Maitlis ve čtvrtek uvedla, že po kritice svého vystoupení v úterním pořadu Newsnight požádala ve středu o den volna, že nebyla z pořadu odstraněna. Poděkovala veřejnosti za vlnu podpory. Veřejnost, celý tým pořadu i další novináři v BBC se za Maitlisovou stoprocentně postavili a pohlížejí velmi kriticky na kritiku Maitlisové od managementu BBC. Management BBC konstatoval, že "zatímco pořad obsahoval férovou, racionální a spolehlivou novinářskou práci" měl "více objasnit, že úvod pořadu od Maitlisové byl shrnutím otázek, které bude zkoumat, se všemi doprovodnými důkazy, během následujícího pořadu."  ZDE 

* * *

Moderátorka Emily Maitlis byla  odstraněna ze středečního večerního publicistického pořadu televize BBC Newsnight poté, co v úvodu k tomuto pořadu v úterý kritizovala Borise Johnsona. Její úvodní prohlášení, které jsme vydali včera ZDE, zhlédlo mezitím téměř 5 milionů lidí, daleko více, než kolik sleduje v televizi pořad Newsnight.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivosti, pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.




Manažeři televize BBC se za toto úvodní prohlášení Maitlisové omluvili, prý "porušilo zásady nestrannosti".

ÚZIS alias Rádio Jerevan

28. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) alias Rádio Jerevan hlásí: 60 procent obětí nákazy covid-19 zemřelo primárně na jiná onemocnění.

Rádio Jerevan na dotaz posluchačů upřesňuje: ne, nejsou to přesná čísla, jsou to odhady rádia Jerevan. (Na čem jsou odhady postaveny, jak jsou přesné, rádio Jerevan již neodpovědělo).

Na další dotaz posluchačů, zda by tito lidé zemřeli, i kdyby neměli Covid, Rádio Jerevan odmítlo odpovědět.

Pozor na bludy ohledně brzkého otevírání škol

28. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Je nutno korigovat některé bludy pana Lukáše Krause ohledně brzkého otevírání škol.  Pan Kraus píše "Nejvíce jsem byl naštvaný kvůli uzavření škol. Podle mého soudu k tomu neexistoval prakticky žádný důvod."

Pan Kraus má plné právo na "svůj soud", odpovědné médium však musí informovat, že soud pana Krause je čistě subjektivní.

Četné studie prokázaly, že zatímco děti a mladí lidé drtivou většinou nemají vážný průběh koronavirového onemocnění (drtivá většina je jich asymptomatických, i když několik stovek dětí propadlo vážné, všeobecné nákaze organismu), děti jsou úplně stejnými šiřiteli nákazy jako kdokoliv jiný.

Čeho se vyvarovat při druhé vlně?

28. 5. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 5 minut

Nastal pomalu čas na rekapitulaci první vlny Covidu-19. Nejvíce jsem byl naštvaný kvůli uzavření škol. Nejen podle mého soudu, ale i podle norského institutu veřejného zdraví FHI a celé Skandinávie k tomu neexistoval prakticky žádný důvod. Už 12. března FHI ve své analýze pro norskou vládu uvedl, že se zavření škol v této fázi nedoporučuje, přesto je norská vláda zavřela. 27. března virologové z FHI vládě napsali, aby co nejrychleji školy otevřela. Ztráty dětského potenciálu jsou obrovské: čítají až 12 miliard norských korun měsíčně, integrační politika se zastavila, zvedla se míra stresu u dětí. Více než čtyřnásobek dětá nyní volá na tísňové linky. 21. dubna FHI v další zevrubné analýze napsal, že opětovné otevření škol není rizikem a že úloha dětí při šíření Covidu-19 je minimální, zatímco zdravotní riziko se blíží nule.

29892

Radostná budoucnost

28. 5. 2020 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Administrace, správcovství IT, bezpečnost práce, požární bezpečnost, podniková ekologie, zdravotní prevence. Ale třeba také politika.

Když lidé v (nejen) těchto oborech dělají svoji práci dobře, sotvakdo to ocení. Všechno funguje, profylaxe není na první pohled patrná a cokoli v ní umoříte, na fasádu se nedostane. Měsíční nárůst obratu to nepodpoří, ani jiné výkonnostní ukazatele. Jen to spotřebovává nejrůznější zdroje. A vždy se najde chytrák, který na tom bude chtít ušetřit, protože to nepřináší viditelné výsledky. Jen ty na první pohled neviditelné.

 

Průběžné zpravodajství:

V Kolumbii vynalezli nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

28. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Kolumbijský vynález: Nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9086  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 28.5. 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


 - V Británii dále sílí zuřivost veřejnosti a dokonce i konzervativních poslanců nad tím, že Boris Johnson odmítá propustit svého vrcholného poradce Cummingse, který porušil předpisy karantény. Televize BBC však lže, že "kritika už slábne". Více než 60 (!) konzervativních poslanců odmítá poslechnout výzvy Borise Johnsona, aby přestali upozorňovat na Cummingsův případ. Ve středu odpoledne vystoupil Johnson před parlamentním výborem čelných představitelů Dolní sněmovny, nebyl schopen odpovídat věcně na žádné konkrétní otázky týkající se vládních opatření proti koronavirové pandemii a na tvrdou kritiku jeho "nepochopitelné" obhajoby Dominica Cummingse několikrát opakoval, že "lid si přeje", aby se tím poslanci už nezabývali. Lid si naopak přeje, drtivou většinou, aby byl Cummings vyhozen. ZDE 

- Globální počet nákaz se blíží téměř 5,7 milionu, počet registrovaných úmrtí je 354 944. Obě čísla jsou výrazně podhodnocena.

- Světová zdravotnická organizace vyjádřila vážné znepokojení nad obrovským nárůstem nákaz v Jižní Americe.

- Kolumbijští designeři vyrobili postel z tvrdé lepenky, která se lehce dá proměnit v rakev. Vzhledem k obrovskému počtu nákaz a mrtvých v Jižní Americe se vynález hodí.

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zdravotnický systém v Jemenu se kvůli pandemii zhroutil

28. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Organizace spojených národů tvrdí, že exploze nových případů nemoci Covid-19 v Jemenu posunula již tak přetížený systém zdravotní péče za hranici zlomu.

„Situace je velice znepokojující. Mluví se o tom, že zdravotnický systém v Jemenu se ve skutečnosti zhroutil. Hovoří se také o tom, že zdravotníci musejí posílat zoufalé lidi pryč, protože nemají dostatek kyslíku, zatímco personál trápí nedostatek osobních ochranných prostředků,“ říká Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA).

Kanadské organizace chtějí bojovat za spravedlivější svět

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Téměř dvě stě kanadských organizací představilo základní požadavky na „spravedlivé zotavení“ společnosti v post-pandemické éře. Uvádějí, že kdyby svět pokračoval v setrvalém kurzu, bylo by zabráněno dalekosáhlé transformaci, jejímž cílem je důraz na „zdraví a blahobyt VŠECH bytostí a zachování ekosystémů“.

Spravedlivé zotavení, které by vládám a občanské společnosti umožnilo vybudovat lepší svět, obsahuje šest základních principů.

Izraelský premiér obviňuje soud ze spiknutí a slibuje, že ukradne třetinu Západního břehu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Izraelský zpravodajský kanál i24 News uvedl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým spolupracovníkům z Likudu oznámil, že k plánované anexi jedné třetiny okupovaného Západního břehu, k níž by mělo dojít v červenci, přistoupí se „sjednocenou silou“ a „moudrostí“.

V neděli izraelský soud zahájil proces se staronovým premiérem, který je obviněn z korupce, úplatkářství a podvodu. Premiér před zahájením řízení obvinil žalobce, policii a soud z toho, že proti němu vedou spiknutí, aby ho mohli odvolat z funkce, a zmařit tak to, co nazval vůlí lidu. Netanjahuova strana Likud ve volbách získala asi čtvrtinu křesel v parlamentu a ani se svými politickými spojenci nedokázala vytvořit většinovou vládu, píše Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Británie: Skandál arogantního Johnsonova poradce vedl k drastickému poklesu Johnsonovy popularity

27. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Foto: Pokles popularity Borise Johnsona. Středeční Financial Times. 

Výše uvedený graf ukazuje, že popularita britského premiéra Borise Johnsona od pátku minulého týdne poklesla o 20 procent a dosáhla bodu -1 procento (je to součet procent občanů, kteří Johnsona podporují, proti občanům, kteří ho odmítají).

Dochází k tomu proto, že Johnson odmítá odvolat svého vrchního poradce Dominica Cummingse, o němž vyšlo najevo, že koncem března, kdy platila nejpřísnější karanténa na vrcholu koronavirové pandemie, Cummings několikrát porušil vládní předpisy a odjel se svou manželkou, trpící příznaky nákazy koronavirem, z Londýna na vzdálenost více než 400 km na farmu svých rodičů v severoanglickém Durhamu. Jeho svědectví, přednesené na pondělní tiskové konferenci v růžové zahradě úřadu premiéra v 10 Downing Street vedlo k tomu, že se nedůvěra britské veřejnosti vůči Cummingsovi a Johnsonově vládě, jejíž členové Cummingse neustále nekriticky hájí, ještě prohloubila.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivost,i pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.



Jak píše novinářka Pippa Crerar z deníku Daily Mirror, středeční vydání britských deníků naznačují, že krize pokračuje. Znepokojení nad tím, že Cummings nebyl propuštěn, vyjadřují především řadoví konzervativní poslanci, kteří jsou zahlceni stovkami protestních emailů od svých voličů:

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

S drzostí opice

27. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká vláda žaluje Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací Agrofertu, který "nevlastní" premiér Andrej Babiš ZDE. Přitom Polsko, Maďarsko a Česko již v dubnu v tichosti prohrály soudní spor s EK o migrační kvóty ZDE - a ani v novém případě nelze v poslední instanci očekávat podstatně odlišnější výsledek. Předpokladem Babišovy vlády je nicméně v zahraničních vztazích stejně jako doma, že vždy výhradně čerpá výhody, vyhýbá se povinnostem a nenamáhá se dodržovat platná pravidla.

Zapomenuté oběti koronaviru

27. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Tisíce dětí po celém světě mohou každý den zemřít v důsledku dopadu pandemie na zdravotnické systémy, upozorňuje Jonathan Gornall.

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30599

Pandemická propaganda a globální krize demokracie

27. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco zaznamenáváme více jak 4,5 milionu potvrzených nakažení a přes 300 000 mrtvých, koronavirus za sebou zanechává zdevastované zdravotnické systémy, ekonomiky a společnosti. Jde o globální krizi, která představuje pro demokracie obzvlášť unikátní výzvu, napsal Haroro J. Ingram.

 15220

Twitter konečně začal jednat proti Trumpovi. Trump zuří

27. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Donald Trump pohrozil, že bude sociální sítě "silně regulovat", "anebo je uzavře", poté, co Twitter umístil varování pod dva Trumpovy lživé tweety. ZDE    Jeho exekutivní příkaz by mohl sociální sítě učinit odpovědnými za materiály, které na nich zveřejní uživatelé. Mohl by také požádat regulační orgán FCC, aby zkoumal, zda nějaká platforma sociálních sítí používá podvodných metod pro moderování materiálu. Bílý dům také chce vytvořit nástroj, jímž by občané mohli udávat případy cenzury na sociálních sítích americkému ministerstvu spravedlnosti. ZDE   


***

Twitter poprvé v úterý přidal informace k dvěma Trumpovým tweetům, v nichž Trump lživě tvrdil, že hlasování poštou by znamenalo "zfalšování" listopadových amerických prezidentských voleb.

Link, modrým písmem pod Trumpovým textem, označené vykřičníkem, naléhá na uživatele, aby si o této skutečnosti "zjistili fakta". Linky vedou na článek na serveru CNN, který informuje, že Trumpova tvrzení jsou lživá, a k seznamu věcných bodů, které shromáždil Twitter k nápravě Trumpových lží.
Jde o podstatnou změnu v postoji vedení Twitteru vůči Trumpovi. V úterý totiž došlo k zuřivé reakci veřejnosti na tweety, které Trump zveřejnil ohledně případu Lori Klausutisové, mladé ženy, která r. 2001 zemřela na komplikace nediagnostikované srdeční nemoci, zatímco pracovala pro Joea Scarborougha, floridského kongresmana. Scarborough je nyní moderátor televize MSNBC a Trump zveřejňuje falešné konspirační teorie o smrti Klausitisové a tvrdí, že za to může Joe Scarborough.

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Experti radí Rusům: Letní dovolenou raději neplánujte

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Od 1. června v Rusku začnou postupně otevírat sanatoria a za měsíc nato podle Státní dumy mohou začít přijímat turisty všechna ruská rekreační zařízení. Je tu však otázka: Je už dnes možné začít plánovat letní dovolenou? Podle všeho zatím je o tom nejlepší pouze snít. A předem platit přepravcům, agenturám a hotelům znamená brát na sebe velké riziko.

Rozhovor Britských listů 276. Čeští pravičáci jsou líní myslet

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirová pandemie je komunistické spiknutí, jehož cílem je ovládnout svět a zničit lidskou práci a lidskou svobodu. To je obsahem oficiálního prohlášení, které tento týden vydal brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo a které rozšířil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten vyzývá občany, aby nedodržovali uzamčení země, aby normálně chodili do práce a po ulicích a proti karanténním opatřením se vzbouřili. Je revoluce populistických ultrapravičáků jako Bolsonaro, Trump, Orbán, Duterte či Klaus důsledkem lenosti ultrapravice a jejích stoupenců na sociálních sítích myslet? A bude nutno, nemáme-li zničit svou existenci, v budoucnu změnit pojetí demokracie? O tom mluví Jan Čulík s brazilským novinářem a sociologem Fabianem Golgem v tomto Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
49612