Trump bude věznit rodiny společně

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Po zuřivé celostátní reakci v USA proti Trumpově politice odebírání malých dětí od uprchlíků Trump nyní zdá se ustoupil a vyjádřil se, že "budeme zadržovat rodiny společně". Dodal však: "Musíme však i nadále udržovat tvrdost, nebo naše země bude přeplněná lidmi, zločiny, všemi věcmi, které nepodporujeme a nechceme."




U soudu v Texasu začínají soudní procesy s prvními desítkami imigrantů, kteří překročili hranici do USA. Ve skutečnosti však nespáchali žádný trestný čin, neboť překročit hranici a žádat o azyl má právo každý.

Deník Washington Post upozorňuje, že Donald Trump v posledních dnech stále více a častěji veřejně lže.  Za 497 dní svého prezidentství rozšířil Trump 3251 lživých nebo zavádějících tvrzení - v průměru 6,5 lží denně.

Za poslední týden se Trumpova lhavost zintenzivnila jak do počtu, tak to závažnosti témat. Trump lhal o údajně zvyšující se kriminalitě v Německu, v důsledku příchodu uprchlíků, zatímco se v Německu kriminalita drasticky snížila, lhal o vyšetřování, které vede proti Trumpově předvolební kampani Robert Mueller a lhal i o svém kontroverzním opatření odebírat malé děti imigrantům přicházejícím do USA přes mexickou hranici.

Psychologové upozorňují, že opakování lží je velmi efektivní, protože občané začínají opakovanou lež považovat za pravdu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Byly to CIZINECKÉ děti, takže to nevadilo...

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

"A vlk ty děti sežral a pak vyplivl jejich kosti. Ale byly to cizinecké děti, takže to nevadilo..."

Toto je autentický kreslený komentář Dr. Seusse, který v roce 1941 kritizoval  americké rozhodnutí nepouštět do USA židy prchající z Německa před Hitlerem. Všimněte si, co má matka čtoucí pohádku napsáno na košili...

Právníci a zdravotníci, kteří navštívili vazební střediska pro děti tzv. "křehkého věku" svědčí o tom, že viděli místnosti plné brečících dětí předškolního věku.

"Jak je možné, že se oni rozhodli věznit v institucích tak malé děti? Musím říct, že to prostě vůbec nemůžu pochopit," sdělil listu Boston Globe Kay Bellor, viceprezident programů Luteránské služby pro imigraci a pro uprchlíky. "Oni vězní batolata."

Ano, některé vězněné děti jsou nemluvňata, konstatuje list Boston Globe.

Lékaři a právníci, kteří navštívili vazební střediska, uvedli, že jsou čistá a bezpečná, jenže děti - které nemají tušení, kde jsou jejich rodiče - jsou hysterické, silně brečí a zoufají si.

Alicia Lieberman ze sítě pro raná traumata na University of California poukazuje na to, že desítky let studií dokazují, že oddělení malých dětí od rodičů způsobuje trvalé emocionální poškození.

"Děti jsou biologicky naprogramovány, aby rostly nejlépe v péči rodičů. Když je to pouto porušeno, děti reagují na nejhlubší fyziologické a emocionální úrovni," varovala. "Jejich strach vyvolá množství stresových hormonů, které naruší neurální obvody v mozku, vyvolají vysokou míru úzkosti, způsobí, že častěji propadají fyzickým i duševním chorobám a poškodí jejich schopnost zvládat své emoce, důvěřovat lidem a zaměřit svou pozornost na činnost odpovídající jejich věku."

Trumpova vláda odebrala za poslední cca měsíc více než 2300 malých dětí jejich rodičům.

Trump vytváří svůj americký chalífát, a demokracie nemá proti tomu obranu

20. 6. 2018

čas čtení 5 minut



Vládní činitelé citující posvátný text na ospravedlnění represivní politiky - to my, kteří jsme vyrostli v arabském světě, dobře známe

Pro ty Američany, kteří jsou šokováni, že jsou zneužívány staré biblické texty požadující poslušnost vůči zákonům vysokými činiteli Bílého domu, od těch z nás, kteří jsme zažili úzkost nad tím, že jsou náboženské texty zneužívány k ospravedlňování zločinů proti lidskosti - jsme si jisti, že to je teprve začátek


Pokud by existovala učebnice pro diktátory, vláda Donalda Trumpa by nyní podle něho realizovala kapitolu "zneužijte náboženství". Minulý týden - a znělo to, jako že americký ministr spravedlnosti zakládá americký chalífát - citoval Jeff Sessions bibli, aby tím ospravedlnil rozhodnutí svého ministerstva odebírat děti imigrantským rodičům na mexické hranici. Dal tím najevo své přesvědčení, že Bůh podporuje nynější americkou vládu, píše Nesrine Malik.

"Chci vám tu citovat apoštola Pavla, jeho jasný a moudrý rozkaz v Římanech 13, že lidé musejí poslouchat vládu, protože Bůh ji vytvořil k tomuto účelu." Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sanders pak k tomu dodala: "Mohu říci, že je velmi biblické vynucovat zákon. To se opakuje v bibli pořád."

My dnes máme v Americe vězení pro nemluvňata

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



I když, možná: Měli bychom klást tu vinu těm nemluvňatům, přece! Jestliže nemluvňata nechtěla být odebrána svým rodičům a poslána do vězení, neměla přelézt přes hranici! Nebrečte, nemluvňata, učinila jste své rozhodnutí, tak s tím musíte žít!

Jak činí ukradení tisíců dětí od jejich rodičů a jejich umístění do klecí Američany bezpečnějšími? Lidi mají skutečně pocit, že je ohrožují malé děti? Existuje vlna zločinnosti, kterou páchají nemluvňata, o níž jsem dosud jaksi neslyšel?



Rozhovor Britských listů 169:

Má smysl dělat absurdní divadlo o Jiřím Ovčáčkovi?

15. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s Petrem Michálkem, ředitelem Městského divadla ve Zlíně, o jeho divadelních inscenacích o Jiřím Ovčáčkovi a o další jeho práci. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. června 2018.

Ve Světový den uprchlíků schválilo Maďarsko protiuprchlické zákony

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Maďarský parlament schválil sérii zákonů, které kriminalizují každého jednotlivce či skupinu, která nabídne pomoc uprchlíku či imigrantu při žádosti o azyl. Zákony omezují schopnost nevládních organizací jednat v případech žádostí o azyl a byly schváleny jako akt rebelie proti Evropské unii a proti lidskoprávním organizacím.

Podle zákona, který se oficálně nazývá "Stop Sorosovi" budou osoby či organizace, které pomůžou imigrantům získat v Maďarsku azyl, odsouzeny do vězení.

V anglické nemocnici usmrtili zdravotníci 650 pacientů

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Jane Bartonová, která přes deset let s vědomím ředitelů nemocnice zabíjela pacienty morfiem

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt se ve středu "omluvil" v Dolní sněmovně rodinným příslušníkům 650 starších pacientů, kteří byli v letech 1989-2000 v nemocnici v Gosportu zdravotníky usmrceni záměrným předávkováním morfia.

Rodinní příslušníci si léta stěžovali, ale nikdo jejich stížnosti nebral vážně. Před používáním záměrně nebezpečných dávek morfia varovaly i zdravotní sestry, pracující v této nemocnici, ale ani jejich stížnosti nikdo nebral vážně, byly považovány za kverulantky.

Populisté straší migrací, která se ale téměř úplně zastavila

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Populisté jako Salvini, Orbán a Seehofer založili svou strategii a svou rétoriku na tvrzení, že počet migrantů přicházejících do Evropy zůstává na úrovni z r. 2015. Avšak od roku 2015 migrace poklesla o 90 procent, částečně v důsledku kontroverzních opatření zavedených evropskými politiky, na něž tito populisté útočí:


Proti nesystémovému propouštění v Českém rozhlase

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva



Odborová organizace Českého rozhlasu a další pracovníci Českého rozhlasu jasně odmítli chystané hromadné propouštění. Členové odborů i neorganizovaní pracovníci na dnešní mimořádné schůzi představili Otevřený dopis proti nesystémovému propouštění zaměstnanců ČRo v tomto znění:

Už zemřelo nejméně 34 361 uprchlíků. Počet stále roste

20. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Dnes je Světový den uprchlíků

 
Existuje velmi znepokojující pravda: Lidé umírají při pokusech dostat se do Evropy už více než dvacet let. Příběhy mrtvých shromažďuje holandská nevládní organizace United for Intercultural Action (v ČR je jejím zástupcem Mirek Prokeš). Touto organizací vydaný dokument - The List, Seznam,  vydal deník Guardian dnes, ve Světový den uprchlíků.

Vyplývá z něho, že lidé neumírají jen na moři. Umírají i ve vazebních střediscích, v azylových jednotkách a v centrech měst. Asi 400 uprchlíků spáchalo sebevraždu, více než 600 uprchlíků usmrtili jiní lidé.

Hlavním problémem, na který poukazuje The List, je že uprchlíci umírají už 25 let. Dokazuje to, že lidé, kteří dnes předstírají, že jsou tím šokováni, měli být šokováni už dávno," konstatuje  Thomas Spijkerboer, profesor migračního práva na Vrije Universiteit v  Amsterodamu.

V Evropě teď jde o všechno

20. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

V nové situaci jsou konflikty ultralevice s centristy zbytečným odváděním pozornosti


Rozhodujícím okamžikem pro budoucnost Evropy budou volby do Evropského parlamentu v květnu 2019. Při té příležitosti se ultrapravicové a populistické strany pokusí ovládnout Evropskou unii. Dramatické události za posledních čtrnáct dní, v Německu a v Itálii, jsou jen předzvěstí nadcházejícího konfliktu, píše Natalie Nougayrede.

Otázka migrace je začátkem velkého evropského konfliktu dvou různých pojetí politiky: liberálnědemokratické, otevřené společnosti oproti uzavřené pevnosti Evropa, iliberální a nesnášenlivé. Vítězství iliberalismu by hrálo do rukou protievropským předákům ve Washingtonu a v Moskvě, kteří by měli prospěch ze vzniklého chaosu, který silně podporují.

Jak aktuální: Předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo z toho bude mít prospěch

20. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

"Víte, my lidé se nerodíme s předsudky. Ty předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo něco chce. Pamatujte si to, až zase uslyšíte takovéto řeči. Někdo z toho bude mít prospěch. A vy to nebudete. "



1943. Americké ministerstvo války vydalo tento film, aby se Američané měli na pozoru před fašisty.  Je děsivé, jak je to aktuální dnes, viď, Miloši Zemane:



"Já náhodou znám fakta. Přátelé. Já jsem jen obyčejný Američan. Ale jsem americký Američan. A z některých věcí, které vidím v této naší zemi, se mi pění krev. Vidím tady cizince, kteří mají peníze. Vidím negry, kteří mají zaměstnání, která patří mně a vám. A říkám vám: Jestliže dovolíme, aby se tyhle věci děly dál, co se stane s námi, skutečnými Američany?"

Muž: "Tyhle řeči jsem už slyšel. Nikdy jsem ale nečekal, že je uslyším v Americe."

"Pravda o negrech a o cizincích. Pravda o katolické církvi!"

Muž: "Vy tomu, co říká, věříte?"

Druhý muž: "Nevím. Zdá se mi to rozumné."

"A já vám říkám, přátelé! Nikdy nebudeme moci tuto zemi považovat za svou vlastní, dokud to nebude země bez negrů. Bez cizinců. Bez katolíků. Bez svobodných zednářů."

Druhý muž: "Zednářů? Zedníků? Co je špatného na zednících? Já jsem zedník. Ten člověk mluví o mně!"

Muž: "A to už je něco jiného, že?"

"To jsou vaši nepřátelé! To jsou lidé, kteří se snaží ovládnout naši zemi! Teď je znáte. Víte, co představují. A  vy a já proti nim musíme bojovat. Zničit je, dřív než oni zničí nás."

Muž: "Než řekl zednáři, zedníci, vy jste byl ochoten s ním souhlasit."

Druhý muž: "Ano, ale on mluvil o - co ti druzí lidé?"

Muž: "My ale v téhle zemi nemáme žádné druhé lidi. My jsme Američané, my.

Druhý muž: "Ale co vy? Vy přece nejste Američan."

Muž: "Já jsem se narodil v Maďarsku, ale teď jsem americkým občanem. A já jsem viděl, co tyhle řeči dokáží způsobit. Viděl jsem to v Berlíně. Slyšel jsem tatáž slova, která jsme slyšeli dnes. Ale tehdy jsem byl hlupák. Myslel jsem si, že nacisté jsou šílení. Stupidní fanatici. Ale bohužel tomu tak nebylo. Víte, oni věděli, že nemají dost síly na to, aby porazili jednotný národ. Tak oni rozdělili Německo na skupinky lidí. Používali předsudky jako praktickou zbraň k ochromení národa. Samozřejmě, nebylo jednoduché to dokázat. Museli pracovat nesmírně usilovně, aby se jim to podařilo. Víte, my lidé se nerodíme s předsudky. Ty předsudky jsou pro nás vyráběny. Vyráběny někým, kdo něco chce. Pamatujte si to, až zase uslyšíte takovéto řeči. Někdo z toho bude mít prospěch. A vy to nebudete.

Téměř polovinu pracovních příležitostí zlikviduje automatizace

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nejohroženější je Slovensko, nejméně ohrožené jsou Norsko, Finsko a Nový Zéland. V ČR přijde o práci 45 procent lidí, nikdo se na to zde nepřipravuje.

K tomu:  

Bez radikální změny Česká republika zkrachuje 



Povede ožebračení v důsledku automatizace znovu k pokusům zavést komunismus?  


Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?  


ČR neinvestuje do inovací a není připravena na robotizaci   


Vychováváme děti pro minulost? 




Salvini chce vyhnat z Itálie tisíce Romů, jeho popularita stoupá

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Ultrapravičák Matteo Salvini chce z Itálie vyhnat tisíce kočovných Romů. Ignoruje kritiky, kteří varují, že Salvini realizuje protizákonnou strategii, která připomíná fašistickou minulost Itálie. Salvini zaznamenal velký růst podpory italských voličů za tři neděle, co je u moci. Požaduje registraci všech Romů a všichni neitalští Romové mají být z Itálie deportováni.

Salvini také na Twitteru pochválil, že komunální úřad, ovládaný jeho ultrapravicovou stranou Liga, zboural  v Turínu  "protizákonný" dům, který tam používali Romové, přestože byl za to odsouzen soupeřícími politiky a vysokým židovským představitelem.

Nebát se, nelhat a nekrást

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

To zas není tak složité, ne? Dá se to zvládnout?



Analýza filmů Věry Chytilové

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

V nejnovějším čísle akademického časopisu Studies in East European Cinema publikoval Jan Čulík delší článek o filmovém díle Věry Chytilové, realizovaném do roku 1989, "In search of authenticity: Věra Chytilová's films from two eras". Celé to číslo je věnované Věře Chytilové.

Časopis je bohužel, obscénně, přistupný jen za horentní poplatek. Avšak jako ústupek autorovi prvních 50 přístupů je zadarmo, takže koho to zajímá, článek, psaný v angličtině,  je ZDE

Tedy jen pro prvních 50 uživatelů, kteří se k němu proklikají.

Trump čelí ostré kritice za oddělování imigrantských dětí od rodičů

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Republikánská strana a americká veřejnost reagovala se zuřivou kritičností na Trumpovu strategii oddělování uprchlických dětí od rodičů na texaské hranici. Rodiny jsou děleny, proto, že Trump chce imigranty trestně stíhat za překročení americké hranice, i když to není trestný čin: imigrant má právo překročit hranici a požádat o azyl. Děti nemohou být zadržovány ve vazebních střediscích pro dospělé, proto jsou separovány od rodičů.

USA "odejdou z Rady OSN pro lidská práva"

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Trumpova administrativa se chystá oznámit odchod z Rady OSN pro lidská práva, hlavní mezinárodní instituce věnované lidským právům. Jde o zatím poslední případ amerického opuštění klíčové mezinárodní instituce.

HRW: Odchodem z Rady pro lidská práva OSN se USA obracejí zády k utrpení lidí v mnoha zemích světě

20. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Odchodem z Rady OSN pro lidská práva se USA obracejí zády nejen vůči OSN, ale i vůči obětem porušování lidských práv v mnoha zemích světa, včetně Sýrie, Jemenu, Severní Koreje a Myanmaru,


Angličané chtějí brexit, i kdyby se Británie rozpadla

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Pozoruhodně fundamentalistické názory zaznamenal v Británii průzkum lorda Ashforda. Do značné míry je to způsobeno maniakální euroskeptickou propagandou britského bulvárního tisku, jemuž nyní do značné míry ustupuje i rozhlas a televize BBC, které bez věcné korekce vysílají fantazie stoupenců brexitu, blouznících o obnovení "britského impéria" a "zlaté doby minulosti" (která nikdy nebyla), jež prý nastane po "osvobození od jha Evropské unie".  Informace, že brexit bude znamenat katastrofu, například pro leteckou dopravu, která ani nyní není po březnu 2019 zajištěna, a předpis, že evropský výrobek se musí skládat z 55 procent ze součástek, vyrobených v Evropské unii, což Británie už nebude, bude znamenat katastrofu pro britskou ekonomiku. To řadoví občané nevědí.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nechávat děti topit se v moři a zavírat je do klecí je hnus

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mohli bychom se prosím zbavit té představy že politikové a vlády jsou "pevní" vůči imigrantům a uprchlíkům? Není "pevné" nechávat děti, aby se topily v moři. Není "pevné" zavírat děti do klecí. Je to hnus.Jednoduše: hnus.


Akcie v Asii klesají, Trump vyhrožuje tarify na čínský dovoz v hodnotě 200 miliard dolarů

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Donald Trump nařídil americkému obchodnímu zástupci, aby připravil nové celní tarify na 200 miliard dolarů čínského dovozu do USA. Tarify mají být desetiprocentní a jsou nejnovějším kolem sílícího konfliktu ohledně velké obchodní nerovnováhy mezi oběma zeměmi. Trump nedávlo nařídil tarify ve výši 50 miliard dolarů  na čínské zboží za čínskou krádež autorských práv. Čína rychle zavedla vlastní tarify na americký import do své země.

Čína Trumpa obvinila z "vydírání" a uvedla, že nemá jinou možnost než se bránit "kvalitativními" i "kvantitativními" opatřeními. "Reakcí Číny je hájit zájmy země a jejího lidu," uvedla.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Už to začíná: Salvini začíná sestavovat seznamy Romů a "neregulérní" Romové budou z Itálie deportováni

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ultrapravicový italský ministr vnitra a šéf Ligy Salvini: "Požádal jsem o vytvoření seznamů Romů žijících v Itálii. Neregulérní z nich budou deportováni. Avšak, bohužel, Romy s italským občanstvím budeme muset nechat dál žít v Itálii."


Podívejte se: Takhle to vypadá v texaském vězení pro děti

19. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Je to sportovní den ve škole?  Letní tábor? A proč nesmíme vidět jejich obličeje a slyšet jejich hlas? ptá se reportér Channel 4 New Matt Frei. Protože tyhle děti jsou ve vazbě. Jsou zadržovány proti své vůli v obrovských klecích v tomto skladišti na hranici Texasu s Mexikem. Přikrývají se kovovou fólií. Odděleni od rodičů.

Za nynější politické strategie Donalda Trumpa jsou jejich rodiče nyní trestně stíháni, že překročili hranici Spojených států. Proto jsou děti a jejich rodiče vězněni zvlášť. Více než 2000 dětí bylo odděleno od rodičů a uvězněno za posledních šest týdnů - a počet roste. Účelem této strategie je odstrašení. Reakce: zuřivý hněv.



Svědek: Bushova i Obamova vláda se rozhodly, že jednu věc nesmějí dělat: a to oddělovat děti od rodičů.

Amnesty International: Trump používá mučení, Trumpovy tábory porušují mezinárodní zákony zakazující mučení

19. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Plačicí čtyřletý chlapec se loučí s otcem, než ho odebere rodičům a uvězní texaská pohraniční stráž

Organizace Amnesty International varovala v pondělí, že Donald Trump porušuje americké i mezinárodní zákony používáním "násilné" taktiky která "záměrně" způsobuje mentální utrpení imigrantským dětem, které jsou oddělovány od jejich rodin.


V prohlášení, zveřejněném v pondělí, označila tuto strategii Trumpovy vlády organizace Amnesty International jako "něco, nad čim se každému zvedá žaludek".

Bílý dům nese odpovědnost za válečné zločiny arabské koalice v Jemenu

Bianko šek k usmrcení statisíců lidí?

19. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Blízkovýchodní politickou agendu Trumpova kabinetu v první řadě charakterizuje naprosté opovržení lidskými životy doprovázené rozsáhlou destrukcí civilních oblastí, jak jsme mohli pozorovat především v syrské Rakká a iráckém Mosulu. Trumpova administrativa dala nyní zelenou Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii pro masivní vojenský úder na jemenský přístav Hudajdá, který kontrolují vzbouření Húsijové. Arabská koalice útočí na „jemenský Rotterdam“ navzdory četným protestům ze strany lidskoprávních organizací a OSN, jež varují, že ofenziva může ohrozit životy milionů lidí.

"Snaží se mě zlomit." Tři vysocí polští soudci čelí vládnímu zastrašování

19. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Tři vysocí polští soudci si stěžují na "státem vedenou kampaň zastrašování a šikanování", kterou proti nim vede polská vládní strana Právo a spravedlnost. Ta likviduje nezávislost polského soudnictví.

Od převzetí moci v roce 2015 dohlíží vládnoucí strana Právo a spravedlnost přímo na státní prokurátory a na soudní komisi, která jmenuje, povyšují a trestá soudce. Strana Právo a spravedlnost si také osobuje moc propouštět a jmenovat předsedy soudů, kteří mají v polském soudnictví výrazný vliv.

Kontroverzní zákon, který má donutit 40 procent polských soudců, aby odešli z funkce, má vejít v platnost 3. července.

Polští soudci, kteří rozhodují v politicky citlivých případech, anebo kteří vyjádřili odpor vůči hrozbě soudní nezávislosti, konstatují, že jim vláda často vyhrožuje disciplinárním řízením a dokonce trestním stíháním a v mnoha případech jsou terčem pomluv ohledně jejich údajné korupce. Politikové ze strany Právo a spravedlnost proti nim organizují nenávistné veřejné kampaně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

TYTO podmínky KSČM pro vstup do vlády jsou naprosto rozumné

19. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Podmínky KSČM pro podporu vlády (plus dnešní návrh do Sněmovny), mimo jiné:

- zákaz reklam na půčky občanům
- zvyšování minimální mzdy
- valorizace důchodů
- podpora výstavby obecních bytů
- návrat vodárenství do rukou státu a obcí (nikoli zestátněním, jak to zase "pochopili" mudrci z pravice, ale normálně zpětným odkupem)

Klidně mě usmažte na ohni pekelném, ale za mě je tohle zcela v pořádku a dobré. (Další komunistické požadavky už jsou docela hnusné, ale to teď dávám stranou). Jenomže - není toto náhodou standardní, úplně fundamentální a dokonale ukradená sociálnědemokratická agenda? Jistěže ano. A jaké jsou podmínky sociální demokracie? 1 Poche. A jakou životnost má sociální demokracie bez sociálnědemokratických témat? Tři roky do příštích parlamentních voleb.


Pozn. JČ: V Británii mají poskytovatelé finančních půjček veřejnosti zákonnou povinnost si ověřit příjem věřítele a ujistit se, že bude schopen půjčku splácet. Půjčky totiž nejsou nástrojem jak paraziticky ožebračit chudé lidi, ale službou pro bohaté.

Nedávno britská konzervativní vláda také zákonem snížila výši částky, kterou lze investovat do hazardních automatů, na maximum 2 liber (58 Kč). Bez tohoto omezení prohrajete miliony na hracích automatech do pár minut. Neexistence tohoto limitu také tvrdě postihuje chudé lidi. Kdypak bude toto omezení zavedeno v ČR?

Imigrační úředník: "Máme tady celý koncert. Ještě potřebujeme dirigenta"

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Tak reaguje v této audionahrávce texaský imigrační úředník na sbor malých dětí, plačících poté, co byly odebrány rodičům:



 Zdroj ZDE


"Tyto rodiny se záměrně rozhodly nechat si odebrat děti tím, že protizákonně překročily hranici Spojených států," vysvětlila americká novinářka Scottie Hughes v televizi BBC. Cílem této "politiky nulové tolerance" je ochránit americké občany.

Financial Times: "Imigrační vazební středisko". Uvnitř: "Jesle."





Pro stoupence czexitu: EU zablokovala "postranní" rozhovory, které měly umožnit letecký provoz do Evropy po brexitu

19. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Evropská komise nepovolí žádné "postranní" rozhovory mezi Velké Británií a úřady EU pro leteckou dopravu, jejichž cílem by mělo být odvrátit katastrofu, pokud nedojde k dohodě o brexitu.

Britský letecký průmysl začíná být velmi nervózní, vzhledem k tomu, že se blíží datum odchodu Británie z EU, 29. března 2019, a nikdo zatím nevyjednal nic ohledně toho, jak by měla  po tomto datu fungovat letecká doprava. Po 29. březnu 2019 přestanou být všechny letecké součástky, vyráběné v Británii, použitelné pro letadla provozovaná v Evropské unii. Podle evropských dohod také přestanou platit pilotní oprávnění britských pilotů.

Nesmysly v Pleslově plátku

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Genocida začíná nenávistnými slovy - která se v ČR netrestají, takže jsou normalizována

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Genocida nezačíná zabíjením: genocida začíná slovy - s rozvojem ideologie, která činí masové vraždění přijatelné.

Joseph Goebbels:

"A neúnavně na ně volat: Židé jsou VINNI! Židé jsou VINNI!"



Konec demokratické politiky v Čechách

18. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Stranické referendum ČSSD za nepříliš vysokého zájmu členů odhlasovalo účast ve společné vládě s Babišovým ANO - také proto, že Prahu přesvědčil slib postu ministra zahraničí pro Miroslava Pocheho. Pouhou hodinu po oznámení výsledků referenda už ale Babiš zařadil zpátečku a dal od Pocheho ruce pryč. Triumvirát Zeman, Filip a Babiš tedy Pocheho vládní ambice pohřbívá, jakmile už není třeba kvůli hlasování předstírat vstřícnost. Hlavní závěr? S Babišem naprosto nemá smysl uzavírat jakékoliv politické dohody, protože je nedodrží, pokud ho k tomu partner nemůže tvrdým vydíráním přinutit.

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) hlasovala proti propuštění umírajícího ukrajinského filmaře, vězněného na Rusy okupovaném Krymu

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



14. června přijal Evropský parlament rezoluci, která požaduje, aby ruské úřady okamžitě a bezpodmínečně propustily Olega Sencova a další protizákonně vězněné ukrajinské občany v Rusku a na Krymu.

Sencov je ukrajinský filmař, který žil na Krymu. Zústal tak po ruské okupaci a anexi Krymu. Krátce po anexi Krymu byl Sencov nuceně přijmot ruské občanství, byl zatčen, falešně obviněn z teroristické činnosti a odsouzen na dvacet let do vězení.

14. května 2018 zahájil Sencov trvalou hladovku požadující propuštění všech ukrajinských politických vězňů v Rusku a na Krymu - je jich více než 70. V těchto dnech Sencov umírá.

Jižní Texas: Děti, odebrané imigrantům, jsou drženy v klecích

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Ve starém skladišti v jižním Texasu čekají stovky dětí, odebraných rodičům, v klecích z kovového pletiva. 

V jedné kleci bylo 20 dětí. Poházené kolem byly lahve s vodou, pytlíky s brambůrky a fólie, na nichž mají děti spát. Jedna dospívající dívka sdělila humanitární pracovnici, že se stará o batole, jehož teta je něḱde jinde ve skladišti. Učí ostatní děti, jak batolatům vyměňovat plenky. 


Další lež od superlháře: Trump zaútočil na vládu Angely Merkelové

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Kriminalita v Německu výrazně klesá. Ale co je důležitější. Americký prezident chce svrhnout německou kancléřku. Je to bod obratu.





Donald Trump bezprecedentním způsobem zaútočil na vládu Angely Merkleové. Napsal na Twitteru, že "lid Německa se staví proti svému vedení, migrace otřásá už tak chabou berlínskou koalicí." 

V druhém tweetu Trump dodal: "Velká chyba, kterou udělali po celé Evropě, že dovolili vstup milionům lidí, kteří tak výrazně a násilně změnili jejich kulturu! Nechceme, aby se to, co se stalo v Evropě, stalo nám! 



Zveřejnil tyto tweety zrovna v době, kdy se Merkelové podařilo uzavřít s šéfem CSU dočasnou dohodu.
 

Nenecháme se poučovat od člověka, který zavírá děti do klecí, zní odpověď z Německa:





 


Další lež od superlháře, upozorňuje Andrew Stroehlein. Zločinnost v Německu je na nejnižší úrovni za posledních 30 let.
 


Zločinnost v Německu výrazně poklesla. Počet podezřelých z trestných činů mezi cizinci poklesl. Trump je zosobněním Hitlera a jeho pomahačů. Tohle neskončí dobře, dokud s tím Američané neskoncují. Německo nepřijde a Spojené státy nezachrání.



Čtyři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, spáchali po příchodu do Británie sebevraždu

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Alexandr Tekle, 18, mladík z Eritreji, jeden ze čtyř, kteří v poslední době v Británii spáchali sebevraždu v důsledku nepřátelského zacházení od britských úřadů

Vyvolává to vážné otázky ohledně toho, jak Británie zachází s uprchlíky, hledajícími útočiště před pronásledováním

Tři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, kteří se dostali do Británi z uprchlického tábora v Calais, za posledního půl roku spáchali sebevraždu. Čtvrtý se usmrtil loni. Vyvolává to vážné otázky, jak zacházejí britské úřady se silně zranitelnými a ztraumatizovanými dětmi a mladistvými, kteří se dostanou do Británie.

Všichni tito mladí muži pocházejí z Eritreji, dvěma z nich bylo 18 a jednomu 19. Uprchli z války v Eritreji, bez rodičů procestovali Afrikou a Evropou a dlouhé měsíce žili v uprchlickém táboře v Calais. 

Jak rychle může Kanada vyrobit jadernou bombu?

18. 6. 2018

čas čtení 4 minuty

Zatímco americký prezident Donald Trump z ničeho nic zasáhl Kanadu obchodní válkou, současně flirtuje se Severní Koreou vyzbrojenou jadernými zbraněmi: Salutuje jejím generálům, poplácává jejího diktátora, píše Tristin Hopper v listě Ottawa Citizen.

Trump: Amerika musí vojensky dominovat ve vesmíru - "Budeme mít vesmírnou armádu"

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Trump: "Když jde o obranu Ameriky, nestačí, aby Amerika byla ve vesmíru jen vojensky přítomná, Amerika musí ve vesmíru vojensky dominovat. Je to tak důležité. JE velmi důležité, že tímto nařizuji ministerstvu obrany a Pentagonu, aby okamžitě zahájili proces, nutný k vytvoření vesmírné armády jako šesté součásti armádních sil. To je velká věc. Budeme mít letectvo a budeme mít i vesmírnou armádu. Samostatné, avšak rovné celky. Bude to něco tak důležitého - ale to je ta důležitost, kterou tomu dáváme - budeme mít vesmírnou armádu.

 


HRW: EU musí udělat ve věci migrace konkrétní kroky

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: "My jsme lidi jako vy..."

Neschopnost vlád Evropské unie a evropských institucí vypracovat efektivní politickou strategii vůči migrační krizi, založenou na dodržování lidských práv, způsobuje opravdové utrpení a vyvolává pocit politické krize ohledně migrace, varuje ve své zprávě zveřejněné v pondělí organizace Human Rights Watch. Šéfové evropských vlád budou v Bruselu jedna 28. a 29. června o migrační a azylové politice. 

Připravuje se Západ k nouzové produkci obrněné vojenské techniky?

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Obnovení výroby amerického bojového vozidla pěchoty Bradley kombinované s novou "masovou výrobou pro armády s nedostatkem personálu" u verzí tanků Leopard 2A7 a Leclerc jsou tichými signály, které mi způsobují obavy, píše Petri Mäkelä.

Jsou to nouzová řešení zaměřená na vytvoření počtů pro boj, který je na dohled, nikoliv strategické dodávky.


Izrael je připraven zasáhnout proti íránské vojenské přítomnosti kdekoliv v Sýrii

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Na zasedání kabinetu v neděli premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že během nedávných jednání s prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem upozornil na připravenost izraelské strany podniknout opatření proti íránské vojenské přítomnosti v kterékoliv části Sýrie.

V pátek tiskové oddělení Kremlu informovalo, že došlo k telefonickému rozhovoru Putina s Netanjahuem. "Posuzovali situaci v Sýrii v kontextu společného úsilí zajistit bezpečnost v oblasti syrsko-izraelské hranice. Obě strany vyjádřily připravenost k posilování koordinace na syrském směru, včetně otázek působení proti mezinárodnímu terorismu," tvrdí prohlášení.

Zdroj v ruštině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26387