Tak už to začíná...

1. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Peter Openshaw, profesor experimentální medicíny, Imperial College, Londýn: "Je zjevné, že tohle bude velmi obtížné zvládnout. Je zvlášť těžké zvládnout epidemii, když existují lidé, kteří si nejsou vědomi toho, že ji šíří." ZDE 

- Světová zdravotnická organizace varuje lidi nad šedesát, kteří mají vysoký tlak nebo cukrovku, aby se vyhýbali místům, kde je více lidí.

- Myjte si pečlivě ruce mýdlem a horkou vodou, nejméně po 20 vteřin, a to i pod nehty. Nesahejte si na obličej.

- Podle experta na epidemie Jonathana D. Quicka z Duke University, autora knihy The End of Epidemics: The Looming Threat to Humanity and How to Stop it (Konec Epidemií: Hrozba lidstvu a jak jí zamezit) varuje, že na světě vládne mentalita, která povede k rozšíření epidemie:

"Stále pravděpodobnější je nejhorší možný scénář, totiž že epidemie bude globální a choroba se stane endemickou, bude trvale kolovat v lidské populaci. Absolutně kritická je prvotní reakce úřadů. Podle modelu epidemie, provedeného r. 2018, by pandemie chřipky během prvního měsíce vedla k 28 000 nakažených pacientů, za tři měsíce 10 milionů nakažených, za šest měsíců 33 milionů nakažených. Dokazuje to, že se epidemie šíří exponenciálně. Takže je životně důležité ji zachytit v prvních fázích. Lidem je zapotřebí šířít neemocionální, věcné informace, založené na důkazech a nelhat jim."  ZDE 

- V českých a např, i britských poměrech bude zřejmě velkým problémem, kam dát všechny vážně nakažené starší pacienty, u nichž bude mít nemoc těžší průběh. Při běžné zimní epidemii chřipky je polovina lůžek v britských nemocnicích obsažena chřipkou onemocnivšími důchodci, koronavirus má deseti až dvacetinásobnou úmrtnost. Znamená to, že by bylo zapotřebí pětkrát až desetkrát více nemocnic, než kolik jich existuje.

- V Británii sílí strach z toho, že zřejmě existuje nezdokumentované případy nakažených pacientů, v neděli bylo totiž zaznamenáno 12 nových případů nákazy. Celkem je jich nyní v Británii 35. Úřady zjišťují, s kým se nakažené osoby stýkaly.

- Paul Hunter z britského Science Media Centre na University of East Anglia varoval, že zřejmě nebude možné zabránit epidemii koronaviru v Británii:

"Nedávný rychlý nárůst počtu nových případů v Itálii a pak ve Francii, ve Španělsku a v Německu potvrzuje, že se COVID-19 šíří Evropou. Současná strategie izolace nakažených lidí je správná, ale je zřejmě nepravděpodobné, že se podaří zamezit epidemii."

- Počet mrtvých v Íránu stoupl na 54.

- Italské nemocnice zažívají "tsunami" případů koronaviru. ZDE  

0
Vytisknout
11574

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020