Kolumbie zahájila vojenskou akci proti odlesňování narkogangy

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Kolumbijský ministr obrany oznámil, že ozbrojené síly vystupňují ofenzívu proti pašerákům drog zodpovědným za vykácení tisíců hektarů v národních parcích za účelem pěstování koky.


"Policie se nestáhne z národních parků, kde se zločinci snaží usadit," uvedl Carlos Holmes Trujillo před novináři v Bogotě. "Přitvrdíme vojenskou ofenzívu a vyženeme je z jejich doupat."

Vláda tvrdí, že asi 700 hektarů lesa v národním parku Sierra de la Macarena v jižní Kolumbii bylo zničeno bývalými příslušníky guerillového uskupení FARC, kteří odmítli mírovou dohodu z roku 2016.

Podle vlády nutí místní zemědělce mýtit les a "dopouštět se masakru na přírodě" kvůli pěstování koky.

V rámci ofenzívy bude založena speciální jednotka na ochranu prostředí v zemi, která je podle OSN nejbohatší na biodiverzitu - hned za Brazílií.

Vloni vláda prezidenta Ivana Duqueho zahájila operaci Artemisa proti rozsáhlému odlesňování, po zničení takřka 200 000 hektarů v roce 2018, většinou v Amazonii.

Kromě kácení stromů kvůli zemědělství je to zejména ilegální těžba rud a pěstování koky, co ohrožuje přírodní zdroje země.

Zhruba 2 300 bývalých příslušníků FARC neuznávajících mírovou dohodu podle vlády závisí ve svých operacích na pašování drog a ilegální těžbě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5893

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2020