Co se to stalo se světem?

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Svět je šokován brutálním chováním řeckých pohraničních stráží vůči uprchlíkům:

Al Jazeera: Člun se převrátil, zemřelo dítě... Záběry ukazují, že řecká pobřežní stráž šikanuje člun uprchlíků, strká je zpět na moře a střílí do vody:

Lis Sly, šéfka kanceláře listu Washington Post na Blízkém východě: Nad tímhle se vám zvedá žaludek. Zoufalí lidé, jejichž člun se hrozí převrátit, a řecká armáda na ně střílí. Co se to stalo světu. Na jiném záběru vidíte, jak řecká loď zřejmě chce najet do člunu plného lidí. Video zveřejnila turecká vláda.

Výbor OSN pro uprchlíky: "Všechny státy mají právo kontrolovat své hranice, ale přitom se musejí vyhýbat užívání přehnané síly a udržovat systémy pro zpracovávání žádostí o azyl ve funkčním stavu. Ani Konvence o statutu uprchlíků z roku 1951 ani zákony EU o uprchlících neumožňují suspendování příjmu žádostí o azyl."

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Orwell 1984. Evropa 2020. Úmyslná krutost. Jako strategie.

4. dubna 1984. Včera večer jsem byl v kině. Všechno válečné filmy. Jeden velmi dobrý, byla v něm loď plná uprchlíků, kterou někde ve Středozemním moři bombardovali. Diváci se velmi bavili záběry obrovsky tlustého muže, který se snažil uplavat, ale letěla za ním helikoptéra, nejprve jste ho viděli, jak se válí ve vodě jako želva, pak jste ho viděli průzorem kulometů v helikoptéře, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on se náhle potopil, jako kdyby děrami do něho natekla voda, diváci řvali smíchem.


0
Vytisknout
8799

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020