Čínská kulturní genocida v Sin-ťiangu

27. 11. 2019

čas čtení 4 minuty
Zveřejněné tajné čínské dokumenty ukazují, že Peking má plné ruce práce s monstrózním experimentem na celém národě, Ujgurech. Ti potřebují evropskou solidaritu tváří v tvář "převýchovnému" úsilí, píše Matthias von Hein.


Dlouhou dobu jsme o tom věděli; důkazy vycházely najevo po léta. Nyní China Cables ukázaly, že tábory v čínské severozápadní provincii Sin-ťiang - jasně viditelné na satelitních snímcích - jsou tábory nucených prací s drakonickým režimem, v nichž i počet možných návštěv toalety je přísně omezen. Čínští představitelé opakovaně tvrdí, že tábory jsou používány k rekvalifikaci a že obyvatelé mohou kdykoliv odejít. Vládní dokumenty nyní prokázaly, že je to lež.

V Sin-ťiangu se čínská komunistická strana snaží vynutit si "harmonickou společnost", o níž vždy hovoří. S použitím systematického vymývání mozků a masivního útlaku chtějí úřady vyrvat převážně muslimské ujgurské kulturní a náboženské kořeny a nahradit je loajalitou ke straně.

Nejméně milion Ujgurů - každý desátý - byl podle odhadů zadržen a je indoktrinován v táborech. Tráví hodiny zpěvem komunistických písní. Obyvatelé táborů se musejí přiznávat ke svým "omylům", z nichž nejhorší je praktikování jejich víry. Aby mohli odejít, Ujgurové se musejí zřeknout svého náboženství a dobře zvládnout čínštinu.

Nicméně ani ty, kdo konečně odejdou, nečeká svoboda, ale v nejlepším případě vězení pod otevřeným nebem. Sledovací kamery jsou v provincii všudypřítomné. Mobilní telefony jsou rutinně sledovány policií. Vzorky DNA jsou povinné stejně jako skenování oční rohovky a otisky prstů. Sledování sahá do domácností a rodin. V každém případě neexistuje jiné místo na světě podřízené takové úrovni oficiální kontroly. Muži jsou nuceni oholit si plnovousy; mešity jsou strhávány a poutní místa ničena do základů. Pod záminkou modernizace mizí celé městské čtvrti, jako staré město v Kašgaru, památka světového dědictví UNESCO. Cokoliv připomínající nezávislou ujgurskou identitu je likvidováno.

Vláda ospravedlňuje své jednání bojem proti terorismu. Skutečně se objevovaly opakované násilné a teroristické incidenty i z ujgurské strany. Před deseti lety za sebou nepokoje mezi Ujgury a chanskými Číňany v provinčním hlavním městě Urumči zanechaly takřka 200 mrtvých. Ujgurské útoky nicméně mají spíše sociologické než náboženské či ideologické příčiny. v oblasti Sin-ťiangu, která je oficiálně označována za autonomní, se chanští Číňané usazují v tak velkých počtech, že se z Ujgurů za poslední půlstoletí stala menšina ve vlastní zemi. A nejen to: Jsou také občany druhého řádu, s výrazně horšími vyhlídkami.

Peking nikdy nebyl nakloněn sebereflexi. Místo toho vláda umlčuje i ty lidi, kteří se přimlouvají za kontakty, pochopení a budování mostů - lidi jako Ilham Tohti, ujgurský profesor ekonomie, který po léta prosazuje pokojný dialog a obdržel několik lidskoprávních cen. V roce 2014 byl Tohti odsouzen na doživotí za údajný separatismus.

Takřka přesně před rokem německý ministr zahraničí Heiko Maas během návštěvy Číny prohlásil, že "nemůžeme tolerovat převýchovné tábory". Ale kromě odmítnutí čínského protějšku Wang Iho, že jde o "činské vnitřní záležitosti", dosud nedošlo k měřitelným důsledkům. Společnosti VW a Siemens dál provozují velké továrny v Sin-ťiangu, navzdory kritice situace v oblasti dodržování lidských práv.

Čínské vedení dobře ví o atraktivitě čínského trhu a o faktu, že zejména Německo závisí na přístupu k tomuto trhu. Především ale ví o notorické mnohohlasosti evropského sboru.

Avšak Evropa musí konfrontovat Peking jediným hlasem. A pokud Evropa bere hodnoty, jež zdůrazňuje ve svých občas bombastických projevech, alespoň napůl vážně, musí být připravena za ně i zaplatit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12407

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019